ANNONSE

SPORT & FRITID

Bergtatt av stein

Tekst og foto: Åshild Skadberg


Publisert: 24.10.2015

SMYKKEDESIGNER: Stefan Carlgren sliper steiner og designer smykker i sjøboden sin på Nordkoster. ­Steinsamlingen som begynte som en hobby i 6-7-årsalderen, har blitt en livslang lidenskap. 


I en ganske vanlig stein kan et vakkert smykke ligge gjemt. Du lokker det fram ved hjelp av et par slipemaskiner – og masse tålmodighet.

En som våknet opp tidlig, og ble steingal for livet, er sjømann og smykkedesigner Stefan Carlgren (50).

– Jeg var vel bare 6-7 år da jeg begynte å samle på stein, forteller han.

I dag har han sitt eget steinsliper- og smykkeverksted i en sjøbod på Nordkoster utenfor Strömstad. Når han ikke er på jobb på Sandefjord/Strömstad-fergen, er det stort sett i sjøboden han befinner seg. Her holder han små steinsliper- og smykkekurs, lager ting etter kunders design og sliper steiner på bestilling. Men i første rekke jobber han med sine egne smykkeserier.

Stemningsfullt arbeidsrom

Verktøy henger tett i tett på veggene. En utstoppet hai dingler i tråder fra taket. Skuffer, strie­sekker og esker er fulle av stein i alle farger.

En gammel tannlegelampe henger over en av arbeids­benkene og kaster lys over sølvtråder, nyslipte steiner, tenger, hammere og finurlige, hjemmelagde apparater. I vindus­karmene troner konkylier og store biter av turkis og ametyst.

Utenfor glir seilbåtene i Koster­sundet forbi, men her inne er det konsentrasjon og arbeid som gjelder.

– Jeg kan jobbe med å slipe en stein i fire timer, og så kan den bli ødelagt av et lite feilskjær, ­eller for høy varme kan føre til en sprekk. Da har jeg lært noe, og begynner med en ny, sier Stefan, som er tålmodigheten selv når han omgås med sine steiner.

To viktige maskiner

– Som barn samlet jeg først bare på steiner fra utlandet, som venner av faren min hadde med hjem fra reiser. Jeg satte små lapper på dem, med land og steintype. Så begynte jeg etter hvert å lete selv, på strendene her i området, forteller Stefan.

Da han var 13, solgte han sykkelen sin til nabogutten. For pengene kjøpte han seg sin første trommelmaskin.

– Jeg satte den under senga. Der tromlet den steinene mine jevnt og trutt. Andre skjønte ikke at jeg kunne sove i den konstante raslelyden, smiler Stefan.

En trommelmaskin sliper råstein i opptil åtte måneder. ­Prinsippet er det samme som når havet slår steinene på stranden mot hverandre. De tromlede steinene får en myk, tilfeldig fasong, og kan fint brukes til smykker. Men man kan også perfeksjonere resultatet ved å slipe steinene videre på en manuell slipemaskin, for eksempel en såkalt kombimaskin med slipeskiver og poleringsskive.

Stefan Carlgren demonstrerer hvordan han først sager av en stein, slik at den får én rett side, og deretter former resten av steinen til en oval med slipeskivene.

– Kombimaskinen har seks slipeskiver, alle med diamantbelegg med ulik kornstørrelse, og en poleringsskive med stoff på. To av slipeskivene er harde, diamantene sitter fast på metall. Tre av dem er myke, her er diamant­kornene limt fast på gummi, og man kan slipe uten å få noen kanter, forklarer han og holder en rosa, halvgjennomskinnelig stein, en rosenkvarts, mot én skive av gangen. Etter at steinen er slipt på alle seks skivene, holder han den mot poleringsskiven.

Fasettsliping

Med til instrumentparken i sjøboden hører også en hjemme­laget fasettsliper.

– Jeg har blant annet brukt motoren fra en kjøkkenvifte, kobberlokket fra en komfyrplate og bensinkranen fra et radiostyrt fly, sier Stefan, som har en ­Reodor Felgen-holdning til alt han ikke kan få kjøpt: Han lager det selv.

