ANNONSE

HUS & HAGE

Roboter tar støvsugingen

TEKST: Sofia Bengtsson / WiseGuide / TT / NTB tema


Publisert: 21.11.2015

Vår test viser at en del av den hverdagslige rengjøringen kan håndteres av en robot. Foto: TT


Er du lei av å støvsuge, kan en robot gjøre jobben for deg. Vi har testet seks modeller – og funnet både gode og dårlige kjøp.

For mange av oss høres det som en ønskedrøm å støvsuge uten å reise seg fra sofaen. Og drømmen kan oppfylles, det demonstrerer WiseGuides test. Men resultatene varierer fra modell til modell.

Susanne Frennert er doktorgradskandidat i rehabiliteringsteknikk ved Lunds Tekniska Högskola i Sverige. Hun har først og fremst studert robotstøv­sugere som hjelpemiddel for eldre mennesker. Ifølge Frennert kan en robot erstatte rengjøringspersonale eller en vanlig støvsuger hjemme hos eldre.

– Alle funksjoner som kan gjøre livet enklere, er bare positivt. Og har man for eksempel barn, hund eller katt, har man gjerne et hyppig behov for rengjøring, sier Susanne Frennert.

Kommer til overalt

Det er jevnt løp mellom Miele og Samsung i toppen. En ene­stående oppsugingsevne og svært bra navigering gir ­Samsung ­POWERbot VR9000 god karakter. Men roboten er dessverre for høy til å komme innunder ­sofaen, og det ene hjulet setter seg ved flere anledninger fast i teppet. Miele Scout RX1 bruker lengre tid, men kommer til overalt. Den navigerer utmerket på ulike underlag og gir et svært bra rengjøringsresultat. Ettersom Miele også er rimeligere enn Samsung, utpekes den til testens vinner.

Langsom og klumpete

En god oppsugingsevne er natur­ligvis viktig hos en robotstøv­suger. Andre viktige aspekter er lydnivået, størrelsen på støvbeholderen samt evnen til å rengjøre på alle typer gulv. Den bør også klare å kjøre opp på matter og terskler. Vileda Relax Plus er den langsomste i testen og kommer seg heller ikke fram overalt. Den er riktignok flere tusen­lapper billigere enn de øvrige, men har også store problemer når jobben skal gjøres. Modellen gir dessuten et dårlig kvalitetsinntrykk og har støvbeholder som er i minste laget, den blir derfor testens taper.

Mangler gjennomslagskraft

Robotstøvsugerne har vært på markedet siden begynnelsen av 2000-tallet. Likevel har de ennå ikke lykkes med å få innpass i hjemmet hos folk flest. Susanne Frennert tror det skyldes robotenes kapasitet.

– For å få større gjennomslags­kraft i markedet må disse robotene rett og slett bli enda bedre. Folk støvsuger fortsatt helst med vanlige støvsugere, og betrakter ikke robotstøvsugerne som fullverdige alternativer, sier hun.

Om testen

Testselskapet WiseGuide har testet seks robotstøvsugere. ­Produktene er testet på laminatgulv, vevd teppe og tykkere teppe. Støv, brødsmuler, chipsrester og filtermalt kaffe ble spredd ut på de ulike overflatene. Deretter fikk støvsugerne arbeide ut fra sine standardprogrammer. Samtlige støvsugere startet med fulladede batterier. Opplysninger om ladetid og driftstid kommer direkte fra produsentene. Robotstøvsugerne har fått karakterer etter kriteriene bruk/håndtering, kvalitet og kapasitet. ­Makskarakter er 5.


Tips før robotstøvsugeren slippes løs

• Plukk opp lette og ømtålige ting som klær og ledninger. Roboten drar lett ned saker fra kommoder og bord dersom den kjører over og drar med seg en ledning.

• Robotstøvsugere liker ikke teppefrynser, her setter de seg lett fast.

• Glatte overflater kan gjøre at roboten sklir. Svarte overflater kan forvirre roboten og forsinke jobben.

• Robotstøvsugere kan gjøre rent på to måter: strukturert eller tilfeldig. Strukturerte roboter er ofte raskest. De gjør seg best på store, åpne flater. De tilfeldige går ofte flere ganger over samme område, og må gå mye lengre for å dekke hele overflaten.

• Det finnes D-formede og sirkelformede roboter. Hva du velger, er en smakssak. Når det skal navigeres på trange steder og støvsuges i hjørner, har begge typer like god kapasitet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no