ANNONSE

Du store verden

Karlsbroen

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 21.11.2015

På Karlsbroen er det folksomt året rundt – St. Vitus katedralen ligger på høyden til venstre.


Karlsbroen er en av verdens flotteste broer. Den historiske broen som krysser elven Moldau (tsjekkisk Vltava) i Praha, var i tidligere tider det viktigste båndet for å knytte Gamlebyen sammen med området rundt Prahaborgen (Lillesiden) og landsbygden. Karlsbroen ble påbegynt i 1357 og ferdigstilt i begynnelsen av 1400-tallet. Broen, som er 516 m 
lang og 10 m bred, har 16 bue­spenn og er bygget i sandstein.

Det var den tsjekkiske kongen og romerske herskeren Karl IV som bestilte broen, og det er etter ham broen er oppkalt. Han rådførte en astrolog før byggingen for å finne ut det beste tidspunkt for nedleggelse av grunnsteinen til broen. Astrologen mente at tallene 135797531 var riktige, og byggingen begynte i 1357, den niende dag i den sjuende måned presis klokken 5.31. På folkemunne sies det at eggeplommer var mikset inn i vellingen for å styrke strukturen av broen. Det var arkitekten Petr Parler som sto for konstruksjonen – han er også kjent for andre byggverk som den gigantiske St. Vitus katedralen på Lillesiden (Mala Strana-siden).

Tretti statuer

Karlsbroen er vakkert dekorert med tretti statuer, der mesteparten er i barokkstil. Statuene ble reist i perioden fra slutten av 1600-tallet til begynnelsen av 1700-tallet. Statuene er i dag alle kopier. De originale statuene er stilt ut i Nasjonalmuseets Lapidarium, som er et museum viet til skulpturer i stein fra år 1000 og frem til 1900-tallet.

Johann fra Nepomuk

Den mest populære statuen er av den tsjekkiske martyr helgenen Johann fra Nepomuk som ble henrettet under Wenceslas IVs regjering. Helgenen ble I 1393 arrestert, torturert og kastet utfor broen fordi han nektet å røpe for kongen hva dronningen hadde skriftet for ham. Sagnet beretter at det samlet seg stjerner over drukningsstedet og av den grunn blir Nepomukpresten alltid fremstilt med en stjernekrans over hodet. Stauten hans er blitt pusset og polert av tusenvis av mennesker som har berørt den i århundrer. I følge overtroen bringer statuen lykke dersom man stryker den på magen, og det forsikrer ens tilbakevending til Praha.

Truet av flom flere ganger

Karlsbroen står i fotsporene til Judithbroen som var den første steinbroen bygget over elven. Den ble bygget på nøyaktig samme sted i 1172, men kollapset under en flom i 1342.

Under den store flommen i 1774 ble fire pilarer ødelagt, og selv om brospennene ikke falt ned, ble trafikken over broen begrenset i en periode.

Også senere flommer tok hardt på broen, særlig 5. september 1890 hvor drivved, materialer og lignende tettet løpene mellom brospennene og demmet opp vannet. Det sterke presset førte til at to pilarer brøt sammen og andre fikk store skader. Ved en pilar falt to statuer, av Ignatius av Loyola og Frans Xavier, i elven. Etter dette ble broen stengt i to år for reparasjon.

I 2002 kom den verste flommen Praha hadde sett på 500 år. Etter denne ble det nødvendig å rehabilitere to av bropilarene, og dette arbeidet avslørte at det var nødvendig med en større rehabilitering av hele broen. Dette ble bestemt i 2005 og påbegynt i 2007. Disse arbeidene tok tre år, men broen var hele tiden åpen for trafikk.

Neste gang: Isak-katedralen


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no