ANNONSE

HUS & HAGE

Klassisk interiør

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 05.12.2015

DESIGN: Designklassikere gjør seg i et tidløst interiør. Her er Arne Jacobsens stol «Egget» med på å skape et hyggelig hjørne. (FOTO: Mona Gundersen / Boka «Interiører»)


Interiørarkitekt Elin Fossland vil inspirere til interiører som kan stå seg gjennom skiftende trender.

– Mange tror sikkert at vi ominnreder hele tiden, sier interiørarkitekt Elin Fossland, mens hun viser rundt i sin egen leilighet på toppen av en gammel byvilla i Drammen sentrum.

– Men den italienske sofaen her er 25 år gammel. Salongen er etter mine svigerforeldre. Og der står et gammelt bondebord fra Grong, peker hun.

Selv om ikke Fossland til ­stadighet endrer sin egen leilighet, er hun travelt opptatt med å innrede for andre. Hun har vært interiørarkitekt i 25 år, og har innredet alt fra privatboliger til hoteller og kontorbygg. Nå er hun aktuell med boka «­Interiører», som i stort format presenterer et utvalg av hennes interiører fra hus, hytter og ­leiligheter.

Hennes eget hjem er også representert: en byvilla fra 1860-tallet som rommer både kontor, showroom og lofts­leiligheten hun og arkitekt­ektemannen bor i.

Gammelt på nytt

Fossland er tilhenger av ­interiører som kan vare i mange år. I hennes eget hjem er mange vakre gamle detaljer beholdt, slik som trappen og klebersteins­peisen, men rominndeling i leiligheten er endret, blant annet for å gi plass til et romslig spisekjøkken.

– Jeg følger med på trender, men kaster meg ikke på enhver ny trend, sier hun.

Alle interiørarkitekter har sin signatur, og Fosslands er en støvete fargepalett og bruk av materialer med ulik overflate og glans.

– En gjenganger i prosjektene våre er at vi blander «tørre» og blanke flater. En stol med et «tørt» tekstil får mer liv med en blank pute, tipser hun, og viser hvordan hennes egen sofa er ­dandert med puter i ulike ­teksturer.

I tillegg liker hun å blande gamle ting med moderne design.

– Folk har nesten alltid noen arvemøbler som de egentlig har lyst til å beholde, men som de tror ikke vil passe inn etter oppussingen. Men det lar seg nesten alltid løse, sier hun, og viser fram et av prosjektene i boka som eksempel. Her har to gamle stoler fått nytt liv i et stramt og moderne funkishus.

– De blir som smykker i rommet, sier hun.

Mørkt og lunt

Skal du ominnrede, anbefaler hun å starte med det gamle.

– Det er viktig å registrere hva du vil ha med deg videre, og ta utgangspunkt i det. Da vi ominnredet Dr. Holms hotell, et sted som er stappfullt av kunst og antikviteter, kunne vi innrede hele biblioteket kun ved hjelp av de møblene som allerede var der, sier hun.

Selv gikk hun for fem år siden gjennom en prosess med å flytte møbler fra ekteparets enebolig på 350 kvadratmeter inn i en ­leilighet på 150 kvadratmeter.

– Det var en utfordring å få plassert alt, og jeg har sikkert tatt med for mye. Men jeg syntes det var hyggelig å ha med meg en del av de møblene og gjenstandene jeg liker, sier hun.

Fossland er ingen tilhenger av for minimalistiske interiører. Hennes eget hjem er lunt, med mørkbeiset kjøkken, rikelig bruk av tekstiler og gamle gjenstander med personlighet og patina.

– Hvis man skal ha alt hvitt og ingen gardiner, blir hjemmet fort sterilt. Jeg bruker mye lyse gråtoner, og blander gjerne med mørkere farger for å skape tyngde, sier hun.

Slik får du et varig interiør

• Legg deg på en nøytral fargepalett. Vil du følge fargetrender, kan du gjøre dette på puter, en stol eller andre mindre ­elementer som kan skiftes ut.

• Finn ut hva du vil ha med av gamle møbler og gjenstander før du går i gang med planleggingen av det nye interiøret.

• Gamle møbler kan med ny maling, beis og tekstiler få en ­oppgradering som gjør at de kan gli inn i det nye miljøet.

• Kombiner gjerne gamle møbler med moderne design­klassikere.

• Bland gjerne det lyse med litt mørkere farger for å skape tyngde.


(Kilde: Interiørarkitekt Elin Fossland)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no