ANNONSE

Du store verden

Hyde Park

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 07.11.2015

Hyde Park er en av de kongelige parkene i London, beliggende i City of Westminster. Parken har et flateinnhold på 1,4 km² og er et populært frilufts- og utfartssted. Den tilliggende parken Kensington Gardens anses ofte feilaktig å tilhøre Hyde Park.

I parken er bl.a. den kjente rideveien Rotten Row og den store S-formede innsjøen The Serpentine, som grenser til Kensington Gardens. I nordøstenden er Marble Arch – «Marmorbuen» – egentlig oppført av Georg 4. ved Buckingham Palace, men flyttet hit i 1851. Like ved Marble Arch ligger et annet av Londons mest kjente steder, Speaker’s Corner – «såpekassetalernes» fristed, der enhver har full frihet til å si sine meninger om politiske, sosiale og religiøse spørsmål.

Kongelig jaktmark

Parken ble ervervet av Henrik VIII fra munkene i Westminster Abbey i 1536. Navnet er etter Hyde Manor, et gods som tilhørte Westminster Abbey. Hyde Park forble en privat jaktmark for monarken og hans hoff inntil Jakob I besteg tronen og åpnet for begrenset adgang. Det var Karl I som gjorde parken fritt tilgjengelig for allmenheten i 1637.

Verdensutstillingen i 1851

Hyde Park er nærmest delt i to av innsjøen Serpentine, som ble anlagt i 1730 og inneholder ender, gjess og svaner samt utleiemuligheter for robåter.

Krystallpalasset (Crystal Palace) ble bygget i Hyde Park for den første verdensutstillingen i London i 1851. Palasset ble imidlertid ødelagt i brann 30. november 1936.

Stones in the Park

Hyde Park har også vært arena for en rekke berømte rockekonserter, inkludert The Rolling Stones i 1969, Pink Floyd i 1970, Queen i 1976, Foo Fighters i 2006, Blur i 2009 og 2012 – og The Rolling Stones igjen ved gruppens 50-års jubileum 6. og 13. juli 2013. (Filmen derfra er heldigvis stadig på norsk TV.)

Blant kjennemerker i Hyde Park er den majestetiske hovedinngangen og minnesmerket over Diana, prinsesse av Wales.

Speakers’ Corner

Plassen i det nordøstre hjørnet av Hyde Park er tradisjonelt et sted for taler og debatt, spesielt på søndags morgen. Den erstattet et tidligere sted lenger inn i parken, kjent som Reformer’s Tree.

Selv om de fleste faste talerne er ukjente og ofte eksentriske, har også kjente personer som Karl Marx, Lenin og George Orwell talt fra Speakers’ Corner. Nå og da har kandidater fra de store politiske partiene benyttet dette talerstedet i valgkampen.

Speakers’ Corner er et fremstående eksempel på ytringsfrihet, da hvem som helst kan møte opp uanmeldt og tale om et hvilket som helst emne, skjønt man må påregne at folk med motstridende meninger kommer med tilrop. De fleste av talerne er der hver søndag med innøvde taler – men det er også de faste bråkmakerne, som forsøker å latterliggjøre de svakere talerne.

Kensington Gardens

En annen av de kongelige parkene i London ligger rett vest for Hyde Park som en forlengelse. Det meste av parken ligger i City of Westminster, men en liten seksjon i vest ligger i bydelen ­Kensington and Chelsea. Parken dekker et område på 1,1 km².

Parken oppfattes iblant som del av Hyde Park, men ringveien West ­Carriage Drive utgjør en klar grense mellom de to.

Kensington Gardens danner sammen med Green Park og St. James’s Park en nærmest sammenhengende «grønn lunge» i hjertet av London mellom ­Notting Hill og Westminster.

Blant kjennemerker i parken er Albert Memorial (et minnesmerke over dronning Victorias ektemann), Kensington Palace, en bronsestatue av Peter Pan og kunstmuseet Serpentine Gallery.

Neste gang: Karlsbroen

Her er Londons 
kongelige parker
Bushy Park – Green Park

Greenwich Park – Hyde Park

Kensington Gardens – Regent’s Park

Richmond Park – St. James’s Park


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no