ANNONSE

MOTOR

Jobber for ­hydrogen

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 21.11.2015

I SALG: Allerede i dag finnes det hydrogenbiler til salgs i Norge. (Foto: Tomas Larsen)

Et konsortium skal jobbe for utbredelse av hydrogenstasjoner. Målet er å gjøre hydrogendrevet transport til virkelighet. Norske HYOP er en av aktørene som er med i prosjektet.

H2ME heter konsortiet som skal gjennomføre en test av over 300 hydrogenelektriske kjøretøy og 29 hydrogenstasjoner i ti europeiske land, deriblant Norge.

– Prosjektet sikrer at vi kan få etablert en robust og pålitelig infrastruktur som gir tidlige brukere av hydrogenelektriske biler tillit til teknologien, sier Ulf Hafseld, som er daglig leder for HYOP.

– Kommer for fullt

– Dette prosjektet vil bli et avgjørende skritt for utviklingen av hydrogen infrastruktur i Europa, og her spiller Norge en viktig rolle, sier Hafseld.

HYOP har fått ansvaret for å etablere én av stasjonene i nettverket.

Med i konsortiet, som har fått navnet Hydrogen Mobility ­Europe (H2ME), er blant annet Daimler, Honda, Nissan og Hyundai. I tillegg til en rekke energi­selskaper. Samtidig har EU bidratt med 32 millioner euro gjennom EUs Fuel Cells and Hydro­gen Joint Undertaking (FCH JU).

– Økt interesse

– Å få etablert en stasjon langs en viktig innfartsåre til hovedstaden vil kunne vise seg å være en brekkstang for hydrogen og gi økt interesse for denne teknologien. Bilbransjen kommer nå for fullt med denne teknologien. Dette er en uunngåelig del av framtiden og det grønne skiftet, mener flåtesjef i Hyundai, Jørn Jakobsen.

Enn så lenge er Hyundai det eneste bilmerket i Norge som selger hydrogendrevne biler. Men allerede neste år lanserer Toyota sin nye hydrogenbil – Mirai – i Norge.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no