ANNONSE

REISE

Essensen av ­Irland

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 24.10.2015

TYPISK: Ruinene av kirker og klostre er et vanlig syn i Galways landskap, etter at Oliver Cromwell og hans styrker satte fyr på de fleste under det britiske styret. Mange kan fortsatt besøkes, blant annet gjennom daglige turer fra Galway sentrum.


Galway er ikke bare en trivelig, irsk småby – men også et perfekt utgangs­punkt for å besøke en av landets vakreste regioner.

Jeg er midt i et postkort. Tåken har nettopp lettet og etterlatt Galway og Connemaras åser som juveler i formiddagssolen. Jeg knyter jakken rundt livet og kjenner varmen mot ansiktet, mens lukten av vått gress og torv driver gjennom luften.

Samler man alle fantasier om ferielandet Irland på ett sted, ville resultatet blitt omtrent som her i Connemara nasjonalpark, County Galway. Noen kilo­meter mot vest ligger Atlanterhavs­kysten, med sine dramatiske klipper og værbitte småbyer. I øst ser jeg silhuetten av en kirkeruin mot den stadig skiftende himmelen, og bak der igjen – den kardemomme-lignende byen som gir fylket sitt navn. Lyden av klirrende sauebjeller akkompagnerer scenen.

Ikonisk natur

Galway County på vestkysten – med sin lange historie, vennlige befolkning og rike kulturliv – trekker tusenvis av reisende hvert år. Men det er det om­kransende landskapet som gjør regionen til Irlands kanskje mest ikon­iske reise­mål. Naturopplevelsen inklu­derer Connemaras bølg­ende åser, Aran-øyenes steinrøyser og de mektige Moher-klippene, der det på klare dager kjennes som om man kan se hele veien til det amerikanske fastlandet. Mange som kommer hit, leier seg en bil eller motorsykkel og forsvinner sporenstreks i flere dager. Resten av oss opplever regi­onen via turer fra Galway by.

Ken Hartmann har kjørt busser på kryss og tvers i landet ­siden sent på 70-tallet, og til­bringer nå sine beste år i regionen hvor han ble født. 65-åringen har sett ­Irland utvikle seg fra en av ­Europas mer obskure destina­sjoner til et ettertraktet reisemål.

– Det er helt utrolig hvordan ting har utviklet seg her, sier ­bussjåføren.

Vi tar en pause underveis og nyter en kaffe utenfor ­Kylemore Abbey, like ved grensen til ­Connemara Nasjonalpark. Herfra er den storslåtte kloster­bygningen som en grå flekk på den smaragdgrønne åssiden. Turistene svermer omkring den som maur i allværsjakker.

– Det er så mye å se i Galway, sier Hartmann, – både av historisk og kulturell interesse, men landskapet er det som virkelig setter seg i minnet. Jeg blir aldri lei av det. Bare det å ta med fiskestanga, skru av telefonen og vær alene med tankene og naturen! Det er en følelse av sjelefred og isolasjon jeg tror få mennesker i 2015 får kjenne på.

Mest «irsk»

Regionens hovedstad Galway har 75.000 innbyggere og er ofte omtalt som Irlands mest «irske» by, og det er lett å skjønne hvorfor. Den lille samlingen av brosteinsgater, fargerike murhus, puber og markeder kjennes som en verden unna travle og kosmopolitiske Dublin, selv om sitnevnte bare ligger to timer østover med med buss eller tog. Her i Galway ­hører man ofte mer irsk språk enn engelsk, og du trenger ikke lete lenge etter bygninger og minnesmerker med mange hundre års historie.

Hvert år i juli finner den berømte kunstfestivalen sted. I nesten to uker har Galway gleden av å være landets kulturelle nervesenter. Utstillinger, instal­la­sjoner, teaterforestillinger og flere performance-artister enn noen har oversikt over, fyller ­gatene.

