ANNONSE

REISE

Hvalsafari 
ved Vancouver Island

Tekst: Görrel Espelund

Foto: Andreas Karlsson/Respress


Publisert: 10.10.2015

HVALSAFARI: Sjansene til å se hval utenfor Vancouver Island er generelt sett svært gode.


Canadas sørvestlige provins, British Columbia, har alt: fjellmassiver, skoger, kystbyer, nasjonal­parker, bjørner – og ville, vakre Vancouver Island.

Noen har pyntet trestubbene ved Sandcut Beach. Steiner ligger i sprekker og danner øyne, og barken rundt ligner furene i et gammelt ansikt. Mosen på greinene og sola som siler ned gjennom trekronene, bidrar til følelsen av å være i en eventyrverden. Nå venter vi bare på at trærne skal begynne å snakke, slik som i ­Ringenes Herre.

Dette er Vancouver Islands vestkyst, rett sør for kyststien Juan de Fuca Marine Trail. Litt lenger nord begynner West ­Coast Trail, der Stillehavets salte, kjølige bølger slår inn.

Ut på havet

Vancouver Island er på hele 32.000 kvadratkilometer. Her bor omkring 750.000 personer, de fleste på øyas sørlige halvpart. Bortsett fra hovedstaden ­Victoria er øya som et eneste stort, eventyrlig naturområde for aktive turister

Her kan man vandre, sykle, ­fiske laks, spille golf, padle ­kajakk og speide etter bjørn og havoter. Mai til oktober er dessuten den beste sesongen for å se spekkhoggere ute på havet.

Rod King viser på sjøkartet hvor grensen mellom Canada og USA går. Han er kaptein på Eagle Wing Tours katamaran, og styrer mot amerikansk farvann – der spekkhoggergruppa som kalles J-Pod (J-gruppa) jakter. Rod har jobbet drøyt 20 år i turistnæringen, han er oppvokst på ­Vancouver Island og er full av historier og anekdoter om landområder og sund som vi passerer. Øya Discovery, oppkalt etter den britiske oppdagelsesreisende James Cooks ene fartøy, glir forbi på babord side.

Spekkhoggerne vi leter etter, er kystnære og returnerer til samme områder hvert år.

– Spekkhoggerne følger laksen som er på vei opp i elvene. Og de er smarte dyr. Hver dag behøver de rundt 100 kilo mat, men de spiser aldri hele laksebestanden, men eskorterer fiskene opp til elvemunningen for å forsikre seg om at tilstrekkelig mange laks når fram for å gyte. Deter som om de vet at overlever ikke laksen, overlever heller ikke spekkhoggerne, sier Rod.

Han løfter kikkerten og spaner ut mot havet. Den snøkledde toppen på vulkanen Mount ­Baker troner øverst i den amerikanske fjellkjeden i horisonten.

Plutselig kløyves vannet av en svart ryggfinne. Og så én til.

Nærkontakt

I amerikansk farvann får ikke båtene gå nærmere spekkhoggerne en knapt 200 meter – men avstandsrestriksjonene er ikke noe som hvalene kjenner til. Så lenge båtene ikke har motoren i gang, kan spekkhoggerne komme så nær de bare vil.

– Det er forsket mye på disse hvalene, og man vet nå at de ikke blir noe særlig forstyrret av oss, så lenge de har nok fisk, sier Rod.

Spekkhoggerparet kommer nærmere. En av dem skyter opp av vannet, og de karakteristiske hvite og svarte tegningene blir klart synlige. Neste hopp er enda høyere, før de forsvinner under overflaten igjen. En spekkhogger kan være under vann i nærmere fire minutter.

– Ingen vet helt sikkert hvorfor de hopper. Iblant har jeg sett dem gjøre det etter at de har hvilt, som for å våkne ordentlig. Andre ganger hopper de kanskje bare fordi de har moro av det? funderer Ron.

