ANNONSE

KULTUR

the comedy box: 


Bak scenen med Olav Halvorsen

Tekst: Tormod Husebø


Publisert: 05.12.2015

De siste årene har Olav Halvorsen slått seg opp som en populær komiker og underholder – både på standup-klubber, utesteder og for firmaer. Han er kjent for å være en blid og varm komiker som lett får folk med seg.

 

 

1984-modellen fra Bryne spøker med mye forskjellig; fra det lune ufarlige til ting som er på kanten.

Som konferansier åpner du showet, prater med publikum og introduserer komikerne på løpende bånd. Dette er en egen kunst. Hva er triksene for å få publikum klar for en morsom kveld?

– De to beste måtene å få publikum med seg på er nok enten å prate nedsettende om seg selv, eller å prate med dem direkte, sier Halvorsen.

– Det som får mest respons på firmajobber, er ofte det stoffet som handler om deres selskap, deres bransje eller deres sjef. Jeg prøver derfor alltid å skreddersy noe til bedriften. Enkelte ganger er stoffet i seg selv forferdelig dårlig etter min mening, men gjør ikke så mye. Begeistringen med «åh han snakker om oss, jo!» er så sterk at det spiller ikke så stor rolle hva du sier.

På utesteder og standup-klubber er det andre regler. Det beste er å snakke med publikum. Dette kan være vanskelig, men får du det til, så funker det utrolig bra.  

Det nærmer seg julebord­sesong. Underholdning på mange julebord skaper vel mange ­artige opplevelser?

– Ja, julebord er i utgangspunktet ganske utfordrende. Vanligvis skal underholdningen komme som en overraskelse midt i festen – det kan slå begge veier, sier Olav.

– Noen av festdeltakerne opplever at de blir påtvunget et standup-nummer midt i den etter­lengtede årlige fyllefesten sin. Da er det ikke nødvendigvis så stor interesse for å følge med eller i det hele tatt holde fred når komikeren forteller vitser.

En gang ble dette veldig tydelig; ingen så på meg og ingen hørte etter, jeg ble liksom bare han merkelige personen som sto i et hjørne og pratet med seg selv. Det er jo ikke mitt stolteste øyeblikk. Men jeg fikk betalt, så det ble 15 minutter med dyr bakgrunnsstøy for denne bedriften.  

 

Forarbeid er viktig

Det er viktig å ha gjort forarbeidet sitt i forhold til hvilket selskap eller hvilken type folk det er, som er til stede.

Olav forteller om en gang et håndverkerfirma bestemte å ta med seg ektefellene på julebordet – helt spontant uten forvarsel.

– Jeg ble en gang hyret inn av et tømrerfirma med bare menn, jeg hadde litt kjennskap til dem og visste at de var ganske grove i snakket, så da jeg forberedte meg planla jeg å ta alle de drøyeste, grisete, vulgære vitsene jeg hadde i mitt repertoar.

Publikummet var annerledes enn det jeg ble informert om. Til min overraskelse hadde bedriften besluttet og også invitere «følge» uten å informere meg. Det viser seg at selv de mest grove av håndverkere inntar en mer sofistikert holdning til humor når deres koner sitter ved siden av, så selv om noen dro på smilebåndet, var det ingen som turte å le når jeg sammenlignet kvinner med panteautomater.

Andre ganger er folk så fulle at det bare er de korteste og enkleste av kuk-vitser som holder på oppmerksomheten. Kommer man med et dypere satirisk blikk på dagens samfunn i slike settinger, kunne man like gjerne hatt høytlesning av Knausgård. Et par tilnærmelser fra fulle middel­aldrende kvinner har jeg også fått, både etter og under opptreden.

Noen komikere jobber mye på tv og andre spiller mest på scenen. Hva ønsker du å gjør mest av?

– Å være på TV hadde vært fint, men jeg ville nok ha valgt en kombinasjon. Det er når man står på en scene at man får den mest genuine responsen, både på godt og vont. Den største gleden med å drive med humor er å få rungende latter og applaus for noe du har laget selv. Bedre mestringsfølelse finnes ikke, sier Olav.

 

Applaus i Konserthuset

Høstens desiderte høydepunkt for Olav Halvorsen var «Stand Up ­aLive», et helaftens stand up show i Stavanger Konserthus. Arrangementet fristet med norske og internasjonale komikere på scenen, sammen med et ­komisk husband.

Det går rykter om at du fikk publikum virkelig med!

– Det var en kjempegøy kveld! Å ha stand up i konserthuset var selvfølgelig stressende i seg selv. Når man i tillegg skal ha stand up på et annet språk (engelsk), i egen hjemby, fremfor et publikum som hovedsakelig består av nordmenn, setter det en helt unik panikkangst i deg. Men latteren satt løst, flere ganger måtte jeg ta pauser for å la applausen dempe seg før jeg fortsatte og da falt alt stresset bort og jeg kunne bare kose meg, sier Olav.

Bandet og komikerne tullet med både vitser og musikk. Hva gjorde du og hvordan gikk det?

– Jeg kjørte tradisjonell stand up aller først, før jeg utspilte handlingen i «Tre nøtter til Askepott» på scenen. Jeg måtte spille alle rollene selv, og bandet dro i gang dramatisk musikk, ikke ulik den på tv!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no