ANNONSE

HUS & HAGE

La ungdommen bestemme selv

Tekst: Mari Andersen Rosenberg 

Foto: Borge, Storeys, Fantasi Interiør


Publisert: 09.01.2016

Fototapet fra Mr Perswall er et veldig aktuelt produkt for ungdommer, og brukes gjerne på en vegg i rommet, 
i kombinasjon med roligere tapeter på de andre veggene, sier Birgit Torkildsby hos Borge.


Dagens ungdom er ofte veldig klare på hva de vil ha, og er kanskje modigere enn voksne når det kommer til interiørvalg. Bør de få sette sitt personlige preg på sitt eget rom, selv om det ikke matcher resten av huset?

Birgit Torkildsby fra Borge er klar i sin sak, og mener svaret på det spørsmålet uten tvil er «ja».

– De unge bør få lov til å rendyrke sin egen stil på sitt eget rom. De vet ofte akkurat hva de ønsker seg, sier Torkildsby, som mener man må tørre å la de unge bestemme selv hvordan deres eget rom skal se ut, uavhengig av om det står i stil til resten av huset.

Gi rom for personlighet

Også Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), mener at ungdom har godt av å bestemme selv hvordan de skal ha det på rommet.

– Man må la ungdommen få en plass der de kan finne sin identitet og vise den frem. Det er stas å få lov til å være med og velge hvordan deres eget rom skal se ut, og da blir det også et rom de kan føle seg vel i. La dem få den gleden, selv om det kanskje betyr at tapetet må byttes ut om noen år, råder Owren.

Mange lener seg kanskje på trygge valg når de skal pusse opp rommet til tenåringen i huset, fordi de er redde for at stil og meninger skal endre seg. Owren mener at man må tørre å vike fra de trygge valgene, slik at det blir rom for personlighet.

- Én ting er sikkert, og det er at alt forandrer seg. Smaken til både unge og voksne forandrer seg med tiden, og man vet aldri hvor den vil ta veien. Hvis man alltid skal velge det trygge, risikerer man å ende opp med karakter­løse rom. Man må ikke være så redd for endring, at man lar alt være uten personlighet, sier Owren.

Hun påpeker at et hus skal være mer enn bare estetisk pent – det skal være et hjem der alle kan føle seg vel.

– Det er viktig å ta hensyn til at alle skal bo i huset, man skal kunne slappe av og føle at «dette er mitt hjem». Derfor må også ungdommen få sette sitt preg på huset, understreker Owren.

Tapet til tenåringen

– Tapet er et ypperlig valg når man skal pusse opp ungdomsrommet. Det er enkelt å gjøre personlig og tilpasse egen stil, i tillegg til at mange tapeter er enkle å tapetsere oppå, dersom man ønsker en forandring etter en liten stund, sier Torkildsby hos Borge.

Hun påpeker at det finnes et hav av muligheter på tapet­fronten, og noe som passer enhver smak.

– Med tapet kan man lage akkurat den stilen og stemningen ungdommen ønsker, enten de ønsker å lage et tøft interiør à la New York-loft med teglsteins­tapet, eller et superelegant rom à la walk-in closet, med lekre tapeter i mørkere farger, forteller Torkildsby.

Enkelt å bytte ut

– Noen ungdommer skifter kanskje stil ofte, i jakten på å «finne seg selv», mens andre ganske tidlig har funnet sin stil og ønsker å rendyrke denne. Det er ikke så mye som skal til for å endre stemningen i et rom raskt. Hvis man ønsker å skifte tapet ofte, kan det være smart å velge et fibertapet uten struktur, for disse kan man tapetsere rett oppå, ­råder Torkildsby.

Hun trekker frem blant annet tapene fra Eco Wallpaper og BoråsTapeter, som er merket med «Easy Up». Ved bruk av disse tapetene behøver man ikke å grunne, selv om tapetet under er mørkt eller har mye mønster – det vil uansett ikke skinne gjennom. Dette gjør utskiftingen av tapet til en enkel jobb.

– Utover dette er alle våre tapeter spaltbare, noe som vil si at man kan dra av det ytterste laget på tapetet, og deretter tapetsere over det. Dette må man gjøre dersom det er en vinyltapet man har fra før, eller om det er en fibertapet med mye struktur i, forklarer Torkildsby.

Uavhengig av hva slags tapet man velger, er både Torkildsby og Owren klare i sin sak; la ungdommen velge selv hvordan rommet skal se ut.

– Man bør alltid velge det tapetet man faller for – da blir man mest fornøyd, avslutter Torkildsby med et smil.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no