ANNONSE

HUS & HAGE

Bukett på naturlig vis

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 21.11.2015

NATURTREND: Kari Lovise Flood Johannesen bruker mange sesongbetonte materialer i sine buketter, og er dermed helt i tråd med trendene innenfor blomsterdekorasjon. (FOTO: Axel Sandberg)


Det er på moten å bryte reglene ved å mikse og matche etter eget forgodtbefinnende. Dette gjelder ikke minst blomstene vi omgir oss med.

Vekk med ensrettet stram minimalisme. Velg en blomsterbukett som står i stil med din personlighet – på luftig og naturlig vis.

– Skal man trekke fram én definitiv trend, er det at buketten skal virke naturlig – som om du nettopp har plukket blomster i hagen og satt dem sammen litt tilfeldig, sier Elisabeth Aadland Liodden, gründer og eier av Elie Verkstad på Stord.

Hun mener blomster og ­buketter inngår i en større moteretning som for tiden handler om drømmen om et enklere, roligere og mer balansert liv. Men hun legger til at det samtidig er rom for maksimalisme, nettopp fordi det ikke er stramt eller regel­bundet.

– Vi har lenge vært i det hvite og sarte, men går nå over til mørkere, mer varierte toner, sier Aadland Liodden.

Personlig stil

Det er hovedsakelig to bukettrender som råder grunnen for tiden: På den ene siden kraftige farger i kombinasjoner som nærmest virker tilfeldige, på den andre siden mer «støvete» duse toner, gjerne innen samme farge­spekter.

– Det blir litt enten eller. ­Bruker man først duse farger, skal hele buketten være dus. Mens kraftige farger gjerne kan gå over i det pompøse, der for eksempel røde, rosa eller oransje blomster plasseres i samme bukett, forklarer blomsterdekoratørmester Kristin Resløkken Larsen, som driver Floriss Paleet i Oslo.

Hun legger til at det har skjedd et tydelig generasjonsskifte innen blomstertrender.

– Man er mer opptatt av å uttrykke en personlig stil enn tidligere, og låner herfra og derfra. Det har nok sammenheng med at det er så mye ulik inspirasjon å hente på blogger, Instagram og lignende. Man vurderer også blomster i større grad i forhold til resten av interiøret, som et element i en større helhet, og ikke buketten ­isolert, sier Resløkken Larsen.

Kunsten å bryte regler

Selv om oppfordringen er å være vågal, er fortsatt roser en sikker vinner. Men nellik har kommet tilbake fra historiens glemsel og så smått begynt å utfordre ­hegemoniet.

– Buketter knyttes ofte til anledninger, og det legger jo ­føringer. Roser blir liksom aldri feil. Men det er hyggelig å se at nelliken har fått sin renessanse. Den har hoppet over minst én generasjon, og appellerer til den yngre garde, forklarer Resløkken Larsen.

Innehaveren av butikken ­Frøken Flood på Bislett opplever at selv buketten over alle buketter – den til bruden – nå kan være «løs, ledig og naturlig» i en grad som nesten virker tilfeldig.

– Det er imidlertid viktig å nevne at det er vanskeligere å lage en bukett med tilfeldig preg enn en som er «faglig korrekt». Man må kjenne reglene for å bryte dem, som det heter, sier Kari Lovise Flood Johannesen.

Grønt i hus

Helt i tråd med naturtrenden bruker hun mye materialer som er i sesong, og som kan endre seg fra uke til uke. Strå, snøbær og eucalyptus kommer på plass i bukettene mens vi er til stede. Men Frøken Flood unngår moteretningen med sterke farger som «krasjer».

– Det handler litt om stedets og min personlige stil. Jeg foretrekker å avgrense fargevalget, ofte til én farge, men til gjengjeld bruke hele spekteret av nyanser i én og samme bukett, sier hun.

At vi er inne i en retrospektiv periode som er preget av et ønske om nærhet til naturen, ­mener hun dagens interiørtrender gir tydelig uttrykk for.

– Vi ønsker å slippe naturen inn i stua og få bort plasten. Vår nyvunne interesse for kobber og skinn er også tegn på dette. Store grønne planter, sist sett på 1970- og 1980-tallet, er tilbake, og det botaniske inngår for ­eksempel i tapetmønster. Buketter skal gli inn i denne helheten, og ikke fremstå som isolerte blikkfang, det er viktig, sier Flood ­Johannesen.

Velvalgte vekster

Disse blomstene og vekstene passer fint i en moderne blomsterbukett:

•Hortensia

•Neriner

•Nellik

•Tranebær

•Strå

•Astrantia

•Eucalyptus

•Dancus

•Panicum «Warrior»

•Salal

•Snøbær


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no