ANNONSE

HUS & HAGE

Gi taket et flott løft

Tekst: Guri Haram

Foto: Kristian Owren


Publisert: 12.09.2015

Mose og algevekst sliter på taksteinen.


Takstein i tegl eller betong er blant de vanligste formene for taktekking her i landet. Dette er materialer som gjennom århundrer er benyttet for å beskytte bygningers mest sårbare, utvendige flater. Taket utsettes for slitasje fra vær og vind, is, snø, luftforurensninger og angrep av mose og alger.

Takets levetid forlenges om du sørger for å holde det rent, og utfører litt vedlikehold med jevne mellomrom. Dessuten vil huset ta seg betydelig bedre ut. Et nymalt hus, som skjemmes av et gammelt, slitt og misfarget tak, er et trist syn.

– Man skifter oftest ikke takstein uten å gjøre noe med under­taket samtidig. Det er en omfattende og kostbar prosess å legge ny papp og nye lekter, forteller markedsansvarlig i Drywood, Kenneth Ervik. – Alternativet er å fornye taksteinene med olje eller maling. Du bør imidlertid ta en grundig taksjekk samtidig, slik at du er trygg på at det ikke finnes fuktskader eller lekkasjer i undertaket. Å male de gamle taksteinene er et vesentlig rimeligere alternativ enn å skifte dem ut, og malingen som tilbys i dag er langt mer værbestandig og holdbar enn tidligere.

Rengjøring er avgjørende

– Om du skal male takstein, kan du regne med at sytti prosent av jobben består i skraping og vasking, fortsetter Ervik, - det er avgjørende at underlaget er helt rent før du går i gang. Vår anbefaling er å bruke høytrykksspyler med turbodyse og cirka 180 bar. Bruk gjerne varmt vann, da kan du nemlig redusere bruken av kjemikaler. Når taksteinene er rene og tørre, er de klare for behandling. Noen velger å impregnere taksteinene før de males, for å få bedre vedheft og sikre mot vanngjennomtrengning.

Maling

– Når taksteinene er rene og tørre, er de klare for behandling. Ved påføring av maling på hustaket, er det lettest og mest effektiv om du benytter sprøyte. Drywood anbefaler en malingsfilm på 400 µm i to strøk, noe som tilsvarer mellom to og et halvt og tre «vanlige» malingsstrøk. Profesjonelle som har kvalitetsutstyr, kan greie seg med ett strøk. Alternativt er det fullt mulig å påføre malingen med rull eller pensel, avslutter Ervik.

Fire farger

– Vi har kun én takmaling for utvendig bruk, forteller Lars Petter Andresen, teknisk servicekonsulent i Scanox. - TakSitt er vår vanntynnede, modifiserte akrylmaling for beskyttelse av utvendige takflater. Malingen finnes i fire fargevarianter; sort, grå, grønn og rød, forteller han. - Den kan faktisk benyttes til en rekke ulike underlag som betongtakstein, bølgeblikk, takpapp og eternitt. Er det snakk om sugende underlag, anbefaler vi Jotun Mur Grunning. Når du skal i gang med takfornyingen, må du sikre deg at været er på din side. Oppholdsvær og passende temperatur er avgjørende for et tilfredsstillende resultat.

Holdbarhet kan variere

– En kan regne at takmalingen har en holdbarhet på cirka ti år. Det kommer an på underlaget, og vær- og vindforhold der den brukes. Slitasje varierer også etter hvor man bor. Bergen er for eksempel mer værutsatt enn Lillesand i sør. Men solen sliter også på malingen, ikke bare regn og is. Når det gjelder kulde, kan det være lurt å sette opp snøstoppere, slik at taket ikke utsettes for unødig slitasje.

Olje på taket

Et effektivt alternativ til tak­maling er olje.

– Taksteinsoljen vår kan benyttes til alle typer takstein; fra betong til eternitt, forklarer daglig leder Jon Anders Vaksdal i ­Bergen Malingfabrikk. – Oljen finnes i fargene sort og rød, og har en holdbarhet på syv til ti år. Påføringen er enkel, du kan gjerne gjøre jobben selv, sørg bare for å sikre deg på taket. Etter å ha vasket taket grundig, venter du en ukes tid før du påfører oljen. Det anbefales to til tre strøk, og oljen kan tynnes med white ­spirit dersom underlaget er sterkt ­sugende. Taksteinoljen gir en fin og blank overflate. Fordelen med å benytte olje på taket, er at den ikke flasser, avslutter Vaksdal.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no