ANNONSE

SPORT & FRITID

Juleforberedelser på budsjett

Tekst: Helena E. Källgren 

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix


Publisert: 21.11.2015

UNIKE GAVER: Ingen pakker trenger å bli like dersom du bruker ­gjenbrukspapir fra papirsøppelet i stedet for gavepapir på rull.


Tiden er inne for koselige juleforberedelser. De beste prosjektene er både raske, miljøvennlige og nesten gratis.

Å ha juleverksted trenger ikke bety at man springer beina av seg til hobby­butikker og punger ut en formue for gjør-det-selv-sett. Tvert imot! I stedet kan man holde seg til en eldre tradisjon – å bruke det man ­uansett har hjemme.

Notepapir, magasiner, reklame, aviser, bølgepapp – i alle hjem finnes det papirprodukter og ­annet skrot som passer perfekt til et kreativt juleverksted.

Helt håndlaget

Ikke tro at avissider trenger å se triste ut. Dekorer dem med et utklippet hjerte fra en mer farge­glad side, eller bruk et blankt bånd, en morsom knapp eller en liten bit blonde. Ta det du liker, og vit at når det ikke finnes noen fasit, kan det heller ikke bli feil.

Til forskjell fra det som skjer når man lager ting fra hobbysett, vil hvert produkt bli unikt. Det finnes maks én av hver ting – det er også en form for luksus.

Fire prosjekter

1. Julegaveinnpakning
Du trenger ikke kjøpe inn gavepapir til jul. Ingen pakker under juletreet blir like dersom du i stedet bruker papir som ellers ville gått i papirsøppelet. Pimp opp pakken med blondebånd, knapper og bølgepapp fra fjorårets julegaver. Pakkene kommer til å ose av miljøvennlig gjenbruk, i tillegg til at de blir lekre.

2. Julepotter
Julens blomster blir ekstra julete i hjemmelagde julepotter. Bruk en vanntett beholder, for eksempel et yoghurtbeger, et syltetøyglass eller en hermetikkboks. Dekk med avispapir og kanskje et bånd. En snor med perler, eller med rognebær og nyper, blir en fin dekorasjon. Eller hva med en blonde fra et gammelt laken? Dekk jorden med kastanjer eller noe annet 
du har funnet i naturen.

3. Kremmerhus
Kremmerhus med godsaker kan legges i flokk på et fat, ­eller ved hver kuvert på festbordet. I juletreet hører de også hjemme. Kremmerhusene kan lages av papir fra glansede magasiner. Et fastlimt gullhjerte gir julefølelse. Klipp ut hjertet fra aviser eller bruk hjerteformede klistremerker. Tips: Hvis du nummerer kremmerhusene fra 1 til 24 og fyller dem med godteri eller småting, har du fikset julekalender i full fart.

4. Bordkort
Tre minutter før gjestene kommer, ordner du de kjappeste bordkortene. Klipp hjerter på frihånd av avispapir og skriv på gjestenes navn. Legges på tallerkenene. Klart!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no