ANNONSE

SPORT & FRITID

Fladen

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 24.10.2015

I bunnen av Jøssingfjord går fylkesveien i tunnel ­gjennom fjellet Fladen. Fjellet er på beskjedne 177 m.o.h. og ­strekker seg ikke over fjellene rundt fjorden, men er ­absolutt verd et besøk.

Etter å ha parkert bilen ved ­Helleren går en tilbake og forbi steinbygningen til det nedlagte Nedre Helleren kraftverk, krysser Fv-44 og går mot den nedlagte trallebanen, som er restaurert. Merket rute følger trallebanen bratt oppover til inntaksdammen. Store vannrør kommer ned langs banen og krysser under banen før de fortsetter nedover lia. Oppe ved inntaks­dammen stopper banen og en fortsetter på veien langs dammen til et lite, rødt maskinhus. Gå opp trappen ved siden av huset og følg merkingen mot toppen. En ser nå to store bygninger til venstre. Det er tørkeanlegget til ­Titania a/s. Her tørkes titanmalmen før den skipes ut fra kaia i Smørskjer­bukta. Ved den lille varden på toppen er det kasse med gjestebok. Flott utsikt utover Jøssingfjord og innover ­Hellersdalen. Returen går også ned trallebanen, og nå merker en hvor bratt den er.

Det var her i Jøssingfjord det tyske militære støtteskipet «Altmark» søkte dekning i februar-dagene 1940, etter å ha blitt forfulgt av britiske jagere utenfor Jæren. Nordmennene hadde ikke sett fanger ombord og klarerte skipet. Den britiske overkommandoen gav ordre om å borde «­Altmark» og besvare eventuell ild fra nordmennene. 
Det var en dristig manøver av jageren å gå inn det trange sundet. «Altmark» grunnstøtte da den prøvde å renne HMS «Cossack» i senk. Like etter bordet britene båten og frigjorde 300 britiske fanger. Syv tyske sjømenn ble drept. Begge land hadde krenket den selverklærte norske ­nøytraliteten noen få måneder før Norge ble angrepet. «Gode nordmenn» ble av hjemmefronten kalt for en «­Jøssing».

Under det stupbratte fjellet nede i Hellers­dalen ligger de kjente, små husene på husmannsplassen Helleren. Det eldste er fra begynnelsen av 1800-tallet, mens det andre er fra midten av 1800-tallet. Stedet var husmannsplass ­under gården Haneberg i Sokndal og ble fraflyttet tidlig på 1900-tallet. I en periode bodde det tre familier her. ­Under Helleren skal det ha bodd folk allerede i steinalderen. ­Turen inn til husene går fra samme parkerings­plass som denne turen.

Innerst i Hellersdalen slynger fylkesveien seg opp ­gjennom steinrøysa og inn i tunnel et stykke før den ­kommer ut i dagen. ­Åpningene i tunnelsiden mot dalen får det til å se dramatisk ut oppe i fjellsiden på Hellersheia, men denne veien er ikke i bruk lengre. En ny tunnel går bak den gamle.

Titania A/S startet med gruvedrift på ­Tellnes i 1965 og er det største av de to gjenværende malmbergverk i landet. Norge er det fjerd største produsent av titan. Det enorme dagbruddet på Tellnes ligger lenger inne i heia, mens ­tørkeriet og utskipningskaia ­ligger like ved fjellet Fladen.

Hvordan komme dit:

Fra Egersund følger en Fv-44, Sokndalsveien, 34 km. Følg skilt til Helleren, hvor det er god plass til parkering.

Turen er på 1,5 km og tar ca 1 time.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no