ANNONSE

HUS & HAGE

Stødig testvinner med jevn glød

Tekst: Frida Svensson / WiseGuide / TT


Publisert: 10.10.2015

En bra bærbar kullgrill får raskt opp varmen. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Hvorfor ikke forlenge sommeren med grilling i strandkanten etter jobb? Vi har testet seks bærbare kullgriller som gjerne blir med på tur.

Interessen for grilling har ­aldri vært større, og tiden da kun ­pølser og kjøttstykker hadde æren av å bli grillmat, er for lengst forbi. Nå legger vi nesten hva som helst på risten.

Caroline Åkerstam, som er soussjef på restauranten Grill i Stockholm, har merket seg skandinavenes sans for grillmat, og hun mener også at noen tydelige trender preger nordiske måltider.

– Vi spiser mye tapasinspirert mat, altså småretter av alle sorter. Ber man til middag, starter man kanskje grillen og setter ­skåler med tilbehør på bordet, slik at gjestene kan velge sine egne ­favoritter, sier hun.

Takket være alle matlagingsprogrammene på tv tør folk å teste mer avanserte retter enn tidligere. Hva vi velger å grille varierer, men Caroline ­Åkerstam ser mer spennende kombi­na­sjoner av kjøtt og grønnsaker enn tidligere.

Avstand viktig

Fordelene med å ha en bærbar kullgrill er flere. Den gir et bedre resultat enn engangsgrill, er snillere mot miljøet og får raskt opp varmen. Caroline Åkerstam har selv en bærbar, og hun synes den er praktisk, fleksibel og tar lite plass.

– Man får fram mye smak med en slik grill, og den fyller mange funksjoner, sier hun.

Ved kjøpet bør man tenke på at det skal være passelig mye plass mellom risten og bunnen av grillen, slik at det kommer inn nok luft og man dermed får effektiv forbrenning. Deter også en fordel av grillen har stabile bein, sånn at det ikke blir for varmt under og tar fyr i gresset.

Varierende resultat

Flere av grillene i testen blir raskt varme, men kapasiteten og bærbarheten er ulik. De to ­dyreste modellene er stabile og gir et proft helhetsinntrykk, men er tunge å bære. Grillen Weber ­Go-Anywhere presterer klart best. Med en jevn glød og et veldig godt grillresultat blir ­Weber testens vinner. Vekten er et ­minus, men den er likevel ­lettere å ta med seg en del av de andre modellene, ettersom den kan ­løftes i lokket.

De billigste grillene er enkle å bære med seg, men de har ­abso­lutt ikke like bra kapasitet. På delt sisteplass finner vi ­Biltema og Axley. Biltemas ­modell kan man ikke flytte på i det hele tatt mens den er varm, og fargesjiktet på materialet ­faller av i flak etter én grilling. I Axleys produkt får vi ikke plass til noe særlig kull, dessuten triller kullstykker gjennom risten i bunnen og lager brennmerker. Er man ute etter et mer varig produkt, må man rett og slett ­betale litt mer.

Slik testet vi

Testsalskapet WiseGuide har sammenlignet seks bærbare griller som er tent med kull, tennvæske og fyr­stikker. På grillene har vi lagt ­hamburgere, forkokt mais og tomater. Vi har blant annet bedømt avstanden mellom risten og kullet, hvor raskt grillene blir varme og hvor lette de er å bære med seg. Målene på grillene angir høyde, bredde og dybde. Produktene er bedømt ut ifra kriteriene bruker­vennlighet, kapasitet og kvalitet. ­Høyeste karakter er 5 poeng.


To krydder­blandinger

Bland alle ingredienser og gni kryddermiksen inn i ­kjøttet før grilling.


Til oksekjøtt

1 dl anisfrø

1 dl peppermiks

5 knuste laurbærblader

1 dl korianderfrø

2 dl gresskarkjerner

1 dl palmesukker

1 dl gule sennepsfrø

1 dl chiliflak

1 dl pistasienøtter


Til kylling

100 g anchochili

34 g spisskummen

34 g sellerisalt

18 g korianderfrø

18 g tørket oregano

18 g pimientopulver

18 g tørket persille

50 g sukker

34 g tørket hvitløk

9 g røkt salt

100 g paprikapulver


(Kilde: Caroline Åkerstam)


To grilltips

• Rengjør risten rett etter bruk, når risten er avkjølt. Da vil ikke restene fra ­grillingen feste seg like hardt neste gang.

• Ha alltid vann i nær­heten når du griller, og fukt gjerne bakken litt før du starter.

(Kilde: Caroline Åkerstam)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no