ANNONSE

REISE

Brixton i boks

Tekst: Emil L. Mohr 

Foto: Marianne Wie


Publisert: 07.11.2015

NY HAVN: Hensikten med nyåpnede Pop Brixton er å stimulere sørlondonske businessideer til glede for både fastboende og tilreisende. 


Du skal helst være lokal for å starte sjappe i Londons nye skipskonteinermarked. Men forbipasserende er høyst velkomne om bord.

Det ser ut som om Themsen har gått over sine bredder og vasket restene av et cargovrak opp på land. Men nei da, det er simpelthen Pop Brixton i all sin rustne prakt. Her, rett rundt hjørnet fra endestasjonen på Victoria Line, har noen dusin ferske restau­ra­tører og andre gründere etablert foretakene sine i en klynge re­sirkulerte skipskonteinere.

Én av dem er Ron Laity, som sushi-kokkelerer så sjøgresset skvetter.

– Kona mi er japansk. Vi bodde der nede i seks år, røper han innimellom makirullingen.

– Vi hadde alltid en drøm om å starte noe eget. Nå bestemte vi oss: «Nok snakk, la oss bare gjøre det.»

«Samfunnsfeeling»

Markedet som åpnet dørene for allmennheten i sommer, vil romme et 50-tall enheter når det står helt ferdig i høst. ­Arkitekten Carl Turner og firmaet The ­Collective er kreftene bak, med bydels­myndighetenes velsign­else. Business­aktørene må søke for å få innpass.

– Første utbyggingsfase handlet om sjapper av forskjellig slag. Andre handlet om å bake inn grøntareal og møteplass. I den tredje og siste bygger vi frilans­kontormiljøer og et galleri som hovedsakelig skal vies lokal kunst, forteller PR-ansvarlig ­Marion Bergin.

Nøkkelordet er «lokal». Ifølge offisielle retningslinjer skal 85 prosent av ny-næringslivet til enhver tid sogne til Sør-London, selv om en og annen nording har sneket seg med på lasset.

– Mens shoppinggatene der ute blir likere og likere, prøver vi å ivareta Brixtons ånd. Vi satser på en organisk «samfunnsfeeling» – og det er den som gjør oss anner­ledes.

Smakfullt tilbud

Ikke minst kommer følelsen besøkende til gode i form av et grensesprengende spise- og drikke­tilbud. Aurora Esteny lokker med vietnamesisk mat, ­vietnamesisk øl, vietnamesisk vodka – og flaskevann fra Voss.

– Broren min har bakgrunn som Michelin-kjøkkensjef i Frankrike. Han og mannen min hjalp meg med å sette opp alt sammen – på sju kvadratmeter, meddeler hun lattermildt.

– Selv har jeg hatt basen min i Brixton siden årtusenskiftet. Jeg elsker nabolagsstemningen som rår i strøket. Jeg antar jeg er med og bidrar til såkalt gentrifisering, men håper i så fall det er på en positiv måte.

Sikkert er det at fasilitetene slår an hos kompisene ­Andrew ­Severinsen og Benjamin ­Ashford. Sistnevnte styrker seg på en utepils etter akkurat å ha landet etter en utmattende luftoverfart fra New Zealand.

– Jeg sluttet nylig i megler­stillingen min for å flakke rundt en stund. Dette konseptet virker veldig kult. Du skal ikke utelukke at jeg rapper ideen og tar den med meg hjem og smeller opp noe lignende så fort jeg er tilbake.

På lånt tid

Så gjenstår det å se hvor lenge asfaltjungel­idyllen varer. I utgangspunktet har kommunepolitikerne i Lambeth Council lovet bort flekken til skarve 2017.

– Vi håper selvfølgelig at suksessen så langt skal gjøre det mulig å utvide leieavtalen, sier Bergin og skryter av yoga­klasser, radiosendinger, konserter og filmfestival.

– Alle mulige mennesker søker hit, fordi det alltid er noe som foregår. Og sjekk alle fargene, ­hvordan de frisker opp midt i urbaniteten. Jo, jeg tør påstå at stedet har karakter.

Reisefakta

• Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur) over Gatwick-flyplassen i sør. Ryanair er tidvis enda rimeligere over Stansted i nord.

• Overnatting: Kjeder som Travelodge og Comfort Inn reklamerer med ­gunstige høsttilbud, tross høy pundkurs. Victoria-området kryr av småhoteller som er strategiske i forhold til Brixton.

• Transport: Brixton utgjør siste stopp på T-banens lyse­blå Victoria Line. Det er tilstrekkelig å kjøpe dags-, ukes- eller måneds­pass som dekker sone 1 og 2.


Brixton-fakta

• Distrikt i bykommunen Lambeth, sør i London

• Spiste på seg med ­åpningen av Vauxhall Bridge i 1816

• Strøket har vært preget av karibiske innvandrere siden 1940-tallet

• Lokaloppvokste kjendiser inkluderer David Bowie og John Major

• De originale «Brixton ­Riots» fant sted i april 1981

• Bydelen ble også rammet av sosial uro sommeren 2011

• Opprørsånden ivaretas blant annet i rockehøy­borgen Brixton Academy

• Pop Brixton har adressene Brixton Station Road og popbrixton.org

• Andre aktuelle nett­sider: visitlondon.com, ­londononline.co.uk, ­londonguiden.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no