ANNONSE

HUS & HAGE

Gi oliventreet vinterhvile

Tekst: Anna Lefvert


Publisert: 24.10.2015

FARVEL TIL SOMMEREN: Høsten er kommet når middelhavsvekstene tas inn i drivhuset. Bildene er fra forrige høst, den dagen Louise Arkestål og Arne Ekstrand flyttet oliven-, sitrus og andre planter i hus.


Oliventrær, sitrusplanter og fiken boltrer seg på nordiske terrasser. Men hvordan få dem til å overleve vinteren?

Vi elsker å ta med stemningen fra Middelhavet hjem til vår egen terrasse. Og det går bra i flere måneder – men så kommer vinter­kulda. Da gjelder det å ta grep i tide.

Bobleplast er redningen når Louise Arkestål og Arne ­Ekstrand skal beskytte sine middel­havsvekster mot årstiden som uvegerlig vil innfinne seg.

– Veksthuset vårt har riktignok både varme og lys, men de enkle glassvinduene isolerer ikke tilstrekkelig. Da er bobleplasten suveren, sier Louise.

Om høsten forbereder de seg på vinteren ved å kle hele veksthuset i bobleplast på innsiden og bære inn sitrustrær, oliventrær, oleander, banan, bougainvillea, chili og andre middelhavsvekster som har stått utomhus hele sommeren.

– Noen frostnetter er ingen fare, det kan snarere være bra for vekstene. De trenger litt kulde for å kunne sette ny frukt, sier Louise.

Noen blir lurt

Middelhavstrenden har blitt stor på våre nordlige breddegrader. Det merker man i plantebransjen, der etterspørselen etter ­sitrus, oliven og andre vekster fra Sør-Europa har øket markant.

Bosse Rappne ved slottshagen Ulriksdal i Sverige har solgt utallige middelhavsvekster, men er ikke bare begeistret i trenden.

– Jeg synes nok at for eksempel TV-programmer om bolig og hage kan lure folk litt. Visst er det kjempefine planter, men man må jo kunne vinterlagre dem når sommeren er slutt også, og det er ikke så enkelt for alle, sier han.

Innglasset

Det som kreves for at vekstene skal trives, er et klima som ligner det man har rundt Middelhavet vinterstid. En dagstemperatur på mellom fem og tolv grader, og gjerne litt mer dagslys enn vi har midt på vinteren i Norden.

Et veksthus der man kan holde temperaturen noen grader over null, som det Louise Arkestål og Arne Ekstrand har, er jo ikke alle forunt.

– Har man en bod der det ikke bli frost, eller en innglasset balkong eller veranda, fungerer det bra. Ellers er det ganske mange som stenger av varmen helt i for eksempel et gjesterom, og holder døren inn dit lukket. Det kan også fungere om man kan holde romtemperaturen på høyst tolv grader, sier Bosse Rappne.

– Får man gjester, setter man på varmen igjen, vekstene dør ikke av at det er varmt i noen ­dager, men de tåler ikke å stå i vanlig romtemperatur hele ­vinteren.

Dør langsomt

Årsaken er at middelhavs­vekstene trenger vinterhvile for å hente ny kraft, og hvilen får de når de kjøles ned.

– Går de for full fart hele året, kommer de til å dø langsomt. Et oliventre som står inne i romtemperatur, dør jo ikke umiddelbart, det klarer kanskje en vinter eller to, men det svekkes hele ­tiden, sier Bosse Rappne.

Hos Louise Arkestål og Arne Ekstrand har derimot middelhavsvekstene det utmerket. ­Louise passer på å klippe dem ned en anelse før tas inn, da tar de mindre plass i veksthuset. Det er en fordel, for her er det mye som skal inn.

Ingen skygge

Om vinteren holder de vekst­huset minst et par grader varmt ved hjelp av gulvvarme fra en bergvarmepumpe, samt en ekstra frostvakt når nattekjøligheten er som strengest. Ekstra vekstbelysning på dagtid hjelper også til å holde temperaturen oppe. Og midt på vinteren når det er fine dager, er det faktisk ikke kulden som er det største problemet – men varmen, forteller Louise.

– Når det er solfylt midt på vinteren, blir det for varmt her inne. Det finnes ingen blader igjen på trærne som kan gi skygge. Da holder det ikke med den automatiske luftingen, vi må i tillegg åpne opp veksthuset og lufte skikkelig.

Vinter­oppbevaring av middelhavsplanter

• Vekstene trenger å stå et sted med dagstemperatur på mellom fem og tolv grader, og de skal ikke utsettes for frost om natten.

• Ligger planterommet mot nord, eller i en mørk kjeller, trengs ekstrabelysning fra lavenergilamper eller lysrør med bredt fargespekter. Dette ligner mest på det ordentlige dagslyset, og lampene varmer ikke opp luften.

• Ekstrabelysning skal bare slås på dagtid, om natten trenger vekstene mørke. Cirka 16 timer per dag kan belysningen være på.

• Glem ikke å vanne, men vann mer sparsomt enn sommerstid.

• Visse løvfellende vekster som pelargonia og fuksia kan vinteroppbevares utendørs under et halvmeter tykt lag med blader som isolerer mot kulden. Slik gjorde en del gartnere det før i tiden, men dette vil altså kun fungere med løvfellende vekster.


I stedet for middelhavsplanter

Har man ikke mulighet til å vinterlagre vekster i riktig ­temperatur, kan man i stedet velge vekster som takler det vanlige innendørs­klimaet vårt om vinteren, men som gir den samme sør­europeiske stemningen. Velg for eksempel:

• Vierpære – kalles også «Nordens oliventre» på grunn av de sølvaktig grågrønne bladene.

• Tindved – har også et sølvgrått bladverk som minner om oliventreets.

• Fiken av typen Ficus carica ‘Precose de Dalmatie’ – denne ­klarer herdighetssone 1, det vil si noen få lune steder langs kysten i Sør- og Vest-Norge.

• Bambus – finnes i mange herdige sorter.

• Fersken – finnes i mange herdige sorter.

• Drue – finnes i mange herdige sorter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no