ANNONSE

HUS & HAGE

Nå vil vi male vilt og røft

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no 

Foto: Fargerike


Publisert: 07.11.2015

Grønne toner er en viktig del av trendbildet, og de matte malingen gjør seg godt i farger hentet fra naturen. 


Kalkmaling og «chalk paint» er begrep få hadde hørt om for noen år siden. Nå har nordmenn trykket de spesielle malingene med en helt særegen overflate til sitt bryst. Dødmatt og livlig er nemlig ikke lenger selvmotsigende.

Trendekspertene har lenge ­varslet at en matt bølge er på vei, i alt fra bilindustri til mote og sminke. Interiør­interesserte nordmenn har sett med lengsels­fulle blikk til andre land, der både kalkmaling og såkalt «chalk paint» har vært i sortimentet til fargehandlere lenge. Både fargene og uttrykket i strukturen har fristet, og mange har til og med eksperimentert med å lage sine egne varianter for å få den særegne overflaten.

Nå er tiden for leting og egne eksperiment over, for både «chalk paint» og kalkmaling er nå tilgjengelig hos fargehandlere over hele landet – og har samtidig gått fra å være en greie for spesielt interiørinteresserte til å være et kommersielt produkt for alle.

Startet i det små

Blant de som har jobbet hardt for å gjøre den spesielle malingen tilgjengelig for nordmenn flest er Idar Stensvold, som startet import av den belgiske malingen Pure & Original for noen år siden. Han forteller at det som startet i det små, nå er i ferd med å ta helt av.

– I begynnelsen var malingen tilgjengelig i bare i noen få butikker, men så ble noen bloggere interessert og da begynte ballen rulle. Og fra å være et tilbud til noen få spesielt interesserte har samarbeidet med Fargerike nå gjort at dette i dag er en maling for «folket», forteller han.

Vokser raskest

Fargehandlerkjeden Fargerike fanget nemlig raskt opp den ­matte trenden, og turte å satse på at dette var mer enn et smalt nisjeprodukt. Nå er produktene den raskest voksende vare­gruppen innen maling.

– En av årsakene til at kalkmaling har blitt så populært er at du ved enkle, tilfeldige malerstrøk oppnår et helt unikt utrykk som minner om mur og betong, sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Hun er svært fornøyd med at de i disse dager lanserer et eget fargekart for kalkmaling, med farger utviklet spesielt for det norske markedet. Kartet består av 20 farger som er plukket spesielt for typiske norske hjem.

– Dette er farger som passer like godt i landlige omgivelser som i en urban byleilighet, sier Tale Henningsen.

Hva er det egentlig?

Kalkmaling er en maling ­basert på kalk og naturlige farge­pigmenter, noe som gir en spesiell dybde i fargene. Den påføres med såkalt viltstryketeknikk, som gir overflaten struktur og «betonglook».

Chalk paint er ikke like lett å oversette direkte til norsk.

– Krittmaling blir ikke helt rett, ler Idar Stensvold. – Folk må bare lære seg hva chalk paint er: en supermatt maling med overflate som gir assosiasjoner til fløyel. Den er utrolig anvendbar, sier han.

For malingen har også den spesielle egenskapen at den fester på de fleste underlag uten grunning.

– Alt kan males, som for ­eksempel glass, oljet treverk, metall, aluminium og flis, uten grunning først, forteller ­Henningsen og Stensvold.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no