ANNONSE

REISE

18.–30. desember 2015 – bli med på en uforglemmelig reise!


Velkommen til julefeiring på Hurtigruten

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: HutigrutenPublisert: 21.11.2015

Fakta:

Sør-Vest 
reiser
Aktuell med: 

Julecruise med Hurtigruten
18.-–30. desember 2015


Kontakt:

Torgveien 15C, 4016 Stavanger


Booking: 

Telefon 51 82 02 10 


Web:

www.sorvestreiser.no

Kan du tenke deg en litt annerledes jul? Hva med å oppleve verdens vakreste sjøreise, og få opplevelser du aldri vil glemme? Nå har du sjansen.

– Det er mange som velger å feire jul på Hurtigruten, sier eksperten Bjørn Inge Nordland hos Sør Vest Reiser. – Dette er virkelig høysesong for Hurtigruten. Vi har mange gjester som reiser hvert eneste år i forbindelse med julen.

I dagene før julaften deltar gjestene i tradisjonelle jule­aktiviteter om bord på skipet. De er med på alt fra juleverksted til pepperkakebaking.

Hurtigruteskipene går i rute uten stans 364 dager i året, men på selve julaften innvilger de seg imidlertid en velfortjent hvil i hver sin havn langs norskekysten. Dette gir gjestene en unik anledning til å overvære norsk jule­feiring, tusle i julegatene eller delta i julegudstjeneste i de havner der dette er mulig. På julekvelden samles man over et godt måltid i restauranten og åpner julegaver på tradisjonelt norsk vis.

Gunstig pris

– De fleste blir positivt over­rasket over prisen på denne flotte turen i forbindelse med julen, forteller Bjørn Inge til Lokalavisen. ­Prisen er avhengig av lugarkategori, men starter fra kr 10.950,- per person. Da får du en fantastisk 12-dagers rundreise inkludert full pensjon.

Denne turen går med MS Finnmarken som er et av Hurtig­rutens Millennium-klasseskip. MS Finnmarken omtales gjerne som «smykket» i Hurtigrutens flåte og er for mange reisende en klar favoritt.

Ta med familien

– Dette er en ypperlig anledning til å se vårt fantastiske land, mener Bjørn Inge Norland. – Å oppleve Nord-Norge og norskekysten på vinteren er virkelig en unik opplevelse. Kom alene, eller ta med hele familien og gi deg selv verdens mest spektakulære julegave.

18. desember:
Avreise fra Hurtigrute­termi­nalen på Nøstet i Bergen

Lugaren er tilgjengelig fra klokken 18:00, men du er velkommen til innsjekk allerede fra klokken 16:00.

Middag i restauranten fra klokken 18:00.

MS Finnmarken legger fra kai klokken 22:30.

19. desember: 
Florø – Måløy – Torvik – Ålesund – Molde – Kristiansund

Vi våkner opp i Måløy, tar fatt på Stadthavet, passerer det lille tettstedet Ervik og runder omsider Vestkapp med fjellet Kjerringa. MS Finnmarken ankommer så vakre Ålesund. Her har vi god tid til en tur på land før vi fortsetter inn Romsdalsfjorden til Molde som ligger sydvendt mot de praktfulle Romsdalsalpene.

20. desember: 
Trondheim – Rørvik

Vi ankommer Trondheim tidlig mandag morgen. Det er mulighet for å ta en tur til sentrum og se på Stiftsgården, en av Nordens største trebygninger. Dette har vært kongens offisielle ­bolig ­siden 1906, så her bor kongen når han besøker Trondheim. Stiftsgården har en golvflate på 4000 kvm og har 140 rom. Her kan Harald og Sonja svinge seg!

I trehusbebyggelsen på Bakk­landet finner du en atmosfære av gammel sjarm og svunnen tid, og vår nasjonalhelligdom, Nidaros­domen, ruver imponerende i bybildet.

Vi seiler videre og passerer Munkholmen med historie helt tilbake til 1028. I Snorres Saga blir øyen omtalt som Nidarholm. Øyen ble brukt til rettersted og Nidarholm var et kloster. I nyere tid er øyen fredet og er et populært utfartssted.

