ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Så smarte er klokkene

Tekst: Daniel Åberg / WiseGuide / TT


Publisert: 05.12.2015

– Smartklokker er overlegne som fitnessarmbånd når det gjelder å loggføre helse og trening, sier teknikkredaktør Peter Esse. Foto: Bebeto Matthews/AP/TT


Godtar du at smartklokker er et tilbehør – og ikke et alternativ – til telefonen? Da kan du gjøre kjøp du blir fornøyd med. Vi har testet seks modeller.

De smarte mobiltelefonene fikk oss til å se på klokken på ­mobilen istedenfor på armen. Men nå er armbåndsurene tilbake. Da Apple Watch ble lansert tidligere i år, ble smarte klokker hotte. På disse dingsene kan man vanligvis både lese sms, navigere og logge ­trening.

Forenkler hverdagen

Men hva skal vi egentlig forvente oss av den digitale generasjonens klokker? En som har fundert mye på det, er Peter Esse, sjefredaktør for teknikknettstedet Array.se.

– En smartklokke kan for­enkle hverdagen. Den er uslåelig når du skal sjekke handlelisten i ­butikken, og den er overlegen som fitnessarmbånd når det dreier seg om å logge helse og trening, sier han.

Apple Watch Sport er bedre enn konkurrentene fordi den er helt integrert i Apples system. Dette resulterer i flere og bedre funksjoner enn på øvrige produktene. Den har en gedigen konstruksjon og høy brukervennlighet. Derfor utpekes denne klokken til best i test.

– Jo mer integrert klokken er med den mobiltelefonen man har, desto bedre funksjonalitet får den, sier Peter Esse.

Motorolas nye versjon av Moto 360 havner på en verdig andreplass, med brukervennlig design og bra fitnessfunksjoner. Toppmodellene Apple og Motorola har likevel dårligst batteri­kapasitet i testen.

Passer ikke alle

Selv om dagens smarte klokker kan forenkle hverdagen, passer de ikke for alle.

– En tenåring som omtrent ­lever sammenvevd med mobilen sin, har ingen nytte av en smart klokke. Slike klokker passer for dem som legger fra seg telefonen når de kommer hjem. Klokken blir en forlenget som varsler om blant annet meldinger og e-post, og gjør at man mye sjeldnere trenger å plukke opp telefonen, sier Peter Esse.

I dag er klokkene relativt uinteressante som frittstående produkter – de bør snarere betraktes som tillbehør til telefonen. Peter Esse tror det kommer til å drøye en stund før de frigjør seg helt fra mobilene våre, men mener det er vitig at det skjer

– De må bli mer selvstendige. Egen GPS er noe jeg tror vi snart får se i mange produkter.

En modell i testen, Sony Smartwatch 3 SWR50, har egen GPS allerede nå. Det gjør det enklere å loggføre løpeturer uten å ha med telefonen. Mangelen på pulsmåler er beklagelig, men den prisgunstige modeller har ellers bra funksjoner og utpekes som «beste budsjettvalg».

Testresultater:


1. Apple Watch Sport

Karakter: 4,3/5

Kommentar: Best i test

Produktfakta:

Størrelse: 42 mm 
(finnes også i 38 mm)

Batterikapasitet: 1 døgn

Lagringsplass: 8 GB

Operativsystem: watchOS

Kompatibel med: iPhone

IP-klass: IPX7

Cirkapris: 4400 kr

Vurdering

Tett integrering med iPhone er en stor fordel – og den viktigste grunnen til at Apple Watch Sport blir testens vinner. Modellen har en funksjonalitet og et fokus på de detaljer som konkurrentene ikke kan matche. Den er svært brukervennlig, har stort utvalg av apper fra eksterne utviklere og svært nøyaktig pulsmåler og skritteller. Apple Watch har en gedigen konstruksjon. En ulempe er at Apple Watch kun fungerer med iPhone. Har avslått skjerm i hvilemodus, noe som gjør at den da ikke viser tid.

