ANNONSE

SPORT & FRITID

De beste øreproppene på løpe­turen

Tekst: Fredrik Ölmqvist / 
WiseGuide / TT / NTB


Publisert: 26.09.2015

Passformen er en av de viktigste egenskapene for ørepropper til sportsbruk. Foto: Nora Lorek/ TT


De kan gi deg ekstra energi – eller bli en kilde til stadig irritasjon. Derfor må ørepropper til trening velges med omhu. Vår test viser at høy pris og god kvalitet ikke alltid henger sammen.

Musikk i ørene kan gi deg masse energi og oppmuntring. In-ear-propper, eller sportspropper som de også kalles, går inn i øret og skal tåle både støt og fukt. I dag finnes det en stor variasjon av modeller på markedet.

Gir nye krefter

Petra Kindlund, løpechoach og gründer av Runacademy i ­Sverige, har merket seg trenden med å lytte til musikk blant ­løpere – den avspeiles til og med i klærne, med spesielle lommer og holdere for smarttelefoner. Men hun ser også en annen tendens.

– Mange som begynner å løpe, bruker musikk, mens de mer ­rutinerte løperne ofte slutter med det for i større grad å kunne konsentrere seg om, og lytte til, kroppen. Personlig tror jeg det kan være bra å blande litt, sier hun.

Hun mener at det både finnes fordeler og ulemper med å løpe med musikk i ørene. Gode hodetelefoner og ørepropper til dette formålet slipper igjennom en del lyd fra omgivelsene.

– Det er bra å kunne høre hva som skjer omkring seg, for eksem­pel om det kommer en bil eller syklist, sier Petra Kindlund.

Passform viktigst

Fullgode sportshodetelefoner/ørepropper skal fungere når man er i bevegelse i ulike miljøer, i både tørt og vått vær. De skal sitte godt, så man ikke behøver å justere dem stadig vekk.

– Når man velger ørepropper, er passformen det absolutt viktigste. Det er veldig irriterende når de ikke sitter der de skal, sier Kindlund.

Lydkvaliteten er også viktig. Vårt test viser at god kvalitet ikke nødvendigvis betyr høy pris. Testvinneren koster ikke engang halvparten så mye som de ­dyreste modellene. Sennheiser CX 686G Sports blir vårt førstevalg, med bra passform og suveren lyd.

Bose Soundsport In-Ear, som havner på tredje plass, har svært god kvalitet, men modellen taper på at passformen ikke kjennes pålitelig nok.

Mye for pengene

En annen viktig egenskap er hvor følsomme øreproppene er for støt. Hos noen av de dår­ligere produktene kjennes det som hvert løpesteg slår inn i øret, noe som oppleves som veldig ubehagelig. Her spiller ledningens følsomhet en rolle. På en del ørepropper høres vinddraget ved ørene som en dyp fløytelyd. Det skjer ikke med de bedre modellene.

Philips Actionfit SHQ3300 sitter perfekt og utpekes til beste budsjettvalg. Med disse proppene får man mye treningsglede for pengene.

Slik 
testet vi

Testfirmaet WiseGuide har vurdert seks par ørepropper i en løpesituasjon. Vi har sammen­lignet hvordan lyd­opplevelsen påvirkes av støt og omkring­liggende lyd. Alle øre­proppene er testet med samme mobil­telefon, og med blandet musikk. Vi har også bedømt mikrofonlyden ved oppringning. Modellene er sammen­lignet ut fra kriteriene brukervennlighet, ­kapasitet og kvalitet. Høyeste poengsum er 5.


Tips

• En følsom ledning kan gi opphav til skrapelyd når den slår mot kinnene eller klærne. Prøv å spenne ledningen bak hodet og led den bort via kanten på capsen, pannebåndet, lua eller lignende.

• Ofte blir lyden bedre med pannebånd eller lue over øreproppene, samtidig bidrar hodeplagget til å holde dem på plass.

• For at øreproppene skal prestere bra på sikt, bør de rengjøres regelmessig. Vask silikonpluggene med vann og et mildt rengjøringsmiddel. Skyll og tørk dem helt tørre før de settes tilbake.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no