ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Vinteren er den beste ­tiden for hudbehandling

Tekst: Berit Glittenberg

Foto: Paulo PaganiPublisert: 09.01.2016

Fra venstre hudlege Katarina Zak Stangeland, kosmetisk sykepleier Kristin Wollum-Larsen, hudlege Sheila A. M. Fevang og professor og hudlege Thomas Ternowitz.


Fakta:

Aleris Helse

Hva: 

Aleris Helse er en privat helseaktør som tilbyr hele bredden i ­pasientforløpet; fra ­diagnostikk og utredning til ­behandling og oppfølging. 


Aktuell med: 

Aleris Helse har 2 avdelinger i ­Stavanger som tilbyr hudbehandling.


Kontakt: 

Jåttåvågveien 7, 4020 Stavanger, 

Stadionparken, tlf. 51 57 75 50 


Lagårdsveien 91, 4010 Stavanger, 
tlf. 51 91 19 60


Web:

www.aleris.no/stavanger


Facebook: 

www.facebook.com/alerishelse

Ønsker du å bli kvitt en pigmentflekk eller redusere synligheten av røde blodkar? Aleris tilbyr effektiv behandling av sjenerende hudplager ved hjelp av kirurgiske inngrep og laserbehandlinger. Slike behandlinger kan med fordel utføres på vinteren, da resultatet oftest blir best hvis man holder det behandlede området unna sol. Aleris tilbyr også medisinsk hudpleie med avanserte hudprogrammer.

Sheila A. M. Fevang og Katarina Zak Stangeland er hudleger ved Aleris Hinna Park og har lang erfaring. Begge har bakgrunn som overleger fra Stavanger Universitets­sykehus, og gikk over til privat sektor hos Aleris i fjor.

Professor og hudlege Thomas Ternowitz er tilknyttet Aleris ­Paradis (tidligere Teres Colosseum) to kvelder i uken. Ternowitz er foregangsperson for moderne hudlaserbehandling i Norge og underviser nye leger i dette fagområdet.

Aleris Hinna Park og Aleris Paradis tilbyr vurdering, diagnostisering og behandling av alle generelle hudsykdommer, for eksempel: psoriasis, akne, rosacea, atopisk eksem, kontaktallergier, hår- og neglesykdommer. Diagnostisering og behandling av solskader og hudkreft utføres også.

– Aleris har kort ventetid for time til hudlege. Vi har markedets mest avanserte utstyr, og du trenger ingen henvisning, forklarer Fevang.

Fraksjonert CO2-laser mot aknearr og rynker

Ved Aleris Paradis kan man få behandling mot både aknearr og rynker ved bruk av ny, moderne laserteknikk kalt fraksjonert CO2-laser. Ved denne teknikken sendes laserstrålen dypt inn i huden for å stimulere kolla­genet. Kollagen er det proteinstoffet som bygger huden opp igjen. CO2-laseren brukes også til blodfri hudkirurgi av forstadier til hudkreft, små talgcyster og aldersvorter, hvor det kosmetiske resultatet er bedre enn ved vanlig knivkirurgi.

De kosmetiske sykepleiere ved Aleris Paradis utfører en lang rekke hudfornyelses­behandlinger (anti-aging) som 
kjemisk peeling, fillere og injeksjonsbehandlinger.

Laserbehandling av uønsket hårvekst og sprengte blodkar på bein

Aleris Paradis tilbyr også laserbehandling av uønsket hårvekst både i ansiktet og på kroppen. Behandlingen er både effektiv og skånsom, da kun hårfolliklene påvirkes av varmen fra laser­strålen. Dyptgående Nd-Yag laser brukes også til behandling av sprengte blodkar på beina.

Den beste laseren mot sprengte blodkar i ansikt

Aleris Hinna Park har den best dokumenterte karlaseren på markedet, Vbeam Candela. Den brukes blant annet til behandling av rødhet i ansiktet, synlige blodkar og små røde flekker (angiomer).

– Den beste tid for behandling med karlaser er om vinteren og høsten, opplyser hudlege Stangeland. – Du bør nemlig ikke være solbrun i behandlingsperioden, og etter laserbehandlingen bør man holde seg unna solen for å få et penest mulig resultat. Man må benytte minimum solfaktor 30 i seks uker etter behandlingen.

Stangeland forklarer videre at all laserbehandling ved Aleris utføres av erfarne hudleger, og at laserbehandling anses som svært trygg.

Hva slags hudproblemer kan behandles med laser?

Laserbehandlinger kan brukes til å behandle fødselsmerker, sprengte blodkar, pigmenteringer, aknearr, fine rynker, uønsket hårvekst, forstadier til hudkreft, vorter, aldersvorter og små talgcyster.

– Vi behandler bl.a mange pasienter med rosacea, en vanlig hudsykdom som både kvinner og menn plages av. Tilstanden kjennetegnes ved tilbake­vendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Sollys forverrer ofte rødheten. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk, og mange plages av rødming. Har man hatt rosacea i flere år er det ikke uvanlig at det dukker opp mange synlige blodkar ytterst i huden. Behandlingen består i kremer, tabletter og laser etter vurdering av hudlege, sier Stangeland.

Pigmenteringer i huden kan oppstå på flere måter bl.a ved soleksponering, graviditet og bruk av P-piller. De mest utbredte pigmentforstyrrelser i huden ­krever ofte kombinasjon av laser og hudbehandlinger.

Pigmenteringer som skyldes soleksponering, kan forebygges ved å være påpasselig med å ­smøre seg med høy nok faktor. Det finnes heldigvis metoder for å redusere eller fjerne pigmentflekker, blant annet laserbehandling, kjemiske peelinger og profesjonelle hudprodukter. Kosmetiske sykepleiere ved Aleris Paradis kan veilede frem til den optimale løsning for den enkelte.

Forebygg tørr vinterhud med gode hudpleierutiner

Mange opplever å få blass og tørr hud på vinteren. Særlig de som har sensitiv hud i utgangspunktet bør ta ekstra hånd om huden sin i denne årstiden. Hudlege og professor Thomas Ternowitz ved ­Aleris Paradis gir oss noen gode tips til hudpleie for vintertørr hud.

– Om vinteren reduseres ­hudens naturlige fuktighet. Mange opplever at huden blir tørr, flassende, stram og irritert. Hvis du ikke tilfører fuktighet vil huden bli mindre fleksibel, og det kan oppstå små sprekker i huden. Det er større risiko for å utvikle eksem i vinterperioden og personer som i forveien har eksem­tendens, kan få forverring, forklarer Ternowitz.

– Som hudpleie om vinteren anbefaler jeg litt rikere fuktighetskrem til pasienter som sliter med tørr hud på vinteren. ­Kremen kan både være vann- eller oljebasert og ha en god evne til å trenge dypt inn i huden. Daglig hudpleie med relasjon til dusj kan anbefales.

I ansiktet kan et hudserum eller litt tynnere fuktighetskrem være en god investering. Serumet skal påføres etter rensing, da et slikt serum trekker dypere ned i huden enn en krem. Oljebaserte fuktighetskremer i ansiktet kan medføre aktivering av rosacea, sier Ternowitz.

Her er hud­legenes tips til en sunn og myk vinterhud: 

1. Mange dusjer for mye, noe som kan ødelegge det naturlige fettlaget i huden. Dusjing maksimalt x 1 daglig. Lunkent vann er mer skånsomt for ­huden enn varmt vann.

2. Bruk gjerne såpe med lav pH verdi: 3,5 da disse er mer skånsomme for ­huden og huden blir ­mindre tørr.

3. Bruk mykt håndkle, og bare «klapp» huden tørr, ikke gni.

4. Påfør fuktighetskrem eller salve direkte etter dusj, for da trekker de best inn i huden. 

5. Prøv å unngå ull direkte mot huden, da dette kan fremkalle kløe.

6. Ikke glem hansker og leppe­balsam når du går ut i kulda.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no