Fasettsliping gir steinen en rekke flater som reflekterer lys. Men alle steintyper har ulik refleksjon, derfor må man vite hva slags stein man sliper.

– Poenget er at lys skal reflekteres, ikke forsvinne feil vei gjennom steinen. Jeg bruker tabeller som oppgir de riktige vinklene for ulike steiner, sier Carlgren.

Steiner med historie

I verkstedet har han 60 ulike sorter stein. Noen er funnet på strender i området, andre har han byttet til seg, bestilt på internett eller kjøpt på messer. En stor sekk på gulvet inneholder flintstein funnet på Ursholmen lenger ute i Kosterhavet. ­Carlgren har tromlet de grå steinene, som er blitt blanke og glatte.

– I samarbeid med en «­vrakolog» har jeg kommet fram til at dette må være ballaststein fra den norske barken Thames fra Drøbak. Ti mann omkom da båten gikk på grunn på Ursholmen natt til 2. februar 1867.

Mens vi sitter trygt og varmt i sjøboden, forteller Stefan ­Carlgren den dramatiske historien om snøstormen som raste en vinternatt for 150 år siden. Vi får høre om de to matrosene som overlevde, og kapteinen som ble funnet død i den samme kløften som ballaststeinene fortsatt ­skylles opp i den dag i dag.

– Steinsamling handler ikke bare om mineraler og geologi. Men også om spennende historier, fastslår Stefan Carlgren.

Tre favoritt­steiner

Dette er tre av smykkedesigner Stefan Carlgrens favorittsteiner:

• Opal: Mineral som alltid inneholder vann, fra 3 til 30 %. Til slutt, når vannet har fordampet, «dør» opalen. Opalen kan skifte i alle farger. Fargespillet skyldes at bitte små vanndråper bindes sammen av et mineral som heter kristobalitt.

• Sodalitt: Et mørkeblått mineral som er ganske enkelt å slipe og blir veldig blankt ved polering.

• Ametyst: En fiolett variant av mineralet kvarts. Takknemlig stein å slipe. Skal være helt uten sprekker og ganske mørk i fargen.


Mineraler og bergarter

• Mineraler er faste ­stoffer i naturen, som ikke er ­organiske (dvs. ikke ­planter og dyr)

• Mineralene dannes hele tiden naturlig, for eksempel når smeltet stein krystalliseres, eller når stein omdannes under trykk og høy temperatur.

• Byggeklossene i et mineral er atomer av forskjellige grunnstoffer. Disse atomene sitter sammen på en bestemt måte, i mineralet salt sitter for eksempel natrium- og kloratomene sammen annenhver.

• Det er funnet omkring 4500 ulike mineraler, og hvert år oppdages nye.

• Bergartene er bygget opp av ett eller flere mineraler. De vanlige bergartsdannende mineralene er feltspat, kvarts, glimmer, amfibol, pyroksen og kalsitt.

(Kilder: Geologiens dag, Wikipedia, Store norske leksikon)


Edelsteiner

• Edelsteiner er sjeldne ­mineraler som brukes til smykker og pynte­gjenstander. Det er bare vakre og forholdsvis harde ­mineraler som kalles edelsteiner.

• Mindre harde og mer vanlige mineraler som brukes til samme formål, kalles gjerne halvedelsteiner (­eller smykkesteiner).

• Grensene mellom edel­steiner og halvedelsteiner er ikke klart definert. Slipte edelsteiner kalles gjerne juveler.

(Kilde: Wikipedia)

Samle stein? Dette trenger du:

1. Ingenting: Du kan gjøre det helt enkelt, og plukke stein på stranden som du legger på hylla hjemme.

2. Hammer: Litt mer målrettet samling krever en smihammer eller liten slegge. Da kan du banke løs biter.

3. Meisel: Med en meisel kommer du bedre til.

4. Skrujern/kraftig ståltråd: Brukes til å pirke med.

5. Beskyttelsesbriller: Viktig med en gang du begynner å hamre i stein. Steinsplinter kan skade øynene!

6. Tykke hagehansker: Beskytter hendene.

7. Hjelm: Viktig der stein kan falle ned på deg.

8. Organisering av samlingen: Notisblokk, etiketter, esker.

(Kilde: Heftet «En verden av stein», Geologiens dag)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no