ANNONSE

HUS & HAGE

Lys basis med overraskelser bak lukkede dører

Tekst: Tekst: Bjørg Owren

Foto: Trine Midtsem og Bjørg Owren


Publisert: 12.09.2015

Lys farge i hovedrommene: Fargen så hun klart for seg, men måtte gjøre masse forsøk før det ble riktig. Hun malte prøver på veggen i ulike nyanser og noterte koden under. -Det ble en annen farge enn den jeg først trodde. Lurt å bruke tid!


Eieren av denne leiligheten vokste opp i et minimalistisk hjem, men flyttet til England som fjortenåring der husene var fylt med tepper, farger og mønster. Impulser fra to så ulike stilretninger ble mikset fint sammen da hun flyttet inn i egen leilighet.

Når vi kommer inn i den nyoppussede leiligheten aner vi spor etter både minimalisme og tiden i England, men husets egen stemme har også fått klinge med i den stilsikre utformingen av leiligheten.

Vi er på besøk et kort år etter at hun overtok og satte i gang med full renovering av leiligheten. I dag er alt ferdig og nytt. Hovedinntrykket er lyst og lekkert, med et mørkt tregulv som gir rommene god tyngde og et moderne uttrykk. Men det viser seg fort at leiligheten har mer å by på, for bak hver eneste dør åpenbarer det seg nye farger og mønster.

-Jeg elsker det engelske der man tør satse på masse farger. Ideen her har vært at hovedrommene skulle holdes litt nøytrale, mens rommene det er dør inn til skal være litt surprise. Der jeg kunne leke litt med farge, tekstur og mønster, forteller eieren muntert når hun viser rundt og åpner dører.

En gammel drøm

hadde vært i familien i mange år, og da den ble hennes var det en gammel drøm som gikk i oppfyllelse. Det var 30-40 år siden forrigeoppussing, gulvene skrånet både hit og dit og rominndelingen var upraktisk. Kjøkkenet var brunt og veggene hadde lag på lag med fargerike tapet, men hun så potensialet.

Vi aner at det til tider har gått fort i svingene, og vi får vite at kunsten er å planlegge godt, ha kontroll underveis og ikke stoppe opp før man er ferdig.

–Jeg har ikke sansen for å bo seg til før man tar den siste finishen. Få alt på plass og begynn å bo, er den muntre kommentaren til at her er det gjort mye på relativt kort tid.

Det er flyttet på dører for å skape bedre flyt i leiligheten. Noen vegger er åpnet, andre er tettet. Badene er gjort helt om. Taket er senket 1,5 meter og gulvene er rettet opp. Det var 15 cm nivåforskjell mellom høyeste og laveste punkt. Det ble løst med å lage et trinn ned til stuen.

Sin egen vri

Hun hadde drømt lenge, samlet ideer og gjort mye research. Instagram og blogger var gode kilder til inspirasjon. Hun røper gjerne at engelske Kelly Hoppen er favoritten.

- Men jeg ville ikke kopiere, måtte lage min egen vri. Viktig å ha sin egen touch på alt sammen, sier hun.

Lærte mye

Selv om alt er renovert har leiligheten mye gammel sjarm i behold.

– Ja, jeg ville bevare noe av det opprinnelige, det skulle ikke bare se nytt ut, forteller den bevisste beboeren.

Løsningen ble å kopiere de gamle dørene, og selv designe gulvlister som kledde gulvet og stilen. En av de gamle dørene fikk stå med sine merker fra fortiden; den doble døren inn til spisestuen er minne etter en kjær farfar.

Hun legger ikke skjul på at det har vært mye jobb, men det var verdt innsatsen og mye læring underveis.

–Spesielt hvor viktig det er å sette grenser underveis, sier hun. Vær smart, bruk tid og gjør research. Ikke kjøp det første og beste, det kan bli dyrt. Titt rundt, mange har mye bra. Forsøk å se for deg hvordan det blir. Bruk fantasien og kryss fingrene for at det går, lyder rådet.

Vær smart

Hvor lenge hun blir boende her, vet hun ikke. Tanken på at hun sikkert kommer til å selge engang har ligget i bakhodet, men har ikke det styrt valgene hun har gjort.

- Klart man skal være smart, men du skal jo også bo her hver dag. Det er hjemmet mitt, noe jeg skal være stolt av. Det er jeg som bor her og jeg liker det slik. Når dagen for salg kommer, har jeg hatt mye mønsterglede lenge og da er det enkelt å fornye om nødvendig, avslutter hun.

TIPS

• Sjekk referanser på håndverkere.

• Spør om alt du lurer på

• Sett av mer tid

• Sett opp budsjett og vær streng

• Bokfør alt. Du blir blind, husk mange små summer blir for et stort beløp

• Opprett en egen konto for prosjektet. Ha et eget kort. Følg planen

• Tør å satse. Hent inspirasjon på blogger og Instagram

• Gjør ting ferdig med en gang.

• Det du ikke har brukt på 5-6 måneder, gi det bort eller kast.

• Er dere to: Ha en kjempeåpen dialog. Snakk sammen og avklar underveis.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no