ANNONSE

HUS & HAGE

Vill og vakker hagetrend

Tekst og foto: Gunnel Carlson


Publisert: 12.09.2015

INNBYDENDE: Her vil man sitte lenge og nyte sommerens dufter.


Sjelden er ugress så godt ivaretatt som på Chelsea Flower Show. Her møtes smørblomster og gress sine mer foredlede slektninger i storslåtte bed.

I slutten av mai hvert år vises sommerens rådende hagetrender på Chelsea Flower Show i London. Etter fem dager med frodige vekster vet bransjen hva som gjelder fram til neste show.

På dette som er en av verdens mest anerkjente hagemesser blir visningshager bedømt og rangert. Priser drysses utover dyktige gartnere og blomster­dekoratører, og det er slett ikke bare det mest eksklusive som blir verdsatt. For folk som er hageglade og -gale, er messen full av inspirasjon.

Vekstene viktigst

To ting var helt klart på årets messe: Vekstene, og ikke alle andre dekorelementene i en hage, er det viktigste. Og man skal plante tett!

Ikke minst er tett beplantning smart i visingshager – for da ser bedene ut som de har tid til å voksen seg til. Bar jord mellom planter tilhører virkeligheten, ikke messene. Men også i private hager skal det bugne.

Mye farge og form er også i ­tiden. Glem rette ordens­­menneske-rader. Øs på med planter, og bland gjerne ulike blad­former, høyder og fargeskalaer.

Vann overalt

I så godt som alle visningshagene på messen fantes det vann i en eller annen form. Iblant ekslusivt – en foss eller en flytende hage – men det kan også være det enkle blinket av en vanndam midt i en beplantning. Vann er ikke bare vakkert, det skaper også et bedre klima og gir gode forutsetninger for insekter og fugler, som igjen holder skadedyr borte.

Sitteplasser er også opplagte elementer, og her kan man bruke både benker, en enkelt stol eller steiner.

Valmuer, lupiner og kongslys er blant de villere plantene. Mens rosen er dronningen av de kultiverte.

– Alle liker roser, sier David Austin Jr, som er andre generasjons roseforedler. Agneta Ullenius, en journalist som har skrevet om Chelsea Flower Show i 16 år, er helt enig.

– Det var her på messen jeg fikk øynene opp for engelske roser. De kan gjerne brukes på friland i Skandinavia. Men vil man ha dem i krukke går det også fint, da har man dem ute om sommeren og frostfritt om vinteren.

Tips og ideer

Agneta har over 40 austinroser, og besøker alltid David Austins del av messen. Her lærer hun mer om sine favoritter.

– Jeg har beklaget meg til dem over min hvite 'Winchester Cathedral' som stadig får svartflekk. Den skal jeg nå bytte ut med en bedre sort som heter 'Tranquillity', sier Agneta Ullenius, som mener alle hageinteresserte blitt litt klokere av et besøk på ­Chelsea Flower Show .

– Her kan man få masse ideer om hvilke vekster og farger som passer sammen.

Hvis du vil ta turen neste år, er Ullenius' beste tips å kjøpe billett til lørdagen – og være på messen til klokka 16, da utstillerne selger ut vekstene sine. Gjør man det, kna man komme hjem med en unik plante som ennå ikke finnes på norske hage­sentre.

Chelsea 
Flower Show

• Chelsea Flower Show ­arrangeres hvert år i mai av RHS, Royal ­Horticultural Society, i parken ved The Royal ­Hospital Chelsea i London.

• Messen har årlig over 
500 utstillere og 
165.000 besøkende, 
og varer i fem dager.

• Trender på årets messe: Blekgult, oransje og ­kobber. Ville blomster, tepper av engblomster og gress. Statuer, gjerne én stor som blikkfang. Hagen som et sted for hvile og restitusjon.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no