ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Plages du av svimmelhet?

Tekst: Svein Kåre Edland


Publisert: 05.12.2015

Ansvarlig kiropraktor Kim Johansen behandler her en pasient i TRV stolen, som gir svært gode resultater i behandling av krystallsyke.


Fakta:

Klinikk 
For Alle Sola, 
Balanse & Nevro­senter

Hva: 

Behandling av krystallsyke og andre former for svimmelhet


Aktuell med: 

Ingen ventetid for behandling av krystallsyke i TRV-Stol (krystallsyke stol) 


Kontakt:

Ring telefon 02325 for avtale om tid


Web:

www.klinikkforalle.no

Vi har vel alle opplevd at det kan gå litt rundt for oss noen ganger, men hender det at det er ubehagelig? Får du ofte kraftig svimmelhet som utløses ved spesielle bevegelser av hodet? Da skal du ta deg tid til å lese denne artikkelen, som viser at det kan være ganske enkelt å kurere visse former for svimmelhet.

– Vi regner at det i Norge hvert år er ca 75.000 personer som får det vi kaller for krystallsyken, sier Kim Johansen hos Klinikk For Alle Sola til Lokalavisen. Han er ansvarlig kiropraktor ved klinikkens Balanse & Nevrosenter på Sola, og jobber hver dag med å fikse rogalendingers svimmelhet.

Krystallsyke oppstår ofte når man snur seg i sengen, eller når man setter seg opp i sengen.

– Vi har nylig anskaffet oss en spesial­stol som kalles TRV-stol, også kjent som krystallsyke­stolen, som er redningen for mange. På Vestlandet er det bare Hauke­land Sykehus som tilbyr den samme behandlingen, men sykehuset har lang ventetid og du trenger henvisning fra fast­legen din. Hos oss kommer du inn til behandling innen 1-2 dager.

Hva er årsaken til krystallsyken?

– Denne svimmelheten er stillings­­avhengig, og oppstår når krystaller løsner fra balanse­organet i det ­indre øret, forteller Kim.

– Det betyr at du opplever svimmelhet ved endring av posisjon på hodet. Noen ganger kan det utløses bare ved at du bøyer deg fremover, eller snur deg i sengen. Krystallene kommer på avveie inn i en eller flere bueganger i det indre øret, og «triller» rundt omkring. Da oppfatter det indre øret at det skjer en bevegelse, uten at det er reelt. Slik oppstår svimmelheten, og den kan raskt bli intens og skape sterkt ubehag men er helt ufarlig. Heldigvis er det i de aller fleste tilfeller relativt enkelt å kurere dette problemet.

Ta en undersøkelse

Ved mistanke om krystallsyke blir du undersøkt av kiropraktor på Balanse & Nevrosenteret.

– På vårt Balanse og Nevrosenter har kiropraktorene tilleggsutdannelse innen svimmelhet og funksjonell nevrologisk rehabilitering. Selve undersøkelsen varer ca 45 minutter og inkluderer nevrologisk undersøkelse for å utelukke alvorlig sykdom, og Dix-hallpike test med okulo­grafi som er test for krystallsyke. Vi bruker Okulografi, som er en undersøkelse med briller påmontert et infrarødt kamera for å analysere øyerykninger, som forårsakes av krystallsyke. Dette er en viktig undersøkelse som avgjør hvilken behandling som skal benyttes.Viser det seg at svimmelheten din ikke er forårsaket av krystallsyke kan vi tilby en mer omfattende utredning og tilpasse skreddersydd rehabilitering mot svimmelheten, sier KIm.

Hvilken behandling 
gir best resultater?

– Det finnes flere øvelser for å behandle dette problemet, opp­lyser den erfarne kiropraktoren på ­Klinikk For Alle Sola. – Men vår erfaring er at den nye TRV-stolen gir betydelig bedre effekt. Forsk­ning viser at 90 % av tilfellene hvor pasienten har krystallsyke i en buegang blir kurert etter 1-3 gangers behandling i TRV-stolen. Forsk­ning viser også at denne behandlingen er betydelig mer effektiv for pasienter som har krystallsyke i flere bueganger, og for pasienter som stadig får tilbakefall av svimmelhet. Stolen er designet for å rotere pasienten 360 grader i flere plan, og skaper akselerasjon av væsken i buegangene for å «riste» løs krystallene. På denne måten blir behandlingen av krystall­syke betydelig mer effektiv, og skånsom for pasienter som har vansker med å gjennomføre de mer tradisjonelle behandlings­metodene. Selve behandlingen i den avanserte stolen koster 1350 kr pr behandling.

Ta kontakt

Dersom dette er en plage du kjenner deg igjen, anbefaler vi deg å ta kontakt så raskt som mulig, sier Kim Johansen. Jo raskere du kommer til behandling, jo enklere er det å bli kvitt problemet. Etter den første undersøkelsen er det kort ventetid til behandling i TRV stolen, som er en svært effektiv behandlingsmetode med dokumenterte resultater.

Eget spesialsenter

Balanse & Nevrosenteret ved Klinikk For Alle Sola er et rehabiliterings­senter for mennesker med symptomer og plager etter hjerneskade eller funksjonelle svakheter i nervesystemet. Vår behandling er basert på nevro­-vitenskapelig forskning, som er læren om hvordan hjernen og nervesystemet påvirker og styrer kroppens funksjoner, og hvordan skader og funksjonelle svakheter kan forårsake symptomer og plager. Hjerneskader og funksjonelle svakheter i nervesystemet kan forårsake en rekke symptomer, og det er ikke alle symptomene som er «synlige», som for eksempel lammelse eller spasmer. «Usynlige» symptomer kan inkludere svimmelhet, hodepine, konsentrasjonsvansker, redusert hukommelse, vansker med eksekutive funk­sjoner, og fysisk og mental utmattelse. Hva som forårsaker de «usynlige» symptomene kan ofte være vanskelige å forstå, og frustrerende for både pasienten og de pårørende. Senteret har spesialisert seg innen rehabilitering av denne form for plager, og har også stort fokus på behandling av krystall­syke.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no