ANNONSE

REISE

Sju fabelaktige museer

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 09.01.2016

NOAHS ARK: Fra Grande Galerie de l’Evolution, som er en del av det naturhistoriske museet i Paris. 
(FOTO: Sylvain Sonnet / Corbis / NTB scanpix)


Noen byer er verdt et besøk bare for museenes skyld.

Det vrimler av museer rundt om i verden. Noen av dem er så enorme at de virker uoverkommelige, andre er rett og slett kjede­lige. Men noen er alene verdt en reise, eller en stor omvei for å besøke.

Her er seks museer med fantastiske samlinger, og ett museum med en merkverdig samling:

1. Smithsonian Institution, Washington D.C.

Kåret til verdens beste museum av The Times i 2013, og i ­National Geographic-boka «The 10 Best of Everything» fra 2012.

Er verdens største forsknings- og museumskompleks med 17 avdelinger og dyrehage i ­Washington D.C., samt to avdelinger i New York. Mange av museene i USAs hovedstad ligger mellom eller i nærheten av Capitol-bygningen og ­Washington-monumentet.

Med 138 millioner objekter er det vanskelig å trekke ut noen få av Smithsonians viktigste arte­fakter, men to av dem er damp­lokomotivet John Bull fra 1831 (i museet for amerikansk historie) og den store og blå Hope-diamanten (i det naturhistoriske museet).

Den fremste årsaken til å oppsøke Washington D.C. er ­National Air and Space Museum, verdens største i sitt slag. Det er også Smithsonians nest best ­besøkte museum, og det femte best besøkte museet i verden. I museet for luftfart og romfart kan man blant annet se Wright-brødrenes fly fra 1903, Spirit of St. Louis, som Charles Lindbergh fløy over Atlanterhavet med i 1927, og kommandomodulen Apollo 11-mannskapet brukte da de første menneskene ble sendt til ­månen i 1969.

2. British Museum, London

Utpekt som verdens nest ­beste museum av The Times, og på femteplass på National ­Geographics liste. Det fjerde mest besøkte museet i verden.

Ifølge reiseekspert Jens A. ­Riisnæs er dette verdens viktigste museum ene og alene på grunn av ett objekt: Rosetta-steinen. Den svarte grafittblokken fra det gamle Egypt ble nøkkelen til å tyde de egyptiske hieroglyfene. Årsaken er at den samme teksten for cirka 2200 år siden ble hogget inn med tre skriftspråk: Egyptisk (gudespråket), demotisk (folkespråket) og gresk.

Museet, som åpnet allerede i 1759, har rundt åtte millioner objekter i den permanente utstillingen, som det er gratis inngang til. Målet er vise menneskets kultur fra forhistorisk tid og fram til i dag. I tillegg til Rosetta-steinen er det verdt å få med seg marmorskulpturene fra Parthenon-tempelet i Aten og mumier og statuer fra det gamle Egypt. Det samme gjelder museets storslåtte foajé.

3. Muséum national d'historie naturelle, Paris

Europas beste naturhistoriske museum ligger i Paris, ifølge Tone Lindheim, direktør ved ­Naturhistorisk museum i Oslo.

– Det er helt fantastisk å oppleve museet i den enestående ­botaniske hagen Jardin des ­Plantes, der det også er en dyrepark. Avdelingene for ­paleontologi og evolusjon er de mest minnerike, blant annet med en avdeling der det ser ut som om dyrene kommer veltende ut av Noahs ark. Andre steder går man i mørke rom der bare hvert enkelt objekt er lyst opp. Museet anbefales for alle som reiser til Paris, fastslår Lindheim.

Museet ligger rett ved Seinen, litt sør for Notre-Dame.

4. Museum am Löwentor, Stuttgart

Stuttgart har et praktfullt natur­historisk museum i slottet ­Rosenstein. Avdelingen Museum am Löwentor viser fram for­historiske skapninger, som fossiler og dinosaurskjeletter. Det er favorittmuseet til paleontolog og professor Jørn Hurum.

– For en fossilnerd som meg er Löwentor et unikt museum. Fossil­samlingen der er den beste verden, sammen med Jura-­Museum i Eichstätt, som også ligger i Sør-Tyskland. De andre naturhistoriske museene, for eksem­pel i New York, ­Washington D.C. og London, er for like hverandre, synes Hurum, som jobber ved Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo.

