ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Har du vondt i hodet?

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Paulo Pagani


Publisert: 09.01.2016

Denne flotte gjengen møter du på NEMUS Hinna: (f.v.) Christian Stiegler, Tore Viste Ollestad, Andreas Hoff Norvik, Anne Marie Gausel, Olaug Lunde Kolnes og Tove Svindland.


Fakta:

NEMUS 
Hinna

HVA: 

NEMUS Hinna er en tverrfaglig klinikk som tilbyr behandling av muskel- og skjelettplager. De har kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør. De tilbyr også undersøkelse med diagnostisk ultralyd og trykkbølge­behandling.


HVOR: 

Boganesveien 10, i Hinna Helsesenter i Rema1000-bygget vis-à-vis Statoil bensinstasjon


Aktuell med:

Fra nyåret har NEMUS Hinna økt behandlingskapasitet, og ­utvider ­behandlingstilbudet med ny ­kiropraktor og fysioterapeut. 


Timebestilling: 

På nett eller telefon.

Tlf: 51 58 81 50 


Web: 

nemus.no/stavanger

Visste du at omtrent 10 % av befolkningen opplever hodepine minst én gang i uken? Tilstanden kan gi nedsatt livskvalitet og prestasjonsevne. Så hvordan kan du få bukt med problemet?

Hodepine skyldes sjeldent alvor­lig sykdom. Plagene kan allikevel påvirke livskvalitet og prestasjonsevne. Behandlerne på NEMUS Hinna tilbyr utredning, forebygging og behandling på pasientens premisser.

– Det er unødvendig å gå med smerter som kan behandles. Har du hatt vedvarende hodepine, anbefaler vi at du tar kontakt for videre undersøkelse, sier Olaug Lunde Kolnes, fysio­terapeut og akupunktør ved NEMUS Hinna.

– Her jobber vi med å finne årsaken og riktig behandling for plagene dine.

NEMUS Hinna er en tverrfaglig klinikk sentralt på Hinna. Her finner du kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør og massør – i flotte klinikklokaler sammen med Hinna Helsesenter. Klinikken består av 6 behandlere innen de ulike fagområdene. NEMUS står for: NErve, MUskel og Skjelett.

Hodepine er et problem som kan oppstå av mange ulike år­saker. Enkelte ganger kan det være en utfordring å stille den rette diagnosen. Da er det bra at vi kan hente inn en kollega for en «second opinion», sier Olaug.

Hodepine fra kjeveproblemer

Årsaker til hodepine er ikke alltid lett å finne. Men noen av tilfellene kan være mer konkrete og gi en spesifikk behandling. Blant dem er kjeveproblematikk.

– Det er ofte ubevisste handlinger som skaper hode-
pinen. Eksempler på dette er tanngnissing og stramming av kjeven, forklarer kiropraktor Andreas Hoff Norvik. Han starter som kiro­praktor ved NEMUS i januar, og har spisskompetanse innen kjeveproblematikk.

– Hodepinen behøver ikke kom­me fra uvaner, det kan også være andre årsaker til kjeveproblemer, som andre sykdommer og ulykker, legger han til.

Du ser kanskje for deg at en kiro­praktor bare driver med leddmanipulering, men det er ikke den eneste behandlings-metoden. Kiropraktorene gir en skånsom behandling av blant annet kjeveproblemer. Tanngnissing, klikking i ledd og problemer med nakken på grunn av kjeveproblematikk blir behandlet ved hjelp av flere teknikker.

– Vi jobber mye muskulært med triggerpunktbehandling, avspennings­teknikker, bindevevs­behandling og leddmobilisering. Akupunktur kan også være et effek­tivt alternativ, sier Norvik.

NEMUS Hinna har mange 
pasienter med denne typen 
problematikk. Behandlings-
forløpet varierer i tid. Alle tilfeller er forskjellige og må tilpasses pasientens behov.

