ANNONSE

REISE

Ta turen med tema

Tekst: Axel Sandberg


Publisert: 05.12.2015

KALDKRIGS-CUBA: Skal du ta én temareise, bør det være til Cuba – nå, før det store inntoget av ­amerikanske turister. FOTO: Roald, Berit / NTB scanpix


Opplev Russland sammen med Hans-Wilhelm Steinfeld, få med deg Cuba før landet blir invadert av amerikanske turister eller fordyp deg i det kinesiske kjøkkenet – i Kina. Tilbudene er mange for dem som velger temareiser.

Det finnes knapt et tema som ikke dekkes av temareiser, enten gjennom de store turoperatørene eller selvstendige kursholdere.

– Det jeg tror peker seg ut som en generell trend, er at folk ønsker mye større nærhet til de lokale kulturene og et høyere aktivitetsnivå enn før. Man sitter liksom ikke bakerst i en buss og lar seg underholde lenger, sier Svein Askekjær, leder i ­Aller Travel. Han legger til at det er kulinariske opplevelser, spesielt i Italia, som er selskapets mest popu­lære temareiser.

Gjør research

Dersom man ønsker å ta seg en tematur, skal man være klar over at forskjellige operatører ofte har forskjellige profiler. Noen favner bredt, mens andre spesialiserer seg på en utvalgt aldersgruppe og mer spesifikke interesser. Så her gjelder det å gjøre litt ­research før man trykker på «bestill»-knappen.

– Vårt fokus er aktive turer, som vi tilbyr over hele verden. For tiden er det spesielt stor interesse for å oppleve Sri Lankas utrolige natur, blant annet med guide inn i de utrolig flotte nasjonal­parkene. Bare selve opplevelsen av dette landet som for få år siden var preget av borgerkrig, gjør sterkt inntrykk, mener daglig leder og eier av Explore Travel, Marit Larsen.

Selskapet har flest kunder fra midten av 50-årene og oppover, noe som tas med i betraktning når turene planlegges.

– De som er oppi pensjons­alderen, for eksempel, syns det er en fordel å komme til «dekket bord», der alt av bookinger og billetter er tatt hånd om og transport blir ordnet. Det handler også om sikkerhet. Dette gjelder spesielt utenfor Europa, legger hun til.

Hennes hotteste generelle tips for dem som ikke helt vet hva slags temareise de skal velge, er å sjekke hva som finnes på Cuba, som igjen er på USAs venneliste etter 50 år med kald krig.

– Amerikanske turister vil komme i hopetall fremover, det er allerede satt opp båt for å frakte turister de 80 kilometerne fra Florida. Dette kommer nok til å endre Cuba totalt bare i løpet av et år eller to. Skal du rekke å oppleve det «genuine» Cuba, løp og kjøp, anbefaler Larsen.

På tur med Steinfeld

Temareiser med profilerte reiseledere som presenterer sine favorittbyer og -land, er blitt en egen sjanger innen temareiser.

– Vi tilbyr for eksempel tur til Russland med den mangeårige NRK-korrespondenten Hans-Wilhelm Steinfeld. Det er klart at det gir et helt unikt innblikk i russisk politikk og kultur å ha en slik kapasitet med på reisen, sier Yngve Sunde, eier av reise­selskapet Fotefar.

Musikk er også et populært tema for mange, og Sunde trekker spesielt fram dypdykk i amerikansk sørstatsmusikk i Nashville, Memphis og New ­Orleans som guides av artisten Olav Stedje.

– Her får man blant annet treffe bransjefolk og artister, og besøker en rekke legendariske klubber. Man får en type tilgang som ellers ville vært umulig, og det tror jeg er mye av appellen til temareiser generelt, legger Sunde til.

– Ekte opplevelser

Tilgang og autentisitet er noe kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour TEMA også trekker fram som av­gjørende for temareisende.

– Enten det er snakk om vintur i Italia eller kokkekurs i Kina, får du en helt annen opplevelse av lokalkulturen enn om du reiser på egen hånd og melder deg på tilfeldige guideopplegg. Dess­uten får du direkte kontakt med en type og grad av ekspertise som man i mange tilfeller ganske enkelt ikke finner i Norge, mener Aspengren.

Hun legger til at mat- og vinturene er Star Tour TEMAs desi­dert mest populære temareiser.

– Og det har de vært i mange år. Folk vil gå langs vinrankene, lære om området, møte produsentene, smake den lokale osten og lukte på trøfler – man får en opplevelse som vekker alle sansene, legger Aspengren til.

Vekk fra hverdagen

For noen handler temareiser først og fremst om å lade batteriene. Kurstilbyderen Motivasjons­reiser, som holder til i Frankrike utenfor Nice, har arrangert en lang rekke kurs de siste åtte ­årene.

– Omgivelsene, fellesskapet og selvfølgelig innholdet i kursene, enten det er male- eller yogakurs, skaper en totalopplevelse. Den får man ikke ved for eksempel å ta et kurs hjemme. Bare det å sette seg på et fly gjør noe med deg. Man blir løsrevet fra hverdagen og får et helt annet fokus, mener Annett Sturk ved Motivasjons­reiser.

Fakta

• Temareiser er jevnt over betydelig dyrere enn en vanlig tur/retur-reise. Sjekk derfor hva som er inkludert i prisen. Er opphold, måltider og transport inkludert, for eksempel, kan totalprisen ligge nærmere prisen på en vanlig ferie.

• Sjekk hva slags kundegruppe tilbyderen henvender seg til. Er du for eksempel 20-åring, har du kanskje ikke så lyst til å henge med pensjonister i en uke, og vice versa.

• Husk reiseforsikring. Den er trolig ikke inkludert i reisepakken.

• Sjekk hvilke regler som gjelder for avbestilling av temareisen. Det er ofte betydelig lengre frister enn ved en vanlig flyreise.

• Noen tematuroperatører:
Sabra Tours: sabra.no
Temareiser: temareiser.no
Motivasjonsreiser: motivasjonsreiser.no
Star Tour TEMA: tema.startour.no
Orkidéekspressen: orkide.no
Oliven Reiser: olivenreiser.no
Life travel: lifetravel.no
Fotefar Temareiser: fotefartemareiser.no
Kultur-Reiser: kulturreiser.no
Explore Travel: exploretravel.no
Aller Travel: allertravel.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no