ANNONSE

MOTOR

Vær forsiktig med bruktkjøp

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 24.10.2015

SPREKK: Brukte bilseter kan ha feil og mangler. På dette setet er det en tydelig sprekk, 
men ofte er det vanskelig å se om setet har feil og mangler med det blotte øyet. (Foto: ADAC)


Det er til enhver tid mange brukte barneseter til salgs. Trygg Trafikk maner til varsomhet.

Brukte barneseter er billige, men du kan gjøre barnet ditt en bjørne­tjeneste om du velger å kjøpe brukt barnesikrings­utstyr. Kanskje ender du opp med utstyr som ikke lengre oppfyller kravene til sikkerhet. I verste fall vil ikke utstyret skjerme barnet slik det er ment ved en ulykke.

Vanskelig

– I mange tilfeller er det vanskelig å se om setet er skadd. Noen ganger kan man ikke se om det har vært innblandet i en ulykke eller om det har andre feil og mangler, sier Charina Heske i Trygg Trafikk.

Hun anbefaler at man ikke kjøper seter som man ikke er helt sikre på historikken til.

– Skal du kjøpe et brukt barne­sete, anbefaler vi at du kjøper det fra noen du kjenner, og der historikken til setet er kjent. Om historikken er uklar, bør du velge å kjøpe et nytt sete, råder Heske.

Ikke eldre enn fem år

Samtidig bør du ikke kjøpe utstyr som er eldre enn fem år gammelt. Da er det fortsatt fire til fem år igjen av livssyklusen til barnesetet. Trygg Trafikk anbefaler å kassere seter som er mellom 8 og 9 år gamle, fordi materialene i setene ikke lenger har de egenskapene de i utgangspunktet hadde.

Pass også på at du får med instruksjons­bøkene til setet om du kjøper brukt. Her finnes viktig informasjon om hvordan ­setet festes og brukes.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no