Han og kollegaen Derek ­Sterling viser dyp respekt og lidenskap for livet i havet. De senker en sonde ned i vannet, og gjennom den kan vi høre hvordan spekkhoggerne kommuniserer med hverandre.

– Det er to voksne og to kalver. Man kan høre hvordan de små hele tiden roper på de store, sier Derek.

Eldgamle Granny

Selv om spekkhoggerne utenfor Canadas kyst ikke lenger regnes som utrydningstruede, bare sårbare, øker antallet relativt langsomt. Sjansen for at de nyfødte kalvene skal overleve, er 50 prosent. I J-Pod finnes det nå to eller tre kalver. Det eldste dyret er matriarken som leder gruppa. Hun går under navnet Granny og er født omkring 1911 – noe som gjør henne til en av de eldste kjente spekkhoggerne i verden.

Hvalene slår med halen og samler gruppa tett sammen. De har gått inn i et hvilestadium der de svømmer i rette linjer og rører ved hverandre med finnene nå og da.

– Spekkhoggere er sosiale ­vesener, og når det er en ny kalv i gruppa kommer de andre gruppenes hvaler forbi og hilser, forteller Derek.

Langsomt rører spekkhoggerne seg i havoverflaten, vi kan høre dem puste, og stemningen er fullkomment harmonisk. De andre hvalsafaribåtene har snudd og reist hjem. Det er bare oss og de vakre dyrene igjen.

– Det jeg liker aller best med å være her ute, er at alt er på hvalenes vilkår. Hver tur ut hit blir en unik opplevelse, sier Derek.

På veien tilbake til Victoria stanser vi ved selkolonien på øya Discovery. Samtidig som vi går i land, gjør en gjeng kajakkpadlere seg klare for en tur langs kysten. Naturen er uten tvil Vancouver Islands største aktivum.

Aktiviteter 

• Spekkhoggarsafari. Beste sesong fra midten av mai til slutten av oktober. Den eldste operatøren i ­Victoria er Prince of ­Whales, den mest miljøvennlige er Eagle Wing Tours.

• Fotturer. Dagstur-opplegg finnes rundt hele øya. Alle vanskelighetsgrader og lengder. En legendarisk flerdagerstur er West ­Coast Trail, som er åpen fra mai til og med september.

• Padling. Man kan leie havkajakk for kystpadling eller ta en tur på en av øyas mange innsjøer. Flere arrangører ordner turer også for nybegynnere, blant annet Kelp Reef.

• Villmark. Det er cirka 7000 svartbjørner på øya, særlig i de sentrale og nordlige delene. Om sensommeren og høsten kan man se dem ved elve­munningene der laksen har gått opp.

• Surfing, dykking, klatring, riding, fuglekikking og grotteutforskning er andre populære aktiviteter på øya.

• Mer info:
vancouverisland.com 
www.vancouverisland­outdoor.comwww.eaglewingtours.com 
kelpreef.com 


Reisefakta

• Reise dit: Flere europeiske og nordamerikanske ­selskap flyr til Vancouver. Billettprisen ligger på mellom 5500 og 8000 kroner t/r. Til Vancouver Island går det ferge. BC Ferries koster t/r med bil og to passasjerer cirka 1400 kroner. Bare passasjerbillett cirka 120 kroner.

• Valuta: Canadiske ­dollar, CAD. 1 CAD er cirka 6,40 norske kroner. Visa, MasterCard og American Express brukes flittig.

• Prisnivå: Omtrent som i Norge.

• Turistsesong: Høysesong på Vancouver Island er juli til august. Månedene april, mai, september og oktober regnes som ­mellomsesong.

• Klima: Kan sammenlignes med Sørlandet i Norge.

• Mat og drikke: Cowichan Valley er kjent for sine flotte frukt- og grønnsaksavlinger. Økologisk er stort her. Det tradisjonelle vestkystkjøkkenet preges også av fisk og skalldyr. Mange mikro­bryggerier med kvalitets­øl i hele ­provinsen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no