ANNONSE

REISE

Ha en ­ekstrem ­ferie

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 10.10.2015

FJELLFERIE: Fjellklatring er som skapt for aktive ferier. Men vær obs på at klatremiljøer i andre land kan ha et annet forhold til sikkerhet og risikovurdering enn her hjemme. Her fra Dolomitten i Italia. FOTO: Jakub Cejpek / NTB scanpix


For noen handler ikke ferie om soling, mat og kulturopplevelser, men adrenalin og fysiske utfordringer. Hvorfor ikke ta en reise ut i det ekstreme?

Aldri har det vært enklere å dra til eksotiske reisemål på vågsomme eventyr. Dykking på Bali, klatring i Himalaya eller kite­surfing i Sør-Afrika. Enten det er for å øke ferdighetene gjennom kurs, skaffe internasjonalt godkjent sertifisering eller kun for opplevelsens skyld, er det ingen mangel på tilbud innen ekstremsport­sjangeren rundt om i verden.

– Desidert størst interesse opplever vi innen surfing, kitesurfing og dykking. Vi bor jo i et kaldt land der sommer­sesongen er kort. Mens noen reiser for å få undervisning, handler det for andre om å dra dit hvor for­holdene er aller best for den aktiviteten de driver med, mener Even ­Hulleberg, markedssjef i reisebyrået KILROY.

Reisebyrået har en rekke skredder­sydde tilbud for dem med interesse for ekstremsport – enten man er på nybegynner­stadiet eller er en rutinert utøver på jakt etter prima forhold.

– Når det gjelder surfing, samarbeider vi med kurstilbyderen Lapoint, som holder surfekurs på flere nivåer over hele ­verden, sier Hulleberg, og nevner ­Portugal, California, Bali, Australia, ­Zanzibar og Sør-Afrika som blant de mest ettertraktede destinasjonene.

Eksotiske dypdykk

Sørøst-Asia er for tiden det mest populære reisemålet for å ta dykker­lappen.

Dykkerkurs arrangerer KILROY i samarbeid med Blue Venture Diving. Kursene gir PADI-sertifisering, som er ­gyldig de fleste steder i verden, og tillater dykking ned til 18 meter.

– I Thailand er det fantastisk fint. Men enda mer spektakulær dykking kan man oppleve i Indonesia, Filippinene, Australia, Fiji og Egypt. Man kan absolutt ta dykker­lappen i Norge også, men jeg vil hevde det er betraktelig triveligere å gjøre det slike steder, legger Hulleberg til.

En behøver ikke bruke reise­byrå for å finne gode ekstrem­sporttilbud i utlandet. De mange ulike idrettsklubbene rundt om i Norge tilbyr ofte gruppereiser. Og et raskt nettsøk gir direkte kontakt med kurstilbydere over hele verden. Mange velger også å vente til de har ankommet feriemålet og får sett seg rundt før de melder seg på undervisning og organiserte aktiviteter.

– Ingenting i veien med det. Fordelen med en mer skreddersydd løsning er at det gir en sikkerhet for kvaliteten, du er sikret plass og det blir enklere å planlegge, mener Hulleberg.

Til topps

Klatring – og ikke minst trekking – er det noen som reiser til verdens fjerneste avkroker for å oppleve. Fordi slike aktiviteter ikke har noe offisielt sertifiseringssystem, annet enn på kursleder-nivå, gjelder det å være ekstra nøye med hva slags opplegg man velger.

Det er mye som i teorien kan gå galt under tøffe forhold i fjellområder, og det anbefales å forsikre seg om at opplegget er drevet av seriøse aktører som kan vise til lang erfaring. Reisebyrået Hvitserk & Eventyrreiser er spesialister i ekspedisjonspregede reiser for de mest eventyrlystne. Klatring i Himalaya, på ski over Grønland og trekking til toppen av Kilimanjaro er blant de mange tilbudene.

– Stadig flere har et ønske om å gjøre «noe mer» i forbindelse med ferien. Å reise sammen med en gruppe der alle har et felles mål, er i seg selv verdifullt. Men når man skal pushe sine grenser i fjerntliggende strøk, gir det å ha med norske guider som har samarbeidet med lokale operatører i mange år, en viktig ekstra grad av trygghet, mener daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde ­Kolderup.

Norges Klatreforbund er enig i at man skal være forsiktig i valget av utenlandske kurs- og tur­operatører innen klatring.

– Selv om det finnes mange land med lange og stolte tradi­sjoner innen fjellklatring, er risikovurdering og sikkerhetsrutiner ofte annerledes enn her hjemme. Man kan møte en litt tøffere «klar deg selv»-holdning i visse internasjonale miljøer. Vi har en klatretradisjon i ­Norge basert på fjellvettregler, og sikkerhets­rutiner som er blant de grundigste i verden, sier Nikolai Kolstad i Norges Klatreforbund.

Hopp i Dubai

Har du lyst til å virkelig hoppe uti det, kan fallskjermhopping være noe å bedrive når du er ute i den store verden. Men her bør du være obs, for det finnes strenge sertifiseringsregler som ikke uten videre lar seg kombinere med globetrotting.

– De fleste velger å ta fallskjermutdanning her hjemme, fordi utenlands-utdanning ikke uten videre gir tillatelse til å hoppe i Norge. Men er man først sertifisert, er det mange muligheter rundt om i verden. Sverige – fordi det er billigere per hopp, men også Spania og USA er populære destinasjoner, forklarer fagsjef i fallskjerm ved Norges Luftsportforbund, Jan Erik Wang.

Han anbefaler Zephyrhills utenfor Tampa i Florida, der Sky­dive City tilbyr hopp, og i tillegg har fallskjermskole. Dubai har også blitt et yndet sted for fallskjermhopping. Skydive Dubai er blant flere anerkjente firmaer som tilbyr utdanning i tillegg til tandem og regulære hopp for de sertifiserte.

Velger du å skaffe lisens i et annet land enn Norge, kan ­Norges Luftsportforbund vurdere og eventuelt godkjenne denne utdanningen.

Sertifisering og forsikring

• PADI (Professional ­Association of Diving Instructors): En felles internasjonal standard for dykkersertifisering. Med PADI-sertifisering kan du leie dykkerutstyr og bli med på fellesdykk over hele verden.

• Fallskjerm-sertifisering: Du trenger fallskjerm­utdanning for å hoppe fallskjerm. Dette er lovpålagt. Internasjonalt fungerer reglene slik at du kan hoppe rundt om i verden så lenge du er sertifisert i ditt hjemland. Derfor, hvis du satser på utdanning i utlandet, må du får utdanning godkjent av Norsk Luftsportforbund når du kommer hjem. Vær obs på at du kan få problemer hvis skaffer utdanning i ett land og reiser videre til et annet for å hoppe – uten å ha vært hjemme i Norge i mellomtiden og fått sertifikatet godkjent av Luftsportforbundet.

• Forsikring: Vanlig reiseforsikring dekker ikke nødvendigvis aktiviteter som kan betegnes som ekstremsport. Ta kontakt med forsikringsselskapet og spør om du behøver å tegne tilleggsforsikring.

(Kilder: padi.com, 
Norges Luftsportforbund)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no