ANNONSE

MOTOR

Øker forbruket

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 10.10.2015

SJEKK OFTE: Du bør sjekke lufttrykket i dekkene dine hver tredje uke. Feil trykk fører til dårligere kjøreegenskaper, økt forbruk og økt dekkslitasje. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Feil dekktrykk betyr økt forbruk og dekkslitasje, men det fører også til at bilen din får dårligere kjøreegenskaper.

Hver tredje uke. Så ofte bør du sjekke lufttrykket i dekkene på bilen din. Men det er det de færreste som gjør. Dermed kjører de rundt med en bil hvor kjøreegenskapene er dårligere, bremselengden lengre og hvor drivstofforbruket er høyere enn hva det kunne vært.

Dårligere kjøreegenskaper

– Feil lufttrykk påvirker bilens kjøreegenskaper og går dermed ut over sikkerheten, sier Kathrine Køste, produktsjef i Vianor.

Hun advarer mot å kjøre med feil lufttrykk i dekkene.

– Både for høyt og for lavt trykk reduserer dekkets evne til å få et godt grep på veibanen. Kommer bilen inn i en sving med for høy hastighet, kan det være direkte farlig, sier Køste.

Samtidig øker både forbruk og dekkslitasje dersom man kjører rundt med feil lufttrykk.

Usikre

– Mange er nok usikre på hva som er rett lufttrykk. Det er ikke så rart, for lufttrykket i dekkene er forskjellige på ulike bilmodeller og varierer også etter hvilken dekkdimensjon man har, sier Rune Andersen i Martins Agentur.

Informasjon om korrekt lufttrykk finner man i bilens instruksjonsbok, og i mange biler finner man dette også på innsiden av tanklokket eller i rammen rundt førerdøren.

– Det er viktig å merke seg at dekktrykket er forskjellig på en lettlastet og en tunglastet bil. Samtidig er det forskjell på hvor mye luft man skal ha i sommer- og i vinterdekk, sier Andersen.

Fem tips

1. Sjekk dekktrykket hver tredje uke.

2. Trykket skal sjekket med kalde dekk. Ikke etter en lang kjøretur.

3. Vinterdekk skal ha mer luft enn sommerdekk.

4. En bil med tung last og mange passasjerer krever mer luft i dekkene.

5. Korrekt lufttrykk finner du i instruksjonsboken, bak tanklokket eller ved førerdøren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no