ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Klassisk kokkekniv skarpest

Tekst: Louise Frilund / WiseGuide / TT / NTB scanpix


Publisert: 07.11.2015

En god kokkekniv gjør matlaging enklere og morsommere. Foto: Pontus Lundahl/ TT


En god kokkekniv blir raskt din beste venn på kjøkkenet. Vår test av seks modeller avslører store forskjeller.

Kokkekniven har en sentral rolle på kjøkkenet, og en god modell gjør matlaging mye lettere. Når man skal kjøpe ny kniv, er det flere ting å vurdere. Det er for eksem­pel ønskelig med et effektivt og skarpt blad. Kniven bør også ligge bra i hånden, slik at den er bekvem i bruk. Et annet tips er å undersøke hvordan den skal vedlikeholdes.

Når WiseGuide tester kniver sammen med Christian Sjödin, kjøkkensjef på Den Gyldene Freden i Stockholm, er det Mac Mighty som får best karakter. Et stødig grep, gjennomtenkt design og god kraft er årsakene. Mac Mighty har de egenskapene en god kokkekniv skal ha, ifølge Christian Sjödin.

– Den skal ligge godt i hånden og kjennes balansert, ikke være for tung i noen retning, sier han.

Skarpeste kniven i skuffen

Vi tester knivene på tre rå­varer – svinefilet, løk og tomater. De fleste modellene blir klart godkjent – og bortsett fra Mac Mighty er det én annen kniv som utpeker seg. Satake Professional presterer svært bra med alle råvarene, krummingen på bladet gjør at man får utnyttet hele eggens lengde. Men skjæreegen­skapene oppleves som noe bedre og skarpere hos testvinneren Mac Mighty.

Hardheten på knivbladet angis i enheten HRC på Rockwell-skalaen. Jo høyere tall på skalaen, desto hardere er knivbladet. Ved siden av de klassiske knivene i stål har det også blitt stadig mer populært med keramiske varianter. De er kjent for å ha svært harde knivblad som ofte er veldig skarpe. Men keramikken gjør dem skjørere enn andre modeller, og de kan sprekke dersom man ikke behandler dem ­korrekt.

Klarer ikke kjøtt

Testens eneste keramiske kniv, Kyocera Delux, er også den ­dyreste. Den skjærer tomater med utmerket presisjon, men kapa­siteten ved håndtering av kjøtt er ikke like imponerende. Kniven mangler en ordentlig spiss, noe som drar klart ned. Den oppleves også som usolid og ømtålig sammenlignet med de andre.

– Keramiske kniver er gode til en del oppgaver, men ikke alle, sier Christian Sjödin.

Bra budsjettvalg

Det er store prisforskjeller mellom ulike modeller. Kokkekniver kan koste alt fra noen få hundre­lapper til flere tusen kroner. I mange tilfeller er dyrere bedre, men det er også mulig å finne et bra budsjettalternativ. OBH Nordicas Arctic Chef's Knife utpekes til beste budsjettvalg fordi den er prisgunstig og har gode skjæreegenskaper.

– Til hjemmebruk kan man finne bra kniver som ikke koster så mye. Men for lengre holdbarhet er oftest en dyrere kniv å anbefale, sier Christian Sjödin.

Slik testet vi

Testselskapet WiseGuide har vurdert seks kokkekniver ved hjelp av den profesjonelle kokken ­Christian Sjödin. Alle produktene er testet på svinefilet, løk og tomater. Fakta om modellene kommer direkte fra produsentene. Kokkeknivene er sammenlignet i henhold til bruk, kapasitet og kvalitet. Høyeste poengsum er 5 poeng.


Vedlikeholdstips

• Vask aldri kniven i oppvaskmaskinen, fordi maskinvaskemiddel har en slipende effekt. Skyll den i stedet rett etter bruk.

• La ikke råvarene tørke fast på knivbladet, da er risikoen større for uforsiktig håndtering.

• Oppbevaringen av kniven er viktig. Bruk gjerne knivblokk, knivveske eller futteral.

• Skjærefjøl i tre er å foretrekke framfor plast, fordi plastfjølene ikke er like hygieniske.

• Hold kniven skarp ved å levere den inn til profesjonell sliping, for eksempel én gang i året.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no