Det var ikke store plassen å svinge seg på det lille skjæret hvor Kjeungen fyr er plassert. Det lille røde fyret står alene ved inngangen til Bjugnfjorden. Utrolig at her bodde fyrvokteren med sin familie og guvernante! Ungene gikk i tau – og måtte tas inn før det kom flo!

Ved 16-tiden blir vi ført gjennom det trange Stokksundet og videre mot den åpne hav­strekningen Folda før ankomst i Rørvik.

21. desember: 
Brønnøysund – Sandnessjøen – Nesna – Ørnes – Bodø – Stamsund – Svolvær

Helgelandskysten passeres om natta, men Polarsirkelen er tegnet på at du er i nordlysets rike.

Den karakteristiske øya med fjellformasjonen kalt ­Hestmannen, kjent fra sagnet om de nordnorske trollfjella, er bak oss, og vi seiler nordover gjennom et fantastisk øyrike. En kort tur over Saltfjorden gjenstår før vi klapper til kai i Bodø kl. 12.30.

Det er bare en kort spasertur opp til sentrum hvor vi kan se litt på byen og juleutstillingene.

Det er kveld og mørkt når vi kommer til Svolvær og Lofoten. Svolværgeita har lagt seg, men er nok våken når vi kommer tilbake på sørgående!

22. desember: 
Stokmarknes – Sortland – Risøyhamn – Harstad – Finnsnes – Tromsø – Skjervøy

Stadig på vei nordover er vi i Harstad tidlig morgen. Harstad er hovedbase for oljeletingen som foregår i nord, og byen og om­rådet rundt har en lang og fargerik historie. Vi styrer mot Kvaløya i nord og seiler gjennom Rystraumen før ankomst Tromsø.

23. desember, lille julaften:
Øksfjord – Hammerfest – Havøysund – Honningsvåg – Kjøllefjord – Mehamn – Berlevåg

Det bærer over åpent hav gjennom Rolvsøysundet. Skipet fort­setter østover og vi skal gjennom Magerøysundet og videre til Honningsvåg. Kanskje vi kan besøke Nordkapp? Vi passerer Slettnes fyr. Dette er verdens nordligste fyr på fastland, og vi ankommer Berlevåg sent på kvelden.

24. desember, julaften: 
Båtsfjord – Vardø – Vadsø – Kirkenes

Ved frokosttider er vi i Vadsø. Det er siste etappe på reisen nordover. Vi holder oss på Østhavet, men den siste biten er den rolige Bøkfjorden inn til Kirkenes hvor vi ankommer kl. 09.45, og nå skal julefreden senke seg over skip og mannskap i et helt døgn.

I dag blir det kirkebesøk for de som ønsker, før vi om kvelden samles til en storslagen jule­middag om bord på skipet

25. desember: 
Vardø – Båtsfjord – Berlevåg – Mehavn – Kjøllefjord

Skipet forlater Kirkenes kl. 12:30 og setter kursen først mot nordvest, og deretter sørover igjen.

Vi anløper Vardø på ettermiddagen og fortsetter mot Båtsfjord og Berlevåg.

26. desember: 
Honningsvåg – Havøysund – Hammerfest – Øksfjord – Skjervøy – Tromsø

Tidlig morgen er vi igjen innom Honningsvåg og Havøysund. Etter å ha passert Rolfsøysundet legger vi til kai i Hammerfest 
kl. 10:45. Hammerfest var Norges første by med elektrisk gate­belysning, og innbyggerne kunne allerede i 1891 glede seg over opplyste gater i vinter­mørket.

Vi seiler videre kl. 12.45, over Lopphavet, krysser Kvænangsfjorden og legger til kai i Tromsø sent på kvelden.

27. desember: 
Tromsø – Finnsnes – Harstad – Risøyhamn – Sortland – Stokmarknes – Svolvær – Stamsund

Frokosten inntas i Harstad. ­Dagen tilbringer vi i Vesterålen og Lofoten. Ut fra Harstad, på babord side, har vi Trondenes kirke, med historie tilbake til vikingtiden. Fascinerende er den trange og grunne Risøyrenna, og etter Stokmarknes byr det smale Raftsundet på uforglemmelige vakre inntrykk her det ligger med sine bratte fjellvegger og gamle handelssteder.

