ANNONSE

Min mening

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Familien nekter meg 
å bli Uber-sjåfør

Nå kan det jo tenkes at noen som leser dette, tror at jeg ser meg om etter en ny jobb. Så galt er det heldigvis ikke ennå. Men jeg er opptatt av samfunnsutviklingen, og i min glasskule hvor jeg studerer fremtiden, er det virkelig et høyt tempo. Det er nesten som det er vanskelig å følge med. I 2000 var jeg daglig leder for et selskap som drev med økonomisk rådgiving og formidling av lån i valuta. Da erklærte jeg høyt og tydelig at jeg ikke ville ha mobiltelefon, fordi jeg ikke ønsket å være tilgjengelig hele tiden. Og min kone ynder å sitere meg fra en diskusjon i samme periode hvor jeg på spørsmålet om vi skulle ha egen nettside, uttrykte: Hjemmeside, nei det har jeg ikke bruk for. Hvem er det som ser oss der? – Hvor feil går det an å ta?

Oljesmell og delingsøkonomi

Leif Sande er styremedlem i LO og leder for Industri og Energi. Han mener at ­delingsøkonomien er oppskrytt, og at den ikke vil bli så stor i Norge. Gerd ­Kristiansen er leder for LO, og stritter imot med all sin kraft. De føler seg truet. Selvfølgelig hadde det vært hyggelig om alle kunne jobbe i store bedrifter som Norsk Hydro, Kongsberg, eller offentlig sektor, men den tid er forbi. Arbeidsmarkedet og folks hverdag er i dramatisk endring, og det er nesten umulig å følge med i svingene. Vi må slutte å lene oss tilbake og tviholde på de ”gode gamle” dagene. De kommer aldri tilbake. Det er for sent å snu. Jeg leste en undersøkelse om arbeid i USA hvor prognosen er at i løpet av 5 år, vil 40 % av alle i arbeid drive sin egen virksomhet og være selvstendig. Mye tyder på at vi i Norge og resten av Europa vil gå i nøyaktig samme retning.

Delingsøkonomien vokser kraftig

Delingsøkonomien er allerede godt etablert i Norge, og kan ikke stoppes. Varer og tjenester blir formidlet på nye måter gjennom smarttelefoner og internett, og de som fremdeles har sperrer i forhold til nett, kan raskt bli de store taperne. Det gjelder bedrifter og enkeltpersoner. Milliardbedrifter som taxitjenesten Uber og utleie­formidleren Airbnb vokser også globalt, og har inntatt Norge i stadig større grad. Vi vil se det i andre bransjer også. Her er det bare fantasien som er begrensningen. Vi bor i et land hvor vi er på vei inn i en ny tidsregning. Gullårene som oljen førte med seg, får vi aldri tilbake. Norge og vår region i særdeleshet er i kraftig omstilling. Det gjelder å se mulighetene i teknologiske fremskritt, og skape nye norske vekst­næringer og innovative løsninger som kommer oss alle til gode.

Per Inges drosjetur – og min nye jobb

Forrige helg beskrev Per Inge sin opplevelse av drosjetur i Stavanger. Det var både fornøyelig og trist på samme tid. Konklusjonen var fullstendig mangel på ­kvalitet på tjenesten. Det er ikke første gang. Selv har jeg opplevd å betale over seks ­hundre kroner for en taxitur fra flyplassen til Stavanger sentrum, midt på dagen. Det tok 11 ­minutter. Forbrukerrådets leder mener at taxikundene blir flådd, og hele ­bransjen må organiseres på nytt. I Oslo avskilter politiet biler som kjører for Uber, og bøt­legger sjåførene. Det må vi slutte med. Vi må heller endre lovverket, og sørge for at Uber og lignende selskaper blir lovlige. Når virksomheten skjer på nett og alle ­pengene går til konto, er det en enkel sak å få kontroll, og passe på at skatter og avgifter blir betalt. Jeg har forsøkt å registrere meg som sjåfør for Uber, men de har ikke begynt i Stavanger ennå. Min tanke var at jeg som Uber-sjåfør skulle frem­provosere en pågripelse, og bot som jeg nektet å betale. Og dermed fengsel i noen dager. Da jeg lanserte planen over middagsbordet, ble jeg gjenstand for mye kritikk. Skulle dette bli min Alta-sak? Den mellomste av jentene mine kom så med kron­argumentet som stoppet alt. Med fengsel i Norge kommer du ikke inn på ferie i USA! Jeg heier på innovative endringer og oppfordrer alle Lokal­avisens lesere til å delta i denne debatten. 
Endring er bra.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no