ANNONSE

MOTOR

Feilfylling kan koste dyrt

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 07.11.2015

IKKE START: Ikke start motoren dersom du oppdager at du har fylt feil drivstoff på bilen din. I verste fall kan du skade motorens innsprøytningssystem alvorlig, sier Kent Drolsum på Rommen Bil. (Foto: Berit Roald/ NTB scanpix)


Årlig fyller over 15.000 nordmenn feil drivstoff på bilen sin. Hvis du fyller bensin på dieseltanken kan skadene bli svært alvorlige.

– Det er faktisk litt merkelig at det er så lett å fylle bensin på en dieselbil. Om det hadde vært andre veien hadde det vært bedre, for det er når du får bensin på dieseltanken at problemene oppstår, forteller daglig ­leder Kent Drolsum på Rommen Bil i Oslo.

For mens bensinbilene har en tankstuss hvor fyllepistolen med diesel ikke passer, er det ikke slik for dieselbilene. Her kan man enkelt fylle bensin på tanken om man er litt uoppmerksom.

Alvorlige skader

– Fyller du feil, og får bensin på diesel­bilen, vil du ødelegge store deler av drivstoff­systemet. Dette er finmekanikk som er avhengig av smøringen fra dieselen for å virke. Bensin tørker ut komponentene som havarerer, forklarer Drolsum.

Han advarer om at det kan bli svært kostbart å suse av gårde med bensin på dieseltanken.

– Hva det koster å bytte disse delene varierer selvsagt fra bil til bil og hvor alvorlig skaden er. Må man bytte injektorer og drivstoffpumpe vil jeg tro at regningen fort havner på ett sted mellom 50.000 og 100.000 kroner, sier han.

Ikke start motoren

Rådet fra bileksperten krystallklart. Har du fylt bensin på dieselbilen din, må du ikke starte motoren.

– Skadene kan oppstå nesten umiddelbart, og derfor må du få bilen på verksted før du starter motoren. Dytt bilen vekk fra pumpen og tilkall hjelp, råder Drolsum.

Han anslår at det vil koste ett sted mellom tre og fem tusen kroner å rense drivstoffsystemet om du har fått bensin på tanken.

Diesel på bensinbilen

Like farlig er det ikke å få diesel på bensinbilen, men også her anbefaler Drolsum at du tar kontakt med et verksted slik at du får renset systemet.

– Fyller du diesel på bensinbilen er det ikke like stor fare på ferde som om du skulle få bensin på dieseltanken. Antakelig vil du oppleve at bilen fusker og kanskje stopper, men det er ikke fare for alvorlige motorskader fordi dieselen smører, sier Drolsum.

Sjekk forsikringen

I mange tilfeller kan de lønne seg å ta en telefon til forsikringsselskapet om du fyller feil drivstoff på tanken. Flere av selskapene har dekning for feilfylling. Hos IF og Gjensidige er du dekket om bilen har kasko eller superkasko, mens en slik dekning selges som en tilleggspakke fra Vardia Forsikring.

– Et annet godt tips er å se hva som står inne i tanklokket på bilen. Der står det hvilket drivstoff bilen skal ha, avslutter Drolsum. I tillegg er pumpene på bensin­stasjonene godt merket. Grønn pistol er alltid bensin, mens sort fyllepistol er ­diesel.

Blokkerer

En annen løsning er å montere et spesielt tanklokk som helt hindrer faren for feil­fylling. De er konstruert slik at de blokkerer hullet dersom du forsøker å stikke inn en fyllepistol med bensin. Lokket ­åpner seg bare når fyllestussen har samme diameter som pistolen som leverer diesel. Dermed eliminerer man enhver fare for å fylle bensin på dieselbilen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no