28. desember: 
Bodø – Ørnes – Nesna – Sandnessjøen – Brønnøysund – Rørvik

Vi ankommer Ørnes ved frokosttider, og du kan glede deg til en hel dag med den sagnomsuste Helgelandskysten. MS ­Finnmarken krysser Polarsirkelen igjen, og er det godt vær kan vi skimte øygruppen Træna ute i havet. Her ute bodde det folk allerede for 5000 år siden! Innenfor trygge, store Tomma ligger Nesna, et idyllisk og fredelig gammelt handelssted. Deretter går turen videre innaskjærs mot den store øya Dønna og helgelandsbyen Sandnessjøen. I vest ser du Dønnamannen med sine 858 meter. Mot øst ser vi den elegante Helgelandsbrua med et hovedspenn på nesten 400 meter. Hurtigruteskipet ligger til kai midt i sentrum, og vi kan ta en tur gjennom gågata til Petter Dass statuen. Han var velkjent i norsk historie som prest og dikter.

Den utrolige skjærgården fortsetter, og det knytter seg utallige sagn og historier til både øyer og fastland. Ett av dem handler om De Syv Søstre og Torghatten. Sagnet forteller om søstrene som hadde stukket av fra sin strenge far, Suliskongen, og danset fagre og nakne i fjorden. Vågakallen, som bodde i Lofoten og savnet kvinnfolk, red om natten etter søstrene. Søstrene glemte soloppgangen og ble til stein. Og for noen steiner! Nå ligger fjellene der forlokkende, på rekke og rad.

Etter et kort besøk i Brønnøysund bærer det sydover og mot de 500 millioner år gamle fjellene på den store øya Leka. Fjellene er også kjent for sin karakteristiske rødfarge. Mett av inntrykk ankommer vi Rørvik om kvelden, og vi hilser på nordgående ­Hurtigrute.

29. desember: 
Trondheim – Kristiansund – Molde

Det er tidlig morgen når vi ankommer Trondheim. Du kan benytte tiden godt frem til avgang kl 10:00 og få med deg litt kultur, arkitektur og historie, eller du kan velge å ta det rolig om bord. Skipet seiler ut Trondheimsfjorden langs Trondheimsleia og sydover. De store øyene Hitra og Frøya har vi på styrbord side. I nyere tid har begge øyene fått fastlandsforbindelse gjennom store sjøtunneler. På styrbord side ser du Smøla, en stor og flat øy med utallige småøyer rundt. Før ankomst Kristiansund ligger det lille øysamfunnet Grip. Her er det etter hvert blitt tynt med fastboende, men for fastlandsbefolkningen er Grip et fiske- og ferieparadis. Vi har et kort opphold i Kristiansund, klippfiskebyen som flyter på tre øyer, og med havnehistorie som går helt tilbake til steinalderen. Vi kommer til Molde om kvelden, byen med panoramautsikt til de 87 tindene i Romsdalsalpene. Tre av våre største diktere har hatt tilknytning til byen: Bjørnson gikk på skole her, Ibsen ferierte og bodde på vakre Moldegård og Kielland residerte som amtmann.

Ålesund, dagens siste havn, ble etter brannen i 1904 bygget opp i jugendstil, og store deler av byen har bevart stilen.

30. desember: Ålesund – Torvik – Måløy – Florø – Bergen

Natten senker seg. MS ­Finnmarken heiser anker, passerer Torvik og Måløy, og ankommer Florø ved frokost. Sydover opplever vi den vakre skjærgården som beskytter fjordåpningene. Vi har fjellheimen i øst, med majestetiske formasjoner, snøkledde topper og stupbratte fjellsider. Vi skal gjennom det trange Steinsundet utenfor Sognefjorden, forbi øya Fedje og vi passerer oljeraffineriet Mongstad. Byen mellom de syv fjell kommer til syne ca. kl 14:30, og det er på tide og ta farvel. Busstransport til Bergen sentrum eller Flesland flyplass kan kjøpes om bord.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no