Resten av året er byen sitt sedvanlige, rolige jeg: et sted der dagene går sakte og fort på samme tid, og hvor man egentlig ikke trenger å konsentrere seg om stort mer enn nytelse. Fra den frodige parken Eyre-Square til spanskebuen og utover havna til badeområdene på Salthill: ­Galway har noe for alle. Og kjenner man villmarken kalle, er det bare å hoppe på en buss eller ferge.

Fantastiske øyer

En av fergene fra Galway tar deg til Aran-øyene. Som i mye av regi­onen for øvrig har tiden stort sett stått stille her. Land­skapet er vakkert i all sin fruktes­løshet, stort sett overlatt til seg selv av bønder som for lengst ga opp dyrking av mer enn poteter. Et distinkt nettverk av eldgamle steingjerder – som en gang delte jordbruks­eiendommene fra hverandre – løper på kryss og tvers over hver kvadratmeter av Aran-øyene, som skryter av en befolkning på rundt 1200 sjeler.

Det er vanlig for turister å først se seg forvirret om etter ting å gjøre her, men etter kort tid lar man seg overbevise av land­skapet, av lange, retningsløse vandringer, av stillheten, av ­lyden og av lukten av havet.

Galway

• Fylke og by med samme navn på vestkysten av Irland

• Befolkning: 250.000

• Språk: Irsk og engelsk

• Valuta: Euro

• Tidssone: Minus en time

• Sesong: Galway er helt klart mest populært fra mai til oktober, når klimaet er mildt og regnet minimalt. Resten av året stenger mye av turistindustrien ned fullstendig, særlig på steder som Aran-øyene og i regionens mindre byer.

• Reise dit: Norwegian og Ryanair flyr fra Oslo til Dublin året rundt. Både tog og direktebusser går hele dagen fra Dublin til Galway, og tar sjelden mer enn et par timer med stopp. Det er også mulig å ta buss direkte fra Dublin flyplass.

• Overnatting i Galway by:
Budsjett: Savoy Hostel. Galways nyeste herberg. Billig, rent, rolig og supersentralt. Tilbyr sovesaler og enkeltrom. www.galwayhostel.ie 
Middels: Harbour hotel. Godt hotell i mellomsjiktet, tre minutters gåtur fra Eyre-Square. www.harbour.ie 
Luksus: Ashford Castle: Verneverdig slott en kort kjøretur utenfor Galway by. Det desidert vakreste og mest ekstravagante hotellet i området. www.ashfordcastle.com

Ting å gjøre

• Galway by: Regionens hovedstad og et utgangspunkt for utflukter. Sjarmerende og intim by, med et fantastisk variert utvalg av ­restauranter, kafeer og puber. Særlig spennende er den årlige kunstfestivalen i juli. www.giaf.ie
• Connemara: Halvøy og nasjonalpark utenfor Galway by – videnkjent som en av Irlands vakreste naturområder. Parken oppleves best på egen hånd via leiebil, men dagsturer med turselskaper som Galway Tour Company 
www.galwaytourcompany.com og Lally Tours www.lallytours.com gir også en god opplevelse.

• Aran-øyene: Tre vakre og værbitte øyer utenfor Galway Bay. Reisen dit er enkel – 45 minutter med buss ut av byen til Rossaveal, derfra tar det én time med ferge som går flere ganger om dagen. Hele reisen kan arrangeres via Aran Island ­Ferries nettside – ­
www.aranislandferries.com – ­eller selskapets kontor på andre siden av bussterminalen i ­Galway ­sentrum. Øyene har mange overnattings­muligheter i sommermånedene.

• Moher-klippene: Landets mest besøkte turistattraksjon. En mektig, over 8 kilometer lang klippe­strekning som hever seg 120 meter over Atlanterhavet. Dags­reiser går fra Galway med flere tur­selskaper, blant annet Galway Tour Company www.galwaytourcompany.com og Lally Tours www.lallytours.com. Advarsel: Klippene blir ekstremt travle i sommermånedene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no