ANNONSE

HUS & HAGE

Julen nærmer seg – er du forberedt?

Tekst: Rogaland brann og redning IKS


Publisert: 21.11.2015

Snart er det 1. desember og tid for levende lys, kakebakst og julegaver. Desember er ikke bare årets koseligste måned, det er også årets verste brannmåned, og i jule- og nyttårsuka brenner 50 prosent flere boliger enn resten av året. Er du forberedt dersom det verste skulle skje?

– Julepynt og dekorasjoner, matlaging og levende lys øker risikoen for at det kan oppstå brann hjemme. I tillegg til travle tider med julegavehandling, julebord, og med syv sorter som skal bakes og stekes før jul, sier det seg selv at forholdene ligger til rette for at mye kan gå galt på kort tid, sier Rune Håland seksjonsleder brannforebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS.

Det er altså de typiske brannårsakene som dominerer også i desember: Glemte gryter på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Ikke så rart, kanskje. I desember kokes og stekes det mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig. I tillegg slår vi på all mulig slags elektrisk jule­belysning.

Brannmåneden Desember

For å sette søkelyset på brannsikkerhet i hjemmet, arrangeres kampanjen Aksjon boligbrann i desember hvert år. Det er ikke tilfeldig at dette skjer i ­desember, som normalt er årets verste brannmåned. Da ser vi ofte en økning i antall boligbranner. ­Aksjonen innledes med Røykvarslerens dag 1. desember og fortsetter med en lands­omfattende boligkontroll i de påfølgende dagene. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak kampanjen, mens representanter fra brann-/feiervesen, det ­lokale elektrisitetstilsyn og lokale ­Gjensidige kontor står for den praktiske gjennomføringen.

Aksjon boligbrann

I år får cirka 40.000 husstander over hele landet 2. og 3. ­desember besøk av representanter fra brannvesenet og elektrisitets­tilsyn, med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen under årets Aksjon boligbrann.

Brannsikkerhet i hjemmet

– Under Aksjon boligbrann ser vi på den generelle brannsikkerheten i hjemmet, piper og ild­steder, ser at røykvarslerne virker og at slokkeutstyret er på plass.

– Gode rutiner er også noe vi har fokus på. Sjekk røyk­varsleren og slokkeutstyret jevnlig. Ha brannøvelse hjemme og avtal møtested dersom det skulle ­begynne å brenne. Altfor ofte har vi opplevd at personer har omkommet etter at de har løpt inn igjen i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer, mens resten av familien står trygt på andre siden av huset. Hva gjør man hvis det begynner å brenne? Slike ting går vi gjennom under en slik kontroll, sier Håland.

Alle som deltar på årets aksjon fra brannvesenet, Lyse og Klepp Energi skal kunne vise gyldig ­legitimasjon.

Gjør din egen kartlegging

Dessverre rekker ikke brann­vesenet over alle husstander i løpet av de to dagene aksjonen varer, men det er mye man kan gjøre selv;

– Kartlegg potensielle brannfarer i huset. Se på hvordan ­ovner er plassert i forhold til gardiner, lar du tørketrommelen stå på om natten. Når støvsugde du bak tv sist? Har dere mange ledninger og skjøte­ledninger? Har dere hatt brann­øvelse hjemme hos dere? Hvem kontrollerer at alt elektrisk utstyr er slått av og alle lys blåst ut for kvelden hos dere? sier ­Håland.

Husk røykvarsleren

Alle husstander i Norge er i dag pålagt å ha minst en røykvarsler og godkjent slokkeutstyr i boligen sin. I tillegg er det eier sitt ansvar å se til at det elektriske anlegget er i orden. Med julen i anmarsj er det ofte større belastning på det elektriske anlegget. Juletrelys, koking på komfyren og mer lys på inne gjør sitt til at et allerede tynnslitt anlegg kan ryke.

– Røykvarsler er en billig livsforsikring. Alle boliger over flere plan bør ha minst en røykvarsler i hver etasje. Disse bør også være seriekoblet, sier Håland.

De fleste som omkommer i brann, dør som følge av røyk­forgiftning. Undersøkelser viser at under halvparten av alle boliger med dødsbranner har hatt røykvarsler som virket.

– En røykvarsler som ­virker kjøper deg dyrebar tid når ­sekundene teller som mest, sier Håland og legger til:

– I dag bør det finnes en røykvarsler i alle soverom i huset, og da spesielt i barnas soverom. Et barnerom i dag ligner mer et teknisk rom med pc’ er, telefon­ladere, cd-spiller og andre ­tekniske duppeditter, som ved feil bruk fort kan føre til brann. Det er når vi sover at vi er mest sårbare for brann og avhengig av tidlig varsling.

Sjekkliste for egenkontroll

Hver dag før du legger deg:

• Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av

• Slå av TV-en med av-knappen der slik finnes, ikke bare med fjernkontrollen

• Sjekk at levende lys er slokket

• Sjekk at ingen ovner er tildekket

Hver måned:

• Test røykvarsleren med røyk eller ved å bruke testknappen

• Test jordfeilbryter i sikringsskapet

Hvert kvartal:

• Sjekk at nåla i trykkmåleren på brannslokkeapparatet peker 
på det grønne feltet

• Vend pulverapparatet opp ned et par ganger, slik at pulveret ikke klumper seg

• Sjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungerer

• Rengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett

Hvert halvår:

• Gjennomfør brannøvelse for hele familien

• Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskapet

• Stram til skrusikringene i sikringsskapet


Hva gjør jeg hvis det 
brenner?

Barn:

• Varsle

• Går ut

Voksne:

• Varsle

• Slukke

• Redde


Nødnummer:

• Brann – 110

• Politi – 112

• Ambulanse – 113


Visste du? Røykvarsleren er så viktig at den har sin egen dag. 1. desember er Røykvarslerens dag. Da skal du skifte batteri i røykvarsleren din.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no