ANNONSE

REISE

Fem familie­vennlige fjellturer

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 10.10.2015

JOTUNHEIMEN: En gruppe på tur over Friken, som ligger mellom hyttene Skogadalsbøen og 
Ingjerdbu i Utladalen. (FOTO: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix)


Høsten kan være den fineste tiden i fjellet. Men hvilke av de 4000 turforslagene fra DNT bør du velge?

 

 

Norge har mer enn 13.000 fjelltopper – plassert i hundrevis av fjellområder der det også er en mengde med frodige daler, mektige fosser, merkede stier og lånbare hytter.

På UT.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening, finnes det i overkant av 4000 turforslag og 1100 hytter. Det kan være mye å orientere seg i, så vi har valgt ut fem høstlige fjellturer som passer for både lange og korte føtter. Turene er plukket ut i samarbeid med Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

 

1. Nedover Utladalen

Turen langs Utladalen fra Sognefjellshytta til Øvre Årdal regnes som en av Norges vakreste «nedturer», med Vettisfossen, Hurrungane og Skagastølstindane som en del av utsikten. Ferden går for det meste nedover, men det er lett stigning andre dag fra Skogadalsbøen til Ingjerdbu, og det er litt bratt på turen ned mot Vettisfossen på dag tre. Anbefales derfor for litt fjellvante barn.

Den 30 kilometer lange turen i vestre del av Jotunheimen krever to eller tre overnattinger. Underveis overnatter man på Skogadalsbøen (selvbetjent fra 14. september til 15. oktober) og på den ubetjente Ingjerdbu (åpen til 15. oktober). Sognefjellshytta stenger rundt midten av september, og det samme gjør Turtagrø hotell (17 km med bil unna). Men både Sognefjellsveien, som Sognefjellshytta og Turtagrø ligger ved, samt Tindevegen fra Øvre Årdal til Turtagrø, pleier ikke å vinterstenges før 1. november.

 

2. Sælehus i Jutulriket

I «Jutulriket» – nordafor Dovrefjell og østafor Trollheimen – ble for noen år siden Barnas Natur­verden etablert. I dette fjell­området, som beskrives som en bortgjemt naturskatt i Rennebu i Sør-Trøndelag, er det kort vei mellom tre nyoppførte sælehus (herberge for veifarende).

De ubetjente sælehusene er laget i middelaldersk stil, og omtales også som nødbuer på UT.no. Sælehusene har ljorehull i taket og sengebrisker (benker uten madrasser) rundt et åpent ildsted, noe som blir en annerledes opplevelse for de fleste barn. Det er mange fiskevann i området.

Ett turforslag på fire dager (totalt ca. 26 km) er en rundtur der man overnatter på alle sælehusene. Høyeste stigning er 400 høydemeter (fra ca. 700 til 1100 moh.).

Turen starter og avslutter ved Hæverfallsetra, som leier ut rom i Storstuggu hele året. De tre sælehusene – Hevertjønna, Damtjønna og Ramssjøen – er også åpne året rundt.

3. Seterterreng i Huldreheimen

Bare navnet kan lokke oss ut i dette lette og behagelige vandreterrenget i landskapet mellom Beitostølen i Valdres og Skeikampen i Gausdal. En tredagers tur med to eller tre overnattinger kan fint gjøres med barn som er glade i gå på tur.

Det er vei fram til Liomseter turisthytte. Derfra går en trekantformet tur til de selvbetjente hyttene Storkvelvbu og Haldorbu, med retur til Liomseter. Liomseter er stengt i høstferien, men da er den nærliggende og selvbetjente Fehytta tilgjengelig.

Turen er 43,7 kilometer lang, for det meste i Langsua nasjonalpark (opprettet i 2011 som erstatning for og utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark). Man går i småkupert og mykt seterterreng i rundt 1000 meters høyde. Høyeste punkt er 1360 meter over havet (ved Nordre Langsua), laveste er cirka 900 moh.

 

4. Utforsk Rondane

Rondane er et vakkert stykke Norge, kanskje spesielt om høsten. Rondvassbu, som ligger på nesten 1200 meters høyde, er et bra utgangspunkt. Herfra kan man gå kortere dagsturer i høstferien – eller toppturer, for eksempel til Vinjeronden (2044 moh.), om været tillater det. DNT-hytta er betjent fram til 4. oktober, og selvbetjent etter det.

En lengre tur, som også er passe for barnefamilier, er tur-retur Rondvassbu og DNTs turisthytte Bjørnhollia (ca. 900 moh.), som er selvbetjent nå. Denne fine turen går i slakt terreng gjennom Illmanndalen. Fra parkeringsplassen på Spranget kan man sykle de seks kilometerne inn til Rondvassbu, og det finnes sykler å leie både for store og små.

 

5. En flik av Setesdalsheiene

Sørlandets fjell er perfekt for barnefamilier. Ett turforslag innebærer to overnattinger på de selvbetjente hyttene Håhelleren og Øyuvsbu. Terrenget er slakt – mellom ca. 900 moh. og ca. 1000 moh. – og går langs flere vann.

Turen starter og avsluttes ved den høytliggende Suleskarveien, som det er kort gåavstand til fra begge hyttene. Det er gunstig om to familier går sammen slik at man kan ha én bil i begge ender. Det er bare åtte kilometer mellom parkeringsplassene, både med bil langs Suleskarveien og til fots i fjellterrenget.

Fjelltur med barn
Veien er gjerne målet når barn går på tur i fjellet. Beregn dobbelt så lang tid på distansene, råder Mette Øinæs Habberstad i DNT.

– Barn går naturlig nok saktere enn fjellvante voksne. Men husk også at barna skal utforske naturen. Bekker skal følges, dyrespor granskes og blomster studeres. Det å gå er ikke så viktig for de små, og derfor bør man ikke ha som mål å gå for lange distanser eller forsere hundrevis av høydemeter. Barn som er motiverte og fjellvante, kan selvfølgelig gå langt. Men det handler også om å gi barna mestringsfølelse. Ikke mas dem framover, la dem heller gå foran. Det kan være lurt å overdrive hvor lang turen er, og si «så fort det gikk» når man plutselig kommer fram, tipser Habberstad.

Hun råder foreldre til å legge inn godt med pauser, og ha med mye mat og drikke på turen – inkludert sjokolade, kjeks og kakao.

– Om høsten kan det være kaldt i fjellet. Ulltøy, luer og votter må være med. Det er ingenting som motiverer mindre til fjellturer enn å fryse, understreker hun.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no