Stuttgart har dessuten en rekke andre museer, som Porsche ­Museum, Mercedes-Benz ­Museum, Landesmuseum Württemberg, Schweine Museum (grisemuseum!) og Linden-Museum (om kulturer utenfor Europa).

5. Sir John Soane's Museum, London

Dette er blant de mindre kjente museene i London, i hvert fall for nordmenn. Det ble kåret til ­verdens fjerde beste museum av The Times i 2013.

Bygningen der arkitekten ­Soanes bodde og hadde sin ­private samling, ble oppført rundt 1810. Før han døde i 1837, ble det bestemt at museet og boligen skulle bestå slik de to leilighetene i Holborn var da, og at begge skulle ivaretas av en stiftelse.

I dag er det fri entré til den enorme samlingen av kunstverk, antikviteter og rariteter i en høyst uvanlig innredede leilighet med skjulte speil, paneler og malerier.

Om man også vil se hvordan Soane bodde på begynnelsen av 1800-tallet, samt rommet der han modellerte bygningene han tegnet, må man betale ti pund (ca. 125 kroner) for en guidet tur.

Den private delen av Soane's Museum åpnet tidligere i år.

6. Vikingskipshuset, Oslo

På The Times' liste over verdens 50 beste museer (kunstmuseer er holdt utenfor) er det bare med to fra Norden. Det ene er Vasa­museet i Stockholm, der den unike gjenstanden er skipet Vasa, som sank rett etter at det ble sjøsatt i 1628.

Det andre museet er Vikingskipshuset, hvor vikingskipene Gokstad og Oseberg er hovedattraksjonene. De vakre skipene fra 800-tallet, samt den øvrige delen av museet, forteller om en viktig del av både norsk og europeisk historie: Vikingtiden.

– Det finnes andre flotte viking­museer, blant annet i ­Roskilde i Danmark, men de mangler de viktige artefaktene, nemlig de to fantastiske skipene fra Vestfold, mener Jens A. Riisnæs, som har vikingmuseet på Bygdøy med i boken «Verdens viktigste: 245 reisemål for livet».

7. Hid Islenzka Redasafn, Reykjavik

Det islandske fallosmuseet ble i 2014 kåret til verdens merke­ligste museum av magasinet TIME. Museet har mer enn 282 eksemplarer fra 93 dyrearter. De aller fleste av objektene er ­peniser, for eksempel fra hvaler, ­seler, hvalrosser og andre dyr som er å finne på Island eller i havet utenfor sagaøya. De har også fallosene fra en isbjørn og en mann.

Fallos, eller penis, er et gammelt symbol på fruktbarhet og kraft i mange kulturer. Museets uttalte mål er å gi et innblikk i en del av den gamle vitenskapen fallologi, som var i ferd med å gå i glemmeboken da ­Sigurdur ­Hjartarson åpnet museet i ­Reykjavik i 1974.

Sju kunst­museer

1. Galleria degli Uffizi, ­Firenze . Har flere ganger blitt trukket fram som Italias beste museum, og ble i 2013 kåret til ­verdens beste kunstmuseum av The Times.

2. Metropolitan Museum of Art, New York . Ble kåret til det beste museet i 2015 av brukere av reisenettstedet Tripadvisor. (I 2014 havnet Art Institute of Chicago på førsteplass på den samme listen.)

3. Louvre, Paris . Med 9,3 millioner besøkende i 2014 er Louvre verdens mest populære museum. Ble kåret til verdens nest beste museum av ­National Geographic, men fikk bare åttendeplassen i The Times’ liste over ­verdens beste kunst­museer.

4. Museo del Prado, Madrid . Kåret til Spanias beste museum, og det nest beste kunstmuseet i ­verden av The Times. Pradomuseet er verdens beste kunstmuseum, ifølge Jens A. Riisnæs.

5. Eremitasjen, St. Petersburg . Har også en enorm kunstsamling, og kommer høyt opp på alles lister.

6. Musée d’Orsay, ­Paris . Kåret til verdens neste beste museum i Tripadvisor’s Travelers’ Choice Awards 2015. ­Museet, som ligger i en stor, tidligere jernbane­stasjon, fikk 14.-plassen i The Times’ kåring av verdens beste kunst­museer.

7. Museum of Modern Art (MoMA), New York . ­Utpekt som verdens ­fjerde beste kunst­museum av The Times.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no