ANNONSE

SPORT & FRITID

Odlandstø – Tjørn

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», Dreyer Bok


Publisert: 07.11.2015

Odlandstø ligger på Bjerkreimsiden av Ørsdals­vatnet. Hver søndag i sommersesongen legger den gamle rutebåten, Ørsdølen, fra kai på Odlandstø. Båten som gikk i rute over det 18 kilometer lange Ørsdalsvatnet, fraktet folk, dyr og varer til de veiløse strandgårdene og Ørsdalen. Den organiserte rutetrafikken ble offisielt avviklet i 1983.

I 1900 gikk bøndene i Ørsdalen sammen om å kjøpe «Lille­gutt», en motordrevet rutebåt. Båten ble halt på land og fraktet på kjerre med en hest til Odlandstø. Rundt 
65 mann fra fajansefabrikken fikk fri og var med og dyttet og dro båtkjerra på smale veier med tildels dårlige vei­kanter. Det var et slit, og betalingen besto av ­alkohol. «Lillegutt» var en dampbåt som var brukt som slepebåt i Oslofjorden. I 1923 ble ny båt bygget i Skoredalen, som ligger like ved Ørsdalsvatnet. Den siste båten ble bygget i Flekkefjord i 1964 og ­fraktet i seksjoner til Odlandstø hvor den ble montert.

Etter å ha parkert ved båthavna på Odlandstø følges veien innover mot Sagje. På vei innover passeres kaia hvor Ørsdølen legger ut fra. Og på den andre siden av veien ligger Tussafjellet. Etter en stund går veien bratt oppover til høyre. Nederst i dalen mot Ørsdalsvatnet ligger hyttene på Sagje. Veien oppover Hytlandsbakken smalner inn etterhvert. Hytlandsfossen ser en ovenfor hytte­feltet på Sagje. Denne gamle hestekjerre­vegen mellom Hytland og Ørsdals­vatnet ble brukt helt frem til 1964. 
I dag er det utrolig at det er blitt kjørt traktor på veien, men noe av veien har nok rast ut enkelte plasser. På ­toppen av bakken flater det ut, og en er kommet frem til Hytland. Videre følger en bilveien forbi gårdsbruket, og i veikrysset tar en oppover traktorveien på venstre side av drifts­bygningen. Nå går det etter­hvert bratt oppover mot Tjørn. Oppe ved Svartavatnet forlater en veien og går ut i terrenget på merket sti. Stien går utover og ned mellom bergnabber til Vassbotten, langs kanten av Vassbå­vatnet og gjennom steinura på nedsiden av Glupefjellet. I steinura er det bygget en terrasse med «plankesti» opp til hytte­feltet. Bekken fra Hedlermyrane krysses på trebro og videre ­oppover på tretrapper. Oppe på Lauperaksveien kan en ­velge å følge denne ca. 2 km til andre siden av Kjørra­vatnet eller å følge samme rute tilbake. En følger ­Lauperaksveien til en kommer til avkjørselen til Hytland. Nede på Hytland kommer en inn på merket rute igjen og ­følger samme rute ned til Odlandstø. Fra Tjørn til Hytland langs Lauperaksveien er det ikke merket. Dersom en har to biler eller ønsker en kortere tur, er det mulig å parkere bilen ved informasjonstavlen på Hytland og Tjørn.

Hvordan komme dit:

E39 til Bjerkreim. Fra E39 følger en skiltet til ­Lauperak. Etter å ha passert over broen og forbi kirken kjører en rett frem på Fv 110. I neste veikryss følger en skiltet til Odlandstø. Parkerer ved informasjonstavlen i båthavnen. Ønsker en å sette en bil på Tjørn eller Hytland, følger en ­skiltingen fra siste kryss.

Turen er på ca. 11 kilometer og tar rundt 4 timer. Vanskelighetsgrad: 2 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no