ANNONSE

HUS & HAGE

Skreddersydd for hjemmet

Tekst: Kjersti Busterud 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix


Publisert: 05.12.2015

SYGLEDE: Grete Gulliksen Moe har i boka «Kult å sy» funnet fram til oppskrifter som kan være til nytte og glede for særlig den yngre generasjonen.


Grete Gulliksen Moe vil få de unge til å sy seg gjennom livets ulike faser.

– Det virker som syinteressen hos de unge er på vei opp. Mange kjøper seg symaskin og ønsker å lage noe til hjemmet som ikke alle andre har, sier Grete ­Gulliksen Moe, mens hun danderer selvsydde puter utover sofaen.

Hun har jobbet med søm hele sin yrkeskarriere, både som formgivingslærer, kursholder og hobbybokforfatter. Nå er hun aktuell med sin 18. bok, og ­denne gangen retter hun seg mot de unge.

– Boka er for dem som har lyst til å begynne å sy, men som er usikre på hvordan de skal komme i gang, sier hun.

– Tanken er å vise enkle oppskrifter på ting du kan lage i ­livets ulike faser – fra du flytter på hybel og syr puter til din første sofa, til du får barn og har lyst til å lage noe eget til babyen, fortsetter hun.

I «Kult å sy» viser hun oppskrifter på blant annet enkle, små puter, store gulvputer, bærebag à la IKEA, sengetepper, baby­tepper, soverede og lekepose.

Sy til barna

Boka innledes med «Gretes lille syskole».

– Det er begrenset hva man lærer av håndarbeid på skolen i dag, så det kan være lurt å få med seg litt grunnleggende om materialer og teknikker før man setter i gang, sier hun, mens hun bak symaskinen viser hvordan man lager rettvinklede trekanter som settes sammen til en pute.

Boka er dedisert til de seks barnebarna, som hun håper vil få samme glede over å skape noe kreativt som henne selv. Enn så lenge nyter de i hvert fall godt av farmors kreativitet. I boka er et eget kapittel om ting du kan sy til babyen.

– Denne har jeg laget til det yngste barnebarnet mitt, ­Sigrid, sier hun, og viser fram en minne­pose: Et tøynett der de første skoene, den første kosebamsen og andre minner kan legges og ­spares på til Sigrid blir voksen.

Selv om det hun lager er nytt, er materialene gjerne gamle.

– Gjenbruk er i tiden. Det er miljøvennlig, og gir deg dess­uten helt gratis materialer, sier ­Gulliksen Moe, som i boka har tatt med et eget kapittel om gjenbruk av gamle skjorter og bluser.

– Gamle skjorter er noe mange har liggende, eller du kan kjøpe dem billig på loppemarked eller lignende.

Myke materialer

Gulliksen Moe er opptatt av mate­rialer, og reklamerer for både lin, ull og bambus.

– Dette er lin fra Estland, sier hun, og viser fram et grønt senge­tøy til barneseng.

– Sengetøy i lin er veldig smart, det har stor sugeevne og er kjølig og behagelig mot ­huden, sier hun. Babyredet hun har laget, har hun fylt med bambus­vatt.

– Bambus er veldig i tiden. Det er miljøvennlig, og bambus gjør vatten mykere, sier hun.

Lammeskinn fra Gotland har hun i boka brukt både til store gulvputer og til feller med skinn på ene siden og lapper på den andre.

– Disse skinnene er utrolig myke og glatte, nesten som silke, og veldig gode å sitte eller ligge på for både små og store, sier hun.

Gjennomgangsfargen i boka er gul.

– Jeg ville lage noe som den unge generasjonen liker, og tenkte at gult er en farge som er på vei inn, sier hun, og minner til slutt om at man slett ikke trenger å kaste seg over ­avanserte prosjekter for å ha glede over skape noe.

– Kan du sy en rett søm, kan du sy det meste i boka.

Stor syinteresse

Strikking har vært populært blant de unge de siste årene, og nå følger også interessen for søm etter.

– Alle kursene våre er fulle, så interessen hos oss er stor, sier kursansvarlig hos Sidserk Systue i Oslo, Siri Sveen Haaland. På Sidserk Systues kurs er det en overvekt av kvinner i 30-åra, men de har også deltakere ned i 15-årsalderen og opp til 50.

– Vi startet med kurs i 2010, og siden da har vi fått stadig flere kurs, større lokaler og flere påmeldte, sier hun.

Hun tror særlig redesigntrenden har bidratt til at mange vil lære seg å sy. Jenny Skavlans redesignbøker havnet på bestselger­listene da de kom i 2012 og 2013.

Også salget av symaskiner øker. Sømsenteret AS solgte 
850 symaskiner i 2010, og hele 1500 i fjor.

Selv på tv er søm populært – NRK-serien «Det store symesterskapet» hadde i gjennomsnitt rundt 500.000 seere i første sesong, og en ny runde av mesterskapet har blitt vist nå i høst.


Oppskrift på pute i bomull og lin 
(65 x 65 cm)


Du trenger:

28x44» (70x110 cm) bomullsstoff i gult (eller en annen farge)

28x32» (70x80 cm) linstoff i grått


Slik gjør du:

1. Sy sammen bomullsstoffet og linstoffet til et stykke som måler 70x190 cm. Lag en innbrett på hver kortside av stykket. Brett først inn 2 cm, deretter 4 cm

2. Sy ned kanten på hver side.

3. Brett sammen pute­trekket slik at det måler 65 cm. Den gule siden av stoffstykket skal brettes over den grå lin-delen.

4. Sett knappenåler på hver side av putetrekket.

5. Vreng og sy begge sidesømmene slik at trekket måler 65x65 cm. Kast over sømmene. Det er bedre at trekket er litt for lite enn litt for stort – da blir puten mer struttende og delikat.

6. Vreng putetrekket, press og legg fjærputen på plass.


Sy en gulvpute

I boka «Kult å sy» viser Grete Gulliksen Moe flere oppskrifter på gulvputer – store puter barn og voksne kan sitte på når de leker på gulvet eller ser på tv. De kan selvfølgelig også brukes i sofaen.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no