Pluss

Svært god funksjonalitet. ­Gedigen konstruksjon. Stort utvalg av apper.

Minus

Fungerer kun med iPhone. 
Viser ikke tid i hvilemodus.

Delkarakterer

Bruk: 4

Kapasitet: 4

Kvalitet: 5


2. Motorola Moto 360 (2nd gen)

Karakter: 4/5

Kommentar: Gedigen ­konstruksjon

Produktfakta:

Størrelse: 46 mm 
(finnes også i 42 mm)

Batterikapasitet: 1 døgn

Lagringsplass: 4 GB

Operativsystem: Android Wear

Kompatibel med: Android, ­iPhone (begrenset støtte)

IP-klass: IP67

Cirkapris: 3750 kr

Vurdering

Andre generasjon Moto 360 er betydelig raskere enn forrige modell. Responsen ved trykk og sveip på den svært klare ­skjermen er kjapp. Klokken er gedigent bygget og utstråler kvalitet i detaljene. Den runde skjermen utnyttes riktignok ikke fullt ut. I nedre del er det en svart, underlig plassert kant. 
Bra fitnessfunksjonalitet, med skritt- og pulsmåler samt en innebygget app som holder ­oversikt over dagens aktiviteter. Man bruker standardremmer som enkelt byttes. Bra helhetsinntrykk, men mer begrenset funksjonalitet enn hos vinneren.

Pluss

Kjapp respons ved trykk. ­Gedigen konstruksjon. Bra fitness­funksjoner.

Minus

Svart kant i skjermens ­nedre del. Noe begrenset ­funksjonalitet.

Delkarakterer

Bruk: 4

Kapasitet: 4

Kvalitet: 4


3. LG Watch ­Urbane

Karakter: 3,3/5

Kommentar: Robust

Produktfakta:

Størrelse: 46 mm

Batterikapasitet: 1,5 døgn

Lagringsplass: 4 GB

Operativsystem: Android Wear

Kompatibel med: Android, ­iPhone (begrenset støtte)

IP-klass: IP67

Cirkapris: 2900 kr

Vurdering

LG Watch Urbane er en stor og tykk klokke som fører tankene til et klassisk, robust herreur. Den svarte lærremmen festes med standardsplinter og kan lett ­byttes. Rund skjerm ­forsterker klokkefølelsen, men gjør ­samtidig bruken mindre smart. For eksempel klippes tekst i kantene ved lesing av mail. ­Relativt lang batteritid er en fordel. Innebygget skritt- og pulsmåler for trening er bra. Klokkens størrelse gjør den klumpete som fitnessredskap. Dessuten teller skrittelleren ofte for mange skritt.

Plus

Robust design. Relativt lang batteritid. Lett å bytte ­standardremmen.

Minus

Klumpete ved trening. Noe upraktisk format. Skrittelleren regner feil.

Delkarakterer

Bruk: 2

Kapasitet: 4

Kvalitet: 4


4. Sony ­SmartWatch 3 SWR50

Karakter: 3/5

Kommentar: Beste budsjettvalg

Produktfakta:

Størrelse: 36 mm

Batterikapasitet: 2 døgn

Lagringsplass: 4 GB

Operativsystem: Android Wear

Kompatibel med: Android

IP-klass: IP68

Cirkapris: 1500 kr

Vurdering

Eneste modell i testen med innebygget GPS, noe som gjør ­logging av løperunder uten medfølgende telefon enklere. Mangelen på pulsmåler er en tydelig svakhet i denne sammenheng. Drives av systemet Android Wear, men mangler støtte for iPhone som noen Android-klokker nå har. Men den er svært brukervennlig, og funksjonene er det ikke noe å si på. Lades ikke via ekstern docking som mange andre ­klokker, med via micro-USB-uttak på baksiden. Det gjør den enkel å ha med på reiser.

Pluss

Inbygget GPS. Lang batteritid. Praktisk på reise med micro-USB.

Minus

Ingen pulsmåler. Mangler støtte for iPhone. Litt plastaktig ­inntrykk.

Delkarakterer

Bruk: 3

Kapasitet: 3

Kvalitet: 3


5. Samsung 
Gear S

Karakter: 3/5

Kommentar: Funksjonsrik, 
men klumpete

Produktfakta:

Størrelse: 58 mm

Batterikapasitet: 2 døgn

Lagringsplass: 4 GB

Operativsystem: Tizen

Kompatibel med: Samsung

IP-klass: IP67

Cirkapris: 3000 kr

Vurdering

Testens største klokke. 
Gir et klumpete inntrykk, men den hvelvede formen gjør at det likevel går greit å ha den på. Bra batterikapasitet ved normal bruk. Teknisk meget kapabel, men inntrykket dras ned av kronglete menyer og en iblant altfor komplisert håndtering. Eget simkort gjør at klokken kan ringes med når telefonen ligger igjen hjemme. Gear S må likevel synkes mot en mobil. Bruker det egne operativsystemet Tizen, og fungerer bare med Samsungs Galaxy-telefoner.

Pluss

Mange funksjoner. Lang batteritid. Egen 3G-oppkobling.

Minus

Stor og klumpete. Fungerer bare med Samsung. Noe kronglete menyer.

Delkarakterer

Bruk: 2

Kapasitet: 3

Kvalitet: 4


6. Pebble Time

Karakter: 2,7/5

Kommentar: Få funksjoner

Produktfakta:

Størrelse: 41 mm

Batterikapasitet: 5 døgn

Lagringsplass: 16 MB

Operativsystem: Pebble plassOS

Kompatibel med: Android, iPhone

IP-klass: IPX7

Cirkapris: 2600 kr

Vurderinger

En sjelden fugl i denne sammenhengen – lavoppløst skjerm, svak prosessorkraft og minimalt med lagringsplass. Batteri­kapasiteten er riktignok ­uslåelig. Nett form, lett og bekvem å bære. Manøvrering skjer via knapper på siden av skjermen ettersom telefonen mangler touch-funksjon. Stort fokus på varslinger fra den tilkoblede telefonen. Bra med støtte både for iPhone og Android. Fitnessfunksjonaliteten er begrenset, sensorer for puls- og skrittelling mangler.

Pluss

Utmerket batterikapasitet. Støtte for flere plattformer. Bekvem på armen.

Minus

Mangelfull som fitnessredskap. Minimal lagringsplass. Mangler touch-funksjon.

Delkarakterer

Bruk: 2

Kapasitet: 3

Kvalitet: 3


Godt å vite

• Smarte klokker er tett sammenlenkede med mobiltelefoner. For best mulig funksjonalitet, velg en klokke med bra støtte for akkurat din mobil.

• De nyeste Android-klokkene kan nå koples til en iPhone, men funksjonaliteten er begrenset.

• Noen klokker produseres i to størrelser, for bedre å passe små respektive store håndledd.

• De fleste smarte klokker har enn så lenge begrenset batteri­kapasitet og trenger som regel å lades hvert døgn.

• Foretrekker du rund eller firkantet klokke? Flere Android Wear-produsenter satser på runde, mer klassisk klokkeliknende ­konstruksjoner, mens Apple Watch går i bresjen for et ­firkantet, mer skjermlignende utseende.


Slik testet vi

Testselskapet WiseGuide har testet seks smarte ­klokker. Vi har blant annet sammen­lignet ­funksjonaliteten med hensyn til varslinger og ­kommunikasjon, muligheten til å logge trening og helse, samt klokkenes allmenne kvalitet. Wiseguides egne estimater, ved normal bruk, ligger til grunn for opp­lysningene om batteri­kapasitet. Produktene har fått karakter basert på kriteriene bruker­vennlighet, fuksjoner og kvalitet. Makskarakter er 5.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no