ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Hvordan skal dette ende?

Jeg må innrømme at det for tiden ikke er lett å se lyset i den lange mørke ­tunnelen. Det koordinerte angrepet i Paris vekket oss på en brutal måte. Hva er det som skjer? Jeg kjenner frykten. Alle gjør det. Mediene er fulle av omtaler av terror og terrormål. Representanter fra mange land står fram og sier at tiden er inne for å mobilisere og utrydde disse terroristene én gang for alle. Vår egen Børge Brende sier at nå trappes jakten opp. Alle roper på hevn, og president Hollande ­proklamerer at det er full krig. Bare timer etter angrepet sender Frankrike 20 bombefly som bomber bygninger og områder i filler. Målet var såkalte terror­baser. Men er det virkelig så enkelt?

Er vår oppskrift riktig?

De fleste eksperter er enige i at IS delvis har oppstått på grunn av de «vestlige» lands handlinger og løsninger på problemstillinger. Den ulykksalige invasjonen i Irak som delvis destabiliserte regionen var en stor tabbe. Saddam Hussein var en tyrann, men han holdt folkegruppene i sjakk. Bush og Blair med støtte fra de fleste land hadde absolutt ingen plan for hva som skulle skje etter at ­Hussein var fjernet. Det samme skjedde i Libya med sterk norsk deltakelse. Vestens ­massive støtte til Israel er en rød klut for svært mange i hele regionen. Historien om Afghanistan er jo et kroneksempel på hvordan vi blander oss inn og skaper fiender og millioner av mennesker på flukt. Med USA i førerollen, og med Norge alltid logrende lydig etter. Hvor mye godt kommer det ut av denne måten å løse problemer?

En dypere mening med livet

Kuler og krutt har sjelden vært den gode løsningen. I alle fall ikke alene. Nå ser jeg at atombomber også er kommet inn i debatten. Franske myndigheter ­rapporterer om vellykket bombing av treningsleir og våpenlager. Ifølge andre kilder traff luftangrepene også et idrettsanlegg, et museum, klinikker, et kontorbygg og en ­kyllingfarm. Når du bomber, treffer du også sivile mål. Hva gjør dette med ­terrorist-rekrutteringen? Mange muslimer bor i Vesten, og Frankrike har en stor andel. Dessverre er ingen land gode på integrering. Velstand er generelt dårlig fordelt. I jakten på en dypere mening og et bedre liv er det lett å rekruttere unge med muslimsk bakgrunn i Vesten. Hver gang vi bomber, rekrutterer vi nye som vil stå opp mot Vestens angrep.

Finnes det håp?

Uansett hvor galt det kan se ut, er det alltid muligheter for løsninger. Men det krever endringer. Jeg nekter å akseptere at vi går mot en slags 3. verdenskrig hvor religion og samfunnssyn er konfliktgrunnlaget. Krig er uansett aldri løsningen. Vesten må slutte å blande seg inn i andre lands interne konflikter. Det skaper bare et større fiendebilde, og konflikter som blir uløselige. Dagens vanskelige ­situasjon krever et lederskap som verden kanskje ­aldri har sett? 
Det kommer til å bli krevende og ta mange år, men jeg tror at det er mulig. Vi må aldri tillate oss å tro at det ikke finnes løsninger utenom kuler og krutt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no