ANNONSE

MOTOR

Mildere mot fotgjengere

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 09.01.2016

SIKRERE: Fotgjengersikkerheten har blitt bedre på nyere SUVer. (Foto: Jan Harry Svendsen)

SUVer har fått mye kritikk for å være uvanlig brutale mot fotgjengere. Nå slår den tyske bilistorganisasjonen ADAC fast at de har et ufortjent dårlig rykte.

SUVer er populære her hjemme. Men til tross for sin popularitet har biltypen også høstet krass kritikk. Mange hevder ­nemlig at SUV-ene representerer en fare for myke trafikanter.

Bedre

Nå kan imidlertid det argumentet stå for fall. Ifølge ADAC har SUVene blitt langt bedre på sikkerhet, dersom man skulle være så uheldig å treffe en myk ­trafikant. Etter å ha analysert kollisjonstester blant annet utført av EuroNCAP, som har egne tester for fotgjengersikkerhet, ut­taler ADAC at enkelte nyere SUVer har en fotgjengersikkerhet som er på nivå med biler i kompaktklassen.

Assistenter redder liv

Mykere materialer i fronten på bilene får mye av æren for det, samtidig som SUV­ene er blitt bedre til å absorbere kollisjons­energien ved en påkjørsel. I tillegg har nyere SUVer og terrengbiler færre skarpe kanter i fronten av bilen, noe som også øker sikkerheten for fot­gjengerne. Fører­assistenter som selv oppdager og kan bremse for fotgjengere, er også på plass i flere moderne SUVer.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no