ANNONSE

REISE

Paradis funnet

Tekst og foto: Axel Munthe-Kaas Hærland


Publisert: 07.11.2015

UBESUDLET: Noen solnedganger husker man for resten av livet.


Ubesudlet natur, Filippinenes beste strender og dykking i verdensklasse. El Nido er alt brosjyrene lover – og mer til.

I Sørøst-Asia har ordet «paradis» etter hvert blitt vanskelig å ta for god fisk. I kjølvannet av at ryggsekkturistene for alvor begynte å strømme til Thailand på 1980- og 1990-tallet og spredde seg ­videre i alle retninger, har talløse «­paradiser» blitt revet opp med roten og ­utviklet til det ugjenkjennelige.

Likevel finnes det fortsatt steder som gir en smakebit på hvordan ting pleide å være. El Nido – «Filippinenes kronjuvel» – er ett av dem. Men som et av landets hotteste reisemål, og som hoved­attraksjonen på «verdens beste øy» – hvor lenge vil det vare?

Livet i et postkort

Solen står midt på himmelen. Motoren sender rykninger gjennom skroget, sjøfuglene flyr lavt over vannskorpen og et tynt lag med havsalt har allerede stivnet på huden. El Nidos berømte kalksteinsklipper kan sees i alle retninger. Som en kjempes ryggrad tårner de seg opp – stupbratte, nesten fryktinngytende og dekket av vegetasjon. Og der langs vannkanten: melishvite strender under svaiende palmetrær. Ikke et menneske i kikkerten. Bare en bålplass her og der.

– Vi har reist over hele Sørøst-Asia, men dette er ulikt noe vi har sett hittil, sier franske Peter Banning mens han fotograferer kjæresten Maud Aleci i ­baugen av båten.

Vi er på øyhopping utenfor El Nido, Palawan – fire europeere og tre lokale guider i en tradisjonell, hjemme­snekret banca. Den lille byen og de 30.000 inn­byggerne er nå lite mer enn bølg­ende flekker i retningen vi kom fra, snart oppslukt av havet, klippene og den ­blendende solen.

– Som et postkort! Det er vanskelig å fatte at noe sånt fortsatt finnes, sier Maud.

Peter og Maud er ikke de eneste som har latt seg imponere. CNN omtalte i fjor El Nido og det omliggende området som «Filippinenes beste reisemål for øyliv og strender», samme år som Palawan ble kåret til ­«verdens vakreste øy» av Condé Nast Traveler. Igjen og igjen ble hederstittelen printet, fra velkomstplakaten utenfor Puerto Prinsesa flyplass til reiseguider og in-flight magasiner over hele Asia. Turistene har ikke latt seg be to ganger.

– Det er vanskelig å sammenligne byen før og nå. I sesongen er det sjelden vi ikke finner passasjerer nok til å fylle setene, forteller kaptein Louis Castro idet vi runder en odde og slutter oss til de rundt ti småbåtene som alle­rede ligger ankret ved turens første stopp.

Verdien av turisme

El Nido er primært kjent for ­natur som denne: uberørte strender, dramatiske kalksteinsklipper og et rikt undervannsliv. Selve byen, derimot, er en annen historie. Her på nordsiden av ­Palawan er det blitt satt av stor plass til den nye primærindustrien, og som et resultat har El Nido mye til felles med andre turistinfiserte sørøst­asiatiske småbyer. Du kan knipse en ølkork mellom hver nattklubb, restauranter serverer mat fra alle verdenshjørner, og et stort utvalg av herberger og hoteller ligger presset sammen langs de smale gatene.

Dagen før øyhopping-turen møter jeg fastboende Simon J. ­Richardson på en av byens mange strandbarer. Sammen med kjæresten Pauline Gast lærer han dykkere om undervanns­fotografi via sitt nystartede ­selskap ­Fisheye Underwater ­Productions.

– Selve byen kommer nok ikke til å vinne noen skjønnhetspris, men det du kan oppleve der ute er sannsynligvis noe av de råeste Asia har å by på, både over og under vann, sier Simon og ­peker mot strandlinjen og klippene bortenfor.

Utover kvelden blir lyden av bølger erstattet av livemusikk, mens dansegulv langs hele stranden knirker og dundrer under trampende føtter. Mange har påpekt at El Nido ikke har infrastruktur god nok til å takle den plutselige populariteten. Simon, derimot, er ikke like bekymret.

– Det er et godt engasjement her. Folk er veldig bevisste på ivaretakelse av miljøet, og ­hvilken verdi turisme vil ha i fremtiden. Men vi er også avhengige at besøkende selv stiller krav til bærekraftige løsninger, forteller Simon.

Står til forventningene

Øyhopping-turen nærmer seg slutten. Dagen har blitt brukt både over og under over­flaten. Vi har nytt både fargerike korall­rev, bortgjemte strender og «hemmelige» laguner, hvor ­stimer av småfisk glimter mange meter nede i det glassaktige vannet. Før vi vender baugen mot land, ­spiser vi sen lunsj, ankret opp mot den fantastiske «Big Lagoon» – ­turens tredje stopp. Fersk frukt og sjømat står på ­menyen: ­grillede kreps, ­muslinger og fisketyper ingen av oss kjenner igjen.

– Vi har vært på tur i over sju måneder, men dette er første gang alle løfter er blitt innfridd. Jeg bare håper vi kan komme tilbake om ti år og oppleve det samme, sier Peter Banning.

Reisefakta

• Generelt: El Nido er øverste punkt på øya Palawan, og ett av Filippinenes hotteste reisemål. Kalles ofte Ha Long Buktens lillebror, grunnet sine vakre og dramatiske kalksteinsformasjoner.

• Visum: Nordmenn tildeles gratis 30-­dagers visum ved ankomst i ­Filippinene, gitt at man kan vise til en billett ut av landet (avgjørende). Et 59-dagers turistvisum er også mulig via henvendelse til ambassaden i Oslo.

• Valuta: Filippinske Peso. I Palawan er det i skrivende stund kun én minibank i Puerto Prinsesa og én i Cebu. Når man reiser til El Nido, må alt av ­kontanter medbringes. Mange hoteller og restauranter tar kort.

• Helse: Malaria forekommer på ­Filippinene, men kun i avsidesliggende områder få turister reiser til. Denguefeber er derimot et problem, men med rikelig myggbeskyttelse er sannsynligheten for smitte lav. Medisinsk behandling i Filippinene er god, men svært dyr, så det anbefales sterkt å tegne reiseforsikring.

• Reisen dit: Turer til Palawan og ­Filippinene for eksempel med Orkidé­ekspressen. Selvstendig reise til Palawan gjøres enklest via en mellom­landing i Bangkok (direkterute med Norwegian og Thai Airways fra Oslo) og hovedstaden Manila (Cebu Inter­national, Philippine Airlines, Thai Airways). Fra Manila går flere daglige flyginger til Palawans hovedstad, Puerto Prinsesa (Cebu International, Philippine Airlines). Det privateide busselskapet Cherry har avganger fra Puerto Prinsesa til El Nido klokka 9 og 11 om morgenen, begge veier, med god beinplass og klimaanlegg. Turen tar rundt 6 timer. Alternativt kan man også ta ferge fra Manila til Coron, og deretter videre til El Nido.

• Overnatting: 
– Budsjett: OMP – Our Melting Pot – 
El Nido. Et av svært få alternativer for budsjett-bevisste backpackere. Tilbyr et livlig miljø og byens eneste sovesaler. Ingen nettside – finnes rett ved siden av turistkontoret.
– Mellomklasse: Cadlao Resort. Svært godt alternativ i mellomsjiktet, akkurat langt nok tilbaketrukket fra by­kjernen. Tilbyr romslige bungalower på ­stranden, egen restaurant og svømmebasseng. www.cadlaoresort.com
– Luksus: El Nido Resorts Pangalusian Island: Har du penger å svi av, blir det ikke stort bedre enn Pangalusian ­Island Resort. Med enorme bungalower, private svømmebasseng og regionens beste tilholdssted er det lite å utsette på standarden. www.elnidoresorts.com

Tre aktiviteter

1. Øyhopping. Det råder ingen tvil – El Nidos største attraksjon ligger rett utenfor kystlinjen. 
Fire øyhopping-ruter (A-D) tilbys av flere titalls turselskaper i El Nido. Noen fokuserer på strender og laguner, andre er mer rettet mot livet under vann. Tur A er desidert mest populær, 
men tur C anbefales også på det varmeste.

2. Dykking. På både El Nido og nærliggende Coron finner man undervannseventyr i verdensklasse. Sistnevnte er spesielt berømt for sine mange vrak på grunt vann, og har flere ganger endt opp på topp-ti-lister over verdens beste reisemål for dykkere.

3. Uteliv. Som Palawans fremste turistmål har El Nido satt av mye plass til restauranter og natt­klubber. Den populære Reggae-Bar anbefales, der du kan høre rutinerte band hver dag i høy­sesongen. Flere barer og restauranter på stranden har grilling av fersk sjømat.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no