ANNONSE

HUS & HAGE

Få boligen til å skinne

Tekst: Axel Sandberg

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix


Publisert: 26.09.2015

MANGE LYSPUNKTER: Utebelysning er både vakkert og fungerer preventivt mot innbruddstyver. Ved å ha mange lyspunkter lyser du opp der det trengs og skaper samtidig et dempet helhetsinntrykk.


Riktig utebelysning handler om mer enn å komme seg helskinnet til inngangsdøren og finne nøkkelhullet. Bruk lyset bevisst, og vis boligen fra sin beste side uansett sesong og tid på døgnet.

Aldri har det vært lettere å skreddersy utebelysningen til de behovene og arealene man har til rådighet. Lysarmaturer, pære­typer og tilhørende utstyr finnes i mange varianter og prisklasser fra en rekke forhandlere. Det betyr at du kan være virkelig kreativ i lysbruken – eller «designe» ­lyset, som det heter på fag­språket.

– Ved at man henholdsvis fremhever og skyggelegger deler av fasaden, får boligen et mer unikt og innbydende preg. Mens riktig bruk av uplights, på for eksempel trær og busker, gir utearealene en dimensjon av skyggespill og dramatikk, sier hagedesigner og daglig leder i Lark landskap, Yvonne Dengin.

Mange lyspunkter

Utebelysning har i utgangspunktet tre funksjoner, forklarer hun: Å gi praktisk hjelp til å finne fram, å øke sikkerheten (en innbrudds­preventiv effekt) og å skape atmosfære. Med fleksibel, kompakt og robust LED-teknologi, som er relativt sett rimelig målt i forhold til levetid og strømforbruk, er det blitt stadig mer naturlig å plassere mange lyspunkter rundt om på eiendommen.

– Moderne utebelysning handler først og fremst om å være bevisst hvor man retter lysstrålene, ikke om å trekke oppmerksomhet mot selve lyskilden. Mens man før kjøpte pene lykter som skulle sees, er lyspunktene nå gjerne gjemt under benker, inte­grert i mur og lignende, sier Dengin.

Å ha én stor glødende lampe ved inngangsdøren og en annen ved garasjen er med andre ord definitivt «ut». Unntaket er hvis de står i forhold til en klassisk/historisk stil.

– For mye og for jevn belysning kan lett gi assosiasjoner til idrettsanlegg eller en offentlig bygning. Man behøver liksom ikke å flombelyse hele innkjørselen, søppelkassene og garasje­døren til enhver tid, for å sette det litt på spissen, legger Dengin til.

Velg flere typer

I en bolig på Kolbotn ser vi hvordan en familie har lagt opp lyset etter alle kunstens regler: En rad med downlights over inngangsdøren gir rikelig med lys akkurat der det trengs. Nedgravde uplights langs husveggen nærmest innkjørselen fungerer både som sti- og effektbelysning, mens et enkelt uplight under et lite lønne­tre bidrar til å tilføre hagen litt «tekstur» og skape stemning ved en sittegruppe. I tillegg har han plassert noen få vegglamper samt innfelte veggarmaturer på strategiske steder.

– Nøkkelen til vellykket utebelysning er «flere lyspunkter og færre watt», sier ­LampeMagasinets Harald Eng.

Summen er mye lys, men like­vel et dempet helhetsinntrykk. Valg av pærer har mye å si, ­mener Eng, og anbefaler en farge­temperatur på mellom 2500 og 3000 på Kelvin-skalaen til de fleste formål.

Han sier det også kan være lurt å velge noen lamper med utskiftbare filtre som kontrollerer spredningen av lyset.

– Ved garasjen eller boden kan det for eksempel være en fordel å kunne styre hvor store flater som skal belyses, eller man kan bruke spredning kun som en lyseffekt, legger Eng til.

Sjekk utvalget hos flere forhandlere for å finne en løsning som passer ­akkurat din bolig.

Unngå overdrivelser

For virkelig å få all utebelysningen til å fungere i harmoni, kan bevisst bruk av dimmere og bevegelses- og skumringssensorer være prikken over i-en.

– Har man besøk på terrassen, er det fint å kunne dempe lysene mens man fyrer i utepeisen. Eller kanskje man ikke vil ha alt utelyset stående på hele natten, samtidig som det er betryggende at det slår seg på dersom noen ­beveger seg på eiendommen, sier Yvonne Dengin, og legger til at sensorer også sparer strøm og forlenger levetiden på utstyret.

Når man får øynene opp for hvilken effekt utebelysning kan ha, er det imidlertid fort gjort å overdrive. Å ha for mye stibelysning samt for mange lys på vegetasjon og terrasse er en vanlig «tabbe», som kan både virke overdramatisk og irritere ­naboen.

– Jeg kaller det «flyplass» når for mange lyspunkter er rettet mot himmelen. Vær tilbakeholden med bruken av særlig uplights og LED-strips. Dette gjelder spesielt langs innkjørsel og trapper, på terrassen og nær vegetasjon. Et tre eller to belyst nedenfra kan være veldig effektfullt, men la det være med det, råder Dengin.

Planlegg lyset

Både hennes og Harald Engs viktigste tips er å ikke vente til slutt med å velge belysningen når det skal pusses opp utenfor husets fire vegger.

– Alt blir mye lettere hvis man lager en belysningsplan og sørger for å legge opp trekkrør før man setter i gang med beplantning og eventuell støping eller steinlegging, sier Dengin.

Hun mener det også kan være lurt å legge noen ekstra trekkrør i bakken til ulike punkter rundt om på eiendommen, i tilfelle man skulle ønske ytterligere belysning senere.

Utebelysningstips

• Velg heller flere lyspunkt med svakere lys, enn få kraftige.

• Vær obs på strølys. Retter du mange lys rett opp mot himmelen, kan det virke blendende og/eller irritere naboen. Det kan også ha konsekvenser for dyrelivet.

• Husk at skygge og mørke er like viktig som lys. Begrenser man seg ikke, blir resultatet flatt og «kommunalt».

• Legg gjerne ekstra trekkrør når du først er i gang. Det kan hende du ønsker flere/andre lyspunkter i fremtiden.

• Utebelysningen skal tåle all slags vær, og du bør sørge for at armaturen er sikret mot fuktinntrengning. Det blir anbefalt å bruke IP-grad 44 eller høyere.

• Utebelysning bør installeres av godkjent elektriker.


Lyse ­muligheter

• Uplight: Lysarmatur nær bakken som sprer lyset oppover.

• Downlight: Lysarmatur høyt oppe som sprer lyset nedover.

• Stibelysning: Lyset der det er naturlig å gå, for eksempel mellom garasjen og inngangsdøren.

• LED: En lysdiode som er mer energieffektiv og har lengre levetid enn vanlige lyspærer, og som ikke avgir nevneverdig varme. Fra 2016 skal LED blant annet erstatte halogen.

• LED-strips: En serie bitte små lysdioder som danner en «lenke» med lys. Brukes ofte under kjøkkenskap, men også til visse typer utebelysning.

(Kilder: Lysbutikken.no, LampeMagasinet, Lark Landskap, Store Norske Leksikon, Wikipedia)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no