ANNONSE

HUS & HAGE

Alle kan dyrke urter

Tekst: Ingrid Brubaker

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Publisert: 10.10.2015

MATPLANTER: Anne Havåg Holter-Hovind har dedikert et helt område i hagen til spiselige planter.


Mange opplever at urteplantene raskt visner etter de tas med hjem fra butikken. Hva kan man gjøre for å få urtene til å vare lenger?

Urter er lette å finne i matvare­butikkene, men de tåler ofte ikke livet på kjøkkenbenken ­eller i vinduskarmen. Anne Havåg Holter-Hovind, som driver hage­bloggen moseplassen.no, har flere tips for hva man kan gjøre for å ta bedre vare på urtene. Hun mener at alle kan lykkes så lenge man gir plantene nok vann og næring.

I kjøkkenhagen hennes vokser urter som oregano, sitron­melisse, salvie og mynte. Alle disse ­plantene er opprinnelig ­butikkjøpte urter, men det er ikke selvsagt at de klarer overgangen fra butikken til hjemmet.

– Urtene i butikken er ikke dyrket for å overleve hjemme hos deg, sier bloggeren. – Det betyr ikke at du ikke kan få dem til å vare, det er bare ikke meningen i utgangspunktet.

Holter-Hovind foreslår å kjøpe urteplanter på hagesentre om du har planer om å ha dem stående lenge. Ifølge henne har sentrene bedre rutiner enn matvare­butikkene når det gjelder temperatur, lys og vann, og dermed har plantene større mulighet til å overleve overgangen til et nytt hjem.

Større potte

Holter-Hovinds urter er ­plantet utendørs, men hun mener at ­urter lett kan dyrkes både inne og ute. Det ikke er stor forskjell på hage, balkong eller kjøkkenbenk når det gjelder å få urtene til å trives, ifølge hagebloggeren.

– Urtene fra matvarebutikken står i veldig små potter. Det er lettere å lykkes om du potter om til større potte, tipser Holter-Hovind.

Det kan også lønne seg å dele opp planten noe. Bloggeren forteller at det gjerne blir sådd så mange som tretti frø i en potte der tre hadde vært mer enn nok. Etter at man har pottet om, må man passe på å la planten få nok lys, uten at den blir stekt i vindus­karmsola.

Rosmarin lettest

Å hjelpe en urteplante å overleve kan virke som et pirkete arbeid, men ifølge Holter-Hovind er det ikke bare dine grønne fingre som er avgjørende for hvor godt ­planten trives hjemme hos deg. Det kommer også an på hva slags urter du velger.

Basilikum, en populær urt i de norske hjem, er den planten flest sliter med, sier bloggeren, og anbefaler å begynne med en annen urt om man er helt fersk.

– Rosmarin er det enkleste å holde, sier hun. – Den vil gjerne leve under middelhavsforhold, og klarer seg dermed selv om den tørker litt. Men når det er sagt, er det ikke umulig å få basilikum­planten til å leve hjemme hos deg selv.

– Basilikum er veldig grei om du først får den til å overleve de to første ukene, sier Holter-­Hovind. – Har du først fått deg en levedyktig basilikumplante, går fortsettelsen fint.

Mynte kan derimot være så livskraftig at den må stagges litt. Hagebloggeren har selv tre store mynteplanter i hagen. Hun holder dem atskilt i hver sin potte, fordi urten er så forplantningsglad at den gjerne tar over et helt bed om man sår den ute.

Viktige metoder

Holter-Hovind trekker fram to ting som er viktige for at en urteplante skal overleve overgangen fra butikk til hjem: Vanning og gjødsling. Flytende gjødsel finner man i de fleste butikker og hagesentre, og planten skal helst aldri gå helt tørr. I tillegg er det viktig å klippe ned planten så nye skudd kan komme til, og man får utnyttet urten så å si hele tiden.

– Urter er til for å brukes! De blir best om man bruker dem abso­lutt hele tiden.

Selv klipper hun ivrig i en oregano­plante som har vokst seg stor på bare et par måneder.

– For å ha høyverdig spisekvalitet, må busken få skyte nye skudd, forteller hun. – Det er de nye skuddene som gir best smak.

Også urteblomstene kan ­spises, men når planten blomstrer blir bladverket gjerne litt slitent. ­Holter-Hovind løser problemet ved å ha to av hver urt.

– En lar jeg blomstre og en holder jeg klippet lav slik at jeg alltid har de aller beste bladene, sier hun.

Ikke bare for folk

I tillegg til at Holter-Hovinds ­urter har en dekorativ funksjon i hagen hennes, er det ikke bare for sin egen skyld at hun har plantet dem ut. Bloggeren jobber for ­tiden med en bok­utgivelse som skal inneholde tips og triks for å få småfugl til å trives i ­hagen, men også enda mindre ­vesener nyter godt av hagen hennes. Humler suser fram og tilbake og lander ofte på urteplantene.

– Jeg er veldig opptatt av humlene, forteller Holter-­Hovind. De trives i selskap med de duftende plantene.

– Urter er gode planter båe for folk og humler, avslutter hun. – Skikkelig kinderegg-planter, er de – de gjør så mye forskjellig!

Fakta om urter

• I dagligtale er «urt» en betegnelse på planter som i hovedsak brukes til matlaging, medisin, parfyme eller smakstilsetning.

• Rosmarin, gressløk, oregano, sitronmelisse, mynte og timian blir ansett som enkle urter å holde. De er flerårige og kan stå ute i hagen om vinteren.

• Du kan med hell tørke eller fryse urtene om du ikke vil bruke dem med en gang.

• Urteolje kan du lett lage ved å putte friske urter på flaske og fylle på med ønsket olje. La stå kjølig et par uker før bruk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no