ANNONSE

Du store verden

Borobudur

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 10.10.2015

Borobudur er et budd­histisk klosteranlegg tilknyttet ­mahayana-tradisjonen. Som det største monumentet på den sørlige halvkulen, og det største ­buddhistiske monument i verden, er dette Javas versjon av Meru-­fjellet – den indiske ­mytologiens gigantiske gylne fjelltopp som selve universet hviler på. ­Borobudur er bygd på et høydedrag, og anlegget består av en bratt trinnpyramide som er ­bortimot 400 meter høy.

Borobudur ligger på det sentrale Java i Indonesia, 40 km nordvest for ­Yogya­karta. Byggingen startet i år 750 etter ordre fra Sailendra-dynastiets ­javanesiske herskere. Det tok en omfattende ­arbeids­styrke atskillige tiår å bygge anlegget, og det ble åpnet i år 825. Stedet ble forlatt 200 år senere og ble gjenoppdaget av en britisk offiser tidlig på 1800-tallet. Den britiske guvernøren Stamford Raffles tok i 1812 initiativ til å redde ruinbyen fra forfall.

Anlegget er i dag et av Indonesias fremste turistmål.

Enorme mengder stein

Navnet kan komme fra sanskrit, «Vihara Buddha Ur», som kan oversettes som «buddhisttempelet på fjellet».

Borobudur er et enestående bygg­verk som i form og utsmykning symboliserer hele det buddhistiske verdensbilde. Det hevdes at bygg­verket inneholder 56.634 kubikkmeter stein. Monomentet har 1500 utskårne paneler som viser scener fra Buddhas liv. Hundrevis av andre ­relieffer viser scener fra dagligllivet.

Terrasser i høyden

De fire lavere, kvadratiske terrassene representerer den materielle verden, mens de tre sirkulære terrassene som ­ligger over dem, representerer det åndelige riket. På de øvre terrassene står rader med stupaer – klokkeformede helligdommer – som alle inneholder en Buddhafigur. Helt på toppen, midt på den øverste terrassen og med et ­fantastisk utsyn over de omkringliggende fjellene, står det en enorm helligdom som er 15 meter i diameter. Den skal representere nirvana – åndelig frihet ­eller himmelen.

Indisk innflytelse

Området i det sentrale Java der man finner Borobudur, er historisk og ­kulturelt øyas senter. Blant fjellene og vulkanene finnes det et vell av ­arkeologiske interessante levninger. 
Her står det buddhist- og hindutempler, gamle ­moskeer, portugisiske festninger og palassene til muslimske sultaner. Siden den indiske innflytelsen var sterk i Indonesia på 700-tallet, fant man her buddhist- og hinduriker der herskerne hevdet at de var jordiske inkarnasjoner av indiske guder.

I regi av UNESCO ble ­Borobudur fullstendig rehabilitert i 1970- og 1980-årene, og tempelanlegget står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Neste gang: Sacré-Coeur


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no