ANNONSE

SPORT & FRITID

er du interessert i modelltog?


Velkommen på hobbymesse 17. og 18. oktober!Publisert: 10.10.2015

Stavanger Modelljernbaneklubb ble startet i 1980 og hadde i begynnelsen tilholdssted på Tjensvoll skole som var ombygget til et fritidshus. Her ble bygget et N-skala (forhold 1:160) anlegg, men dette anlegget er nå revet. Dette finnes på en video som Modelljernbaneforeningen i Norge har til utleie. Etter noen år i dette lokalet flyttet klubben til Tjensvoll Grendaskole, ikke langt fra det tidligere lokalet. Der ble det bygget et nytt N-skala anlegg på grunn av det var størst interesse for N-skala på den tiden.

Digitalisert anlegg

Stavanger Modelljernbaneklubb har i dag ca. 35 medlemmer. Nå er klubben i gang med bygging av et et H0 anlegg (skala 1:87) hvor det skal kunne kjøres i både AC, vekselstrøm og DC, likestrøm. Dette er et anlegg som er helt digitalisert, dvs. at lokomotiver styres av en digital sentral med unik adresse til hvert lokomotiv. På denne måten kan vi kjøre et stort antall tog helt uavhengig av hverandre.

Klubben har også et N-skala anlegg som de av medlemmene som har N-skala, kan bruke og bygge videre på.

Kopi av Stavanger

Hovedanlegget i skala H0 er i størst mulig grad basert på lokale jernbanelinjer og stasjoner, men også noe som for en del år siden var planlagt, men aldri realisert (kalt Indre Stambane). Stavanger stasjon er hovedstasjon på DC delen, mens Haugesund stasjon (fiktiv) er hoved­stasjon på AC delen. Alle skifte­spor, signaler etc. styres ved hjelp av «kopier» av eldre betjeningspaneler fra NSB, dog ved hjelp av motorer og releer. Vi prøver også mest mulig å kopiere norske bygninger og landskap. Faktisk er Stavanger Havn med Vågen-sporene med omliggende bygninger nesten en tro kopi av virkeligheten.

Hver jul i Aftenbladet

Vi har også et Märklin AC anlegg for de minste, som vi kun tar med oss på utstillinger og messer. I tillegg har vi et LGB juletogsett i G-skala (1:22,5) med lys, lyder og effekter som hver førjul er å finne i Pepperkakebyen til Stavanger Aftenblad og som klubben setter opp og drifter for Stavanger Aftenblad. Spesielt for de aller yngste er dette et populært innslag.

Utrolige muligheter

Märklin er eneste produsent av rent AC utstyr, men produserer også Trix DC utstyr. Andre store produsenter av DC utstyr er Fleischmann, Roco, Hornby (Arnold), Piko, og det finnes flere norske produsenter av norske NSB lokomotiver, vogner osv. Flere DC produsenter lager lokomotiver og annet utstyr til Märklin AC anlegg. I ­dagens digitale verden er det bare fantasien som setter grenser for hva som kan realiseres og etterlignes også ved bruk av standard PC’er og spesiell program­vare.

Kjøredag hver måned

Klubbens medlemmer har forskjellige interesser når det gjelder utøving av denne unike hobbyen. Noen liker best å kjøre tog, noen bygger landskap, noen samler på modelltog utstyr, men fellesnevneren er selvsagt modelljernbane interessen. Det spenner mellom norske, skandinaviske, europeiske og amerikanske modeller og utstyr. På klubbens kjøredager, siste tirsdag hver måned, er det som regel en lett blanding av materiell på jernbanesporene, og det kan være både 10 og 15 lokomotiver/togsett på skinnene samtidig. På kjøredagen har medlemmene med egne loko­motiver og togsett.

Turer til andre klubber

Vi har også videodager hvor medlemmer kan ta med egne videofilmer for visning. Vi arrangerer idékvelder og byggekvelder, der erfarne medlemmene som regel leder an gjerne med visninger på PC eller ute på anleg­gene og har alltid gode råd å komme med både for nybegynnere og mer erfarne entusiaster. Vi arrangerer turer i inn- og utland både til andre modelljernbane klubber, utstillinger og sosiale togturer med NSB, veterantog anlegg og andre aktiviteter.

Klubben ønsker flere medlemmer

Spesielt de yngre er hjertelig velkommen, men vi har en alders­grense på 12 år. Kom gjerne på besøk i klubblokalene på ­Tjensvoll, hvor det er møte hver tirsdag fra kl. 18.00 til ca. 22.00. Ring gjerne formann Jan Erik Waland på mobil 93 65 61 13 for mer informasjon og vei­beskrivelse, eller sjekk våre hjemmesider www.smjk.no.

SMJK Hobbymesse

Lørdag 17. og søndag 18. oktober – begge dager 
fra kl. 12.00 til 17.00

Klubben arranger hvert år en stor hobbymesse som i mange år har vært arrangert i Vollhallen på ­Jæren. Denne messen er hovedinntekten til klubben. Her samles alle typer hobbyer fra fjernt og nær – for begge kjønn og for alle aldre – enten man vil vise frem noe eller selge noe, både nytt og brukt.

I 2013 ble messen avholdt for første gang i Figgjohallen med stor suksess og ca. 2000 besøkende. Også nå i 2015, nærmere bestemt lørdag 17. og søndag 18. oktober blir messen i Figgjohallen. I år disponerer vi enda større areal, totalt ca. 1800 m2, og påmeldingen av utstillere/selgere er større enn noen gang – faktisk er det venteliste for utstillerne. Helt nye attraksjoner blir å finne, bl.a. demonstrasjon av svært avanserte, små roboter.

For utstillere og folk som vil vite mer og besøke vår populære hobbymesse i Figgjohallen 17. og 18. oktober, gå inn på våre hjemmesider www.hobbymesse.no. Vi garanterer at du blir imponert over mangfoldet innen hobby.

Alle er hjertelig velkommen på messen!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no