ANNONSE

HUS & HAGE

Innblikk i svenske hjem

Tekst: Anna Bratt og 
Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 10.10.2015

HAUTE COUTURE: Stilen kjennetegnes av mye tekstil, mønster og farger, samt av vegger kledd med tøystoff, store myke matter og gardiner som strekker seg ut over gulvet. (FOTO: Johan Carlson)


Mer urbant enn det norske, men ikke like modernistisk som det danske. Slik er det svenske hjemmet, mener redaktøren for Sveriges største boligmagasin.

 

 

Claes Blom, sjefredaktør i boligmagasinet Sköna hem, hevder det finnes en svensk stil.

– Den er vanskelig å sette fingeren på, men sammenligner man med andre lands interiørstil, kan man definere den svenske, mener Blom. Han er medforfatter av den ferske boken «Sköna hem», som tar for seg typiske, svenske interiørstiler.

Han starter med å kategorisere den svenske stilen som mer ­«mysig» og «ombonat», altså kose­ligere, enn den italienske.

– Det er ikke så rart at den svenske innredningsstilen skiller seg fra den søreuropeiske. Vi har lange, kalde vintrer og et annet behov for å gjøre det hyggelig rundt oss, mens folk i middelhavslandene snarere gjemmer seg for varmen om somrene, sier han.

 

Nordmenns «hyttestil»

Den svenske innredningen burde kanskje derfor ligne den norske og danske. Klima, språk og kultur er tross alt ganske likt i de tre skandinaviske landene. Men det finnes likevel tydelige forskjeller, ifølge Claes Blom.

– Nordmenn er mye mer landlige i sin innredningsstil. Estetikken er farget av deres nasjonal­romantiske forhold til fjellhyttene. Stilen kommer fra fjellene, det enkle, rustikke og karrige. Deres innredningsdrøm er mer landlig romantisk enn den svenske, påstår han.

Helle Tjaberg, trendanalytiker, journalist og tidligere redaktør av Elle Decoration Norge, mener Blom bommer litt i sin analyse av nordmenns måter å innrede på.

– Ja, historisk sett har vi hatt en mer landlig stil, og vi er kanskje mer opptatt av kos og hygge enn svenskene. Men i dag er det ikke engang såkalt hyttestil i mange av de nye hyttene rundt om i Norge. Nordmenn er veldig opptatt av hus og hjem, og i løpet av de siste årene har mye skjedd med tanke på norsk design, norsk arkitektur og norske innredningsstiler. Om man ser norske hjem i blogger eller interiørblader, forstår man fort at det er en enorm bredde i stiltyper. Det blir for generelt å si at nordmenn liker en nasjonalromantisk og landlig stil, mener Tjaberg.

 

Mener svenskene våger mer

Blom mener ellers at danskene henger litt «fast» i sin moderne og futuristiske innredningsstil.

– Danmark er kjent for sin trendy design og minimalistiske, monokrome stil. Men de har ikke gått videre fra det som på 1950-tallet var futuristisk. I ­Sverige har vi hengt med mer. Vi er farget av en bohemsk livsstil og våger å være litt mer personlige. I moderne design blander vi inn antikviteter og vintage, matter og tekstiler, sier Sköna hem-redaktøren.

Bladet har eksistert i 36 år. Fra 1979 og fram til i dag har det vært et par store trender i ­Sverige, ifølge Blom.

– Vi har den landlige bølgen. Den som kom på 1980-tallet og er fortsatt en megatrend, riktignok med nye uttrykk. Alle typer av nostalgisk, romantisk innredning er en del av den landlige retningen, sier Blom.

En annen trend er den mer avskallede og anonyme. Den kom på 1980-tallet og vokste seg sterk på 1990-tallet og rundt årtusenskiftet.

– Plutselig skulle hjemmet se ut som en hotell-lounge med bare ny design, og ikke en eneste gammel gjenstand. Alt var superdesignet i glass, betong og stål. I dag er det omvendt, nemlig at hotellene helst skal se ut som kose­lige hjem.

Personlig og drømmende

Nå beveger trenden seg bort fra det avskallede, kalde og sjelløse, mener Claes Blom.

– Det blir mer personlig, poetisk og drømmende. Innredningen inneholder både romantikk og respekt for vår klassiske kulturarv. Dessuten er det større interesse for bærekraft. Mange synes ikke lenger det er riktig å kjøpe og kaste 40 nyproduserte plastdingser i året. Begrepet «klassisk» får sin rette betydning. Vi ser i større grad nytten av gjenstander som beholder sin estetiske og følelsesmessige verdi over tid. Denne mer bærekraftige trenden vil vokse, fastslår Claes Blom.

I boken «Sköna hem» har han sammen med magasinets innredningssjef Charlotte Pettersson samlet sju ulike stilspor – Sköna hems tolkning av det svenske.

Trender kommer og går
Magasinet Sköna hem har eksistert siden 1979. Her er noen trender som har kommet og gått siden da:

• Tidlig 1980-tall: Den «postmoderne» innredningen, lansert av Memphis-gruppen.

• 1980-tallet: Den avskallede, amerikanske Shaker-stilen.

• Tidlig 1990-tall: Santa Fe-stilen med brente fargetoner, indian-etno.

• 1990-tallet: Gustaviansk stil. Nyproduserte møbler i 1700-tallsstil, lansert av Ikea og ble en stor hit.

• Tidlig 2000-tall: Den marokkanske trenden – egentlig et sammensurium av influenser fra Nord-Afrika, Tyrkia og Midtøsten. Barokk og kitsch.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no