ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Vår region kjenner presset nå

Nå får vi bevist at uttrykket stemmer. Intet tre kan vokse helt inn i himmelen. Når du over lang tid bare opplever oppgang, må det på ett eller annet tidspunkt snu. Det skjer nå. På alle fronter. I Lokalavisen har vi ganske god føling med ­distriktets næringsliv. Vi har mer enn 300 bedrifter som ­annonserer i ­Lokalavisen, og våre markedsrådgivere er i tett kontakt med mange hver eneste uke. ­Bedriftene må kutte kostnader, og samtidig øke inntektene. Slik er ­situasjonen for alle. I gode tider ­mister mange fokuset på kostnadene. Nå er det annerledes.

God temperaturmåler

Eiendomsmarkedet er alltid et godt termometer for utviklingen i et område. Vi er ikke på frysepunktet, men temperaturen synker kraftig. Det er nå over 4000 boliger til salgs i Rogaland, og slike tall har vi aldri sett før. I Stavanger er tallet 1140 og i Sandnes er det ca 800 boliger til salgs. Jeg gikk gjennom Søregaten for to dager ­siden, og det var et trist syn. 6–7 ledige lokaler står tomme. I en av ­byens beste handlegater. Den siste uken har jeg vært på 2–3 forskjellige ­visninger på bolig, og i den forbindelse har jeg snakket med flere meglere. Budskapet er klart. Veldig ­vanskelig å få folk på visning, og tøft å oppnå selgers prisforventning. Arbeids­ledigheten stiger. Stadig flere bedrifter melder om oppsigelser og permitteringer. Det rammer mange, og det vil fortsette. I alle fall ut 2016. Kanskje litt lenger. Men er dette bare negativt?

Nødvendig med justering

I Norge har vi hatt utrolig mye flaks med mange ting. Økonomisk har olje­fondet hatt en enestående vekst, og vil bli et fantastisk verktøy for den norske stat i frem­tiden. Det gir trygghet, og det er viktig. Samtidig er det helt sikkert at de siste årene har «alle» tatt det for gitt at boligprisene skal stige og at du kan velge og vrake av jobb­tilbud. For mange arbeidsgivere i tradisjonelle bransjer har det de siste årene vært svært vanskelig å rekruttere kvalifisert personell til en bærekraftig kostnad. Dette har medført at mange bedrifter har tjent alt for lite penger, og dermed fremstår som ­svakere økonomisk enn det de burde. Nå er det annerledes. I mange bedrifter vil lønnsnivået falle. Sykefraværet vil bli redusert, og mange av de ansatte vil stå på ­ekstra for å bidra til å beholde arbeidsplassen. Dette er en god og nødvendig endring.

Ingen grunn til panikk

Det smalt i Norge høsten 1987. Da jobbet jeg med utlån i SR-Bank og møtte daglig låntakere som var i krise. Mange mistet jobben, rentene var høye, og boligprisene falt som en stein de neste fem årene. Slitne boligeiere måtte selge boligene med store tap. Den situasjonen vil vi ikke få denne gang. Vår region er sterk, og dette er en midlertidig fase som gjør oss godt. I alle fall på lang sikt. Selv om det blir et par tøffe år, vil vi garantert ikke oppleve det samme som skjedde i 1987. De fleste arbeidstakere vil sette mer pris på hva de har, og det er en god ting. Kravene og forventningene blir lavere, og det tjener alle på. For Lokalavisen merker vi nå endringene, men også på en positiv måte. Med vår store distribusjon og over 100.000 lesere, er markedsføring i Lokalavisen rimelig i forhold til alle andre alternativer. Vi merker nå et økende antall forespørsler fra nye, store lokale firmaer som vurderer å bruke Lokalavisen som markeds­føringskanal.

La meg til slutt minne om at når boligprisene synker, er jo det bra for de som skal etablere seg for første gang. De får dermed rimeligere boliger. De som selger, skal ofte ha en større bolig, og disse større boligene synker jo mest når prisene går ned. De som taper mest, er de som har store boliger og skal gå ned i størrelse. Men de har nytt godt av 
en fantastisk vekst gjennom mange år, 
og lir ingen nød. Endring er bra. 
Ha en flott uke.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no