– Vi er veldig nøye med vår utredning og har stort fokus på rett behandling. Blir du ikke bedre etter 3–5 behandlinger, så fortsetter vi ikke med 10 til. Da finner vi en ny vei å gå, sier Nordvik.

200 typer hodepine

Migrene, spenningshodepine, hodepine som følge av medikamentoverforbruk og klasehodepine, er de vanligste formene for hodepine som virker inn på folke­helsa. Totalt finnes det nesten 200 forskjellige former for hodepine (!).

– Derfor er det viktig å få en skikkelig utredning av akkurat ditt problem, sier Norvik.

Årsakene er mange og ulike. Stress, lite søvn, dårlig kosthold, hormonelle endringer, feilfunksjon i nakkens muskler og ledd, og ikke minst for hyppig bruk av medikamenter er flere av de vanligste årsakene i tillegg til kjeveproblemer. En utredning kan gi deg svaret på ditt problem.

– Enkelte plager kan løses ved hjelp av enkle øvelser, mens andre mer kompliserte plager ­krever annen oppfølging, sier Nordvik.

Er det noe man kan gjøre selv?

– Regelmessig fysisk aktivitet er det beste å starte med for å forebygge plager. Det kan også bedre en allerede smertefull tilstand. Helsedirektoratet anbefaler 30 minutter med fysisk aktivitet som et minimum per dag. Helst bør du bli litt andpusten også når du holder på. Mer bevegelse utover dette og helst med høyere intensitet vil kun ha positiv effekt på sikt, forklarer Norvik.

Må våge å være usikker

Å finne årsaken til hodepine er ingen lett jobb. Dette er behandlerne på NEMUS Hinna svært enig om.

– Du må våge å være usikker. Det er ikke bare å trykke på et punkt og få en magisk løsning, du må kjenne og undersøke, spørre og grave, sier Norvik.

Har du hodepine eller andre ledd- og muskelsmerter, kan du komme til en utredning hos ­NEMUS Hinna. De vil ta godt i mot deg og bruke tid på å stille den rette diagnosen før de bestemmer videre behandling.

Hos NEMUS Hinna kan du være trygg på rett behandling og kvalitetssikring. De kan henvise deg til andre spesialister i helsevesenet dersom det er behov for det. De har også stort fokus på kompetanseheving, innad i Helse­gruppen NEMUS og utad for andre helseprofesjoner.

– Man kan aldri bli ferdig utlært i våre fagfelt. Vi går på en rekke kurs, og holder også seminarer for andre helseaktører, som leger og tannleger. Nå nylig hadde vi kurs i hodepine, som er nyttig for både leger og tannleger å kjenne til, forklarer Christian Stiegler, kiropraktor ved NEMUS Hinna.

Lang erfaring

NEMUS Hinna er en etablert og tverrfaglig klinikk. Behandlerne er hyggelige og erfarne folk som stadig holder seg oppdatert på ny kunnskap. De har også kort ventetid. I tillegg har de noe som ikke så mange andre har – nemlig tilbud om diagnostisk ultralyd.

– Diagnostisk ultralyd er en smertefri og strålefri undersøkelse som egner seg til å diagnostisere skader i bløtvev som; leddbånd, sener, muskler og slim­poser, forklarer kiropraktor Tore Viste Ollestad.

Alle hos NEMUS Hinna har flere års behandlingserfaring, og hver sine spesialområder.

– For oss er det viktig å kunne tilby det beste, avslutter kiropraktor Anne Marie Gausel som holder på med en doktorgrad ved SUS i bekkenplager i forbindelse med graviditet og etter fødsel.

NEMUS Hinna ­behandler 

Nakke- og ryggsmerter

Prolaps og isjias-smerter

Hodepine og migrene

Svimmelhet

Skuldersmerter

Graviditetsrelaterte plager

Smerter i muskler og sener

Idrettsskader 

Kjevespenning

MusearmAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no