ANNONSE

Kunstens verden

Caravaggio

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 24.10.2015

Jomfru Marias død (1606) – Louvre, Paris. Maleriet viser Madonnas død ­
sammen med blant annet Maria Magdalena og Apostlene. Maleriet ble totalt ­forkastet for sin radikale naturalisme, og markerte starten på en konfliktrik tid for Caravaggio.


Michelangelo Merisi da Caravaggio (født 29. september 1571 i Milano, død 18. juli 1610 i Porto Ercole) var en italiensk barokkmaler som var aktiv i Roma, Napoli, på Malta og Sicilia mellom 1593 og 1610. Vanligvis er han vurdert som barokkens første store maler, og blir regnet som en mester av chiaroscuroteknikken (som vektlegger kontrasten mellom lys og mørke).

I 1576 måtte familien hans reise en liten by kalt Caravaggio, ikke langt unna Bergamo, på grunn av en epidemi. Caravaggios etternavn er altså opprinnelig hentet fra denne byen (da = fra). Dette var en tradisjon som var nokså vanlig i Italia på denne tiden, og Leonardo da Vincis navn er av samme type.

Caravaggio gikk i lære hos ­Simone Peterzano, som selv var opplært av Tizian. Caravaggio kombinerte i sine malerier en realistisk observasjon av mennesket, hvor han inkluderte både fysisk og emosjonell utstråling. Han dramatiserte også bruken av lys, og brukte i majoriteten av sine verk chiaroscuroteknikken.

På kant med loven

Etter oppdelingen av morens arv i 1592 kunne Caravaggio flytte til Roma og fikk i begynnelsen en strøjobb. Hans første år i byen var kaotiske og er ikke særlig veldokumenterte; det var i denne tiden han fikk rykte på seg å være en voldsom mann, som ofte havnet i slagsmål og dueller og derigjennom fikk problemer med rettsvesenet. Det er kjent at han først levde ytterst fattig.

I 1595 begynte Caravaggio å selge sine verker gjennom kunsthandleren mester Valentino, og i 1596 vendte lykken, da Francesco del Monte kjøpte noen av hans malerier. Caravaggio utførte tre arbeider med motiv fra apostelen og evangelisten Matteus liv, og disse maleriene vakte stor oppmerksomhet på grunn av sin naturalisme. Både kirkens menn og mange andre reagerte på den erotiske ladningen i mange av hans verker.

Fra 1600-tallet og utover fikk Caravaggio ulike oppdrag av den katolske kirken til å lage malerier med religiøse motiver. Han laget derfor svært mange malerier med hendelser fra Bibelen.

Kritisert og forfulgt

Mange av Caravaggios malerier ble sett på som kontroversielle og provoserende, blant annet fordi han naturaliserte de mange religiøse hendelsene i kristendommen. Caravaggio kom derfor ofte i konflikt med ulike kunstkritikere, som resulterte i at han enkelte ganger måtte sone i fengsel. Caravaggios ble betraktet som en gåtefull og fascinerende kunstner, men samtidig også opprørsk og farlig.

Det endte til slutt opp med at paven utstedte arrestordre på Caravaggio. I 1606 ble han anklaget for å ha drept en ung mann i en duell, og han rømte derfor fra Roma med en pris på hodet. Dette var en av mange anklager som ble rettet mot Caravaggio, som i denne perioden hadde like mange fiender som tilhengere. Caravaggio døde under uklare omstendigheter i 1610.

Den store innovatøren

Caravaggios betydning innenfor billedkunst var enorm, og både før og etter hans død oppsto det flere skoler og bevegelser som siktet på å imitere stilen hans. Den største og viktigste bevegelsen er muligens Utrecht-skolen, som opplærte kjente malere som Dirck van Baburen og Francisco de Zurbarán. Kunstmestere som Rembrandt, Velázquez og Vermeer har også nevnt Caravaggio som en inspirasjonskilde. Paul Valérys sekretær sa: «Hva som begynner i Caravaggios verk er – ganske enkelt – starten på den moderne malerkunsten».

Neste gang: Canaletto


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no