ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Vær trygg ute, trass i is og snø

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Kemetyl, Krefting & Co


Publisert: 21.11.2015

Vinter: At den kalde årstiden kan føre med seg glatt føre og en nediset frontrute på bilen trenger ikke å være en overraskelse i Norge. Det blir vinter hvert år her til lands. Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no


At vinteren kan føre med seg både is og snø, burde ikke være en overraskelse. Men glattisen kommer allikevel overrumplende på mange. Her er tre tips som gjør deg trygg, både på veien og til fots.

Vinteren kan være brutal om du ikke tar dine forholdsregler. Du kan velge mellom flere effektive metoder; enten å smelte isen eller gjøre den mindre glatt. Det blir fort glattere enn du tror. Underkjølte veier og steintrapper, høy luftfuktighet, snø og is i alle former - alt ligger og lurer på deg nå om dagen. Her er tre tips som forhindrer knall og fall.

Lag friksjon

Sandstrøing eller strøing med aske fra vedovnen er gamle metoder for å sikre seg mot fall på glattisen. Men de er ikke alltid like effektivt og det hele kan bli ganske grisete.

Heldigvis er det nå utviklet langt smartere produkter, som faktisk gjør nytte for seg også når snøen smelter. Med ett og samme produkt kan du nå sikre oppkjørselen, samtidig som tilliggende gressplener nyter godt av strøproduktet når våren kommer. Leca SafeAntiskli er en strøsingel av brent leire knust til små, skarpe steiner som fester seg til det glatte underlaget der sand og grus sklir av isen. Når våren kommer fungerer denne strøsingelen fra Krefting & Co som et jordforbedringsprodukt når den feies ut på plenen.

Fjern isen

En glatt trapp eller inngangsparti kan fort bli skummelt. En kan alltids strø, men det sikreste er å fjerne isen.

Å strø koksalt på oppkjørselen og på trappen kan være effektivt. Men salt har sine begrensninger, spesielt når kvikksølvet går under – 10. Da fryser nemlig vannet igjen, og det saltet har smelt blir like glatt igjen.

Men, det finnes effektive is­smeltere som fungerer helt ned mot 40 kuldegrader og som like­vel er milde mot underlaget. Produktet inneholder i hovedsak kalsiumklorid i stedet for natrium­klorid. Is­smelteren er ifølge produsenten fire ganger mer effektiv enn standard veisalt, og kan i tillegg til å ­bryte gjennom tykke islag, også brukes til å forebygge isdannelse.

Se godt uten å skrape

Med kjemiske midler er bruk av vindusskrape om morgenen en saga blott!

Hvem har ikke opplevd å sette seg i bilen en vinter­morgen med vinduene dekket av et tykt islag? Det finnes måter å eliminere problemet, fort og enkelt. Spray på litt isfjerner og på et blunk er bilrutene isfrie. Dette er et middel som du også kan spraye på for å forhindre at ­rutene fryser til, samtidig ­fjerner det plagsom trafikkfilm.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no