ANNONSE

HUS & HAGE

Ikke pant alt!

Tekst: Siri Marte Kværnes Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix


Publisert: 05.12.2015

VERKSTED: Heidi Bjørnsdotter Thorvik og May B. Langhelle 
lager både engler og girlandere av tomgods. 


Tomme brus- og ølbokser kan gjøre nytte for seg selv om de ikke går rett i panteautomaten.

Heidi Bjørnsdotter Thorvik sitter bøyd over en tynn metallplate. Med en spiker risser hun inn konturene av en engel i ­materialet, som egentlig bare er en tom siderboks. Etter litt ­klipping, banking, bretting og tvinning står den der, en himmelsk skikkelse med blårutete kjole og krone på hodet. En juleengel.

Har du noen tomme bokser du ikke har fått pantet? Bra! Med enkle grep kan metallisk tomgods forvandles til morsomme gaver og fullt brukbar julepynt.

Gjenbruk

– Det er ikke noe vi har funnet på helt selv. Ideen om å lage engler kom etter at mannen min ­besøkte en butikk med hånd­lagde ting fra Afrika. I en del land er det vanlig å lage leker og andre ting av gjenbruks­materialer. Dette har vi spunnet videre på, sier Thorvik.

Da hun og May B. Langhelle utarbeidet juleboka «God jul», fikk både tomgodsengler og tomgodsgirlandere spalteplass. Du trenger ikke all verdens ­materialer for å lage det selv. Foruten tomme drikkebokser må du ha metalltråd, og gjerne noen perler til englehoder og dekor.

På stuebordet hos Thorvik ligger ferdig, halvferdig og uferdig pynt i et herlig førjulskaos. Noen av fjorårets engler har blitt hentet fram fra boden – litt preget av tiden i esker. Men en glorie eller et hode på snei gjør ingenting.

– Jeg liker at de er litt duk­nakkede, jeg. Som om de sier «det er tungt å være engel om ­dagen», smiler Langhelle.

Sjarmerende uperfekt

– Det er veldig enkelt og veldig dekorativt, sier Thorvik og holder fram en girlander med sølvstjerner som er klippet ut på frihånd.

Figurer med hjerte- eller juletre­form egner seg også godt som girlanderpynt. Girlanderne kan henges opp, danderes til kranser eller brukes som bordpynt. Går du i stedet for enkeltstående figurer og utstyrer dem med en liten hempe, kan de kanskje få plass på juletreet?

La gjerne barna tegne ­figurer på et ark, og bruk det som ­mønster.

– Det kan bli noen uperfekte og sjarmerende ting, sier ­Langhelle.

Thorvik jobber som lærer og har hatt tomgodsverksted med elever ned i 5. klasse. Det er lett å skjære seg på de skarpe metallkantene, så aktiviteten passer ikke for de minste barna, forteller hun.

Det er imidlertid ingen øvre aldersgrense for å ha det gøy på tomgodsverksted. Minikurset Thorvik holdt for kollegaer, ble visstnok også en suksess.

Personlige gaver

Det kan være mye humor i en god tomgodsengel. Og ønsker du å gi noen en personlig gave, kan du tilpasse materialet – med tanke på hva boksen en gang inneholdt.

– Til en Cola light-avhengig kollega laget jeg en Cola light-engel, forteller Thorvik.

En annen kollega ble over­rasket med en engel laget av boksen fra favorittølet.

Hvis du kjenner noen med divafakter, kan du utstyre engelen med en krone. En som alltid går med slips, kan få en engel med slips. Her er det bare å bruke ­fantasien.

– Boksene har fine farger, og merkenavnet kan godt være litt skjult. Jeg synes det er fint når englene bærer på noen hemmelig­heter, sier Langhelle.

Lag det selv – tomgodsengler

Du trenger:

Tomme drikkebokser

En saks du ikke er veldig redd for

18 mm treperler 

Noen mindre perler til pynt

Tynn metalltråd

Hammer og spiker for å banke hull

Tapetkniv

Fremgangsmåte:

• Skaff deg et flatt stykke metall ved først å klippe av toppen på boksen. Deretter klipper du boksen ned på langs og avslutter med å klippe av bunnen. Vask og tørk innsiden av boksen.

• Legg mønsteret på forsiden av boksen (som nå er en plate), og riss inn mønsteret med en spiker. Husk å merke av punkter og innsnitt. Klipp ut engelen og lag snitt.

• Bank hull med en spiker i de runde merkene til armer. Bruk en tapetkniv for å lage snittene som er markert på venstre side av malen.

• Stikk en metalltråd (cirka 12 centimeter lang) gjennom spikerhullene fra baksiden. 

• Lag armer av endene på metalltråden som stikker ut på forsiden. Det gjør du ved å brette tråden dobbelt og tvinne den rundt et par ganger.

• Legg metalltråden opp mot halsen på baksiden av engelen.

• Sett sammen engelen ved å tre vingene inn i hverandre i vingesnittene. Hvis det ikke passer helt sammen, kan du flikke på snittene med en saks. De to «tappene» nederst på ryggen ­stikkes inn i snittene på motsatt side og brettes hver sin vei på innsiden. Hvis barna trenger hjelp til noe, er det gjerne dette.

• Tre på kulen til hode og en mindre perle over den.

• Av metalltråden som er til overs over hodet, kan du lage en ­glorie eller hempe. Surrer du tråden over en liten, rund ­gjenstand, blir glorien rund og fin. 

• Det hender du må klippe til kjolen for at engelen skal stå stødig.

• Lag gjerne ulike varianter der du gir englene slips, krone, ­perlekjede, hatt eller lignende. 

• NB: Det er lurt å bruke vernebriller når du arbeider med avbiter og ståltråd. 

(Kilde: Boka «God jul» (Gyldendal, 2013) av May B. Langhelle og 
Heidi Bjørnsdotter Thorvik og intervju med forfatterne)


Tomgods­girlander og juletrepynt

• Klipp og vask boksen på samme måte som når du lager juleengler.

• Klipp ut stjerner, hjerter ­eller juletre på frihånd – så mange du orker! 

• Med hammer og spiker banker du to hull i hver figur (som på en knapp). 

• Tre figurene inn på metalltråden.

• Du kan også lage enkeltstående figurer med løkke. De er fine å henge på juletreet. Pynt gjerne med perler. 

• Tips: Lar du barna tegne figurene på et ark, får du fine, naivistiske former du kan bruke som mønster.

(Kilde: Boka «God jul» (Gyldendal, 2013) av May B. Langhelle og Heidi Bjørnsdotter Thorvik og intervju med